Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

Nie wiem, jak można nie poczuć, że ręczny trzyma, aż ciągnik pierdzi.

można niestety. ja niby rozgarnięty, a też kilka razy na ręcznym landinim przejechalem znaczny odcinek drogi. kontrolki brak i czasem się zapomni.

• Like 1
Opublikowano

@kizak, to za te 12tys jeszcze ogólnie sporo zrobiles, wszędzie zajrzałeś. To nie jest jeszcze tak dużo, kompletne sprzęgło to pewnie koszt 2-4tys zł. 
W zimę robiłem remont silnika 3p w MF 135. Za wszystko nie licząc pracy własnej wyszło coś około 4tys zł. A silnik przecież bardzo popularny. 

W ciągnikach rolniczych to jeszcze możecie wybierać w ursusach, w sadowniczych tak nie ma. Żaden nie miał nawet napędu na 4 koła, już nie mówiąc o biegach pełzających. Zostaje tylko zachód. 
Mam dwa JD. Jeden od ok 7lat (rok produkcji 2000) w tym czasie niecałe 3000mth i jedyne koszty przez ten czas to końcówka kierownicza, termostat, pasek osprzętu i teraz opony z przodu. Korzystam z oryginalnych części, filtrów i olei. Nie ma z tymi ciągnikami najmniejszych problemów. Byle nie kupić zajechanych egzemplarzy podpicowanych przez handlarzy.

Opublikowano

Na podwórko @Ursus932 zajeżdża śnieżnobiała skoda fabia, z której wysiada piękna kobieta i rzecze:

- Dzień dobry Ursus932, nazywam się Katarzyna Sławojka i jestem przedstawicielem handlowym kejs/fynd/jonder*. Chciałabym zaproponować Panu ofertę na nowy ciągnik roln...

@Ursus932

* niepotrzebne skreślić lub wstawić własne

• Haha 3
Opublikowano
KaMel napisał:

W zimę robiłem remont silnika 3p w MF 135. Za wszystko nie licząc pracy własnej wyszło coś około 4tys zł. A silnik przecież bardzo popularny. 

A co powiesz na (w założeniu miał być mały) remont w c328. myślę ot zrobię tuleje tłoki i będzie. stanęło na tym, że tuleje, tloki zrobiłem, fakt, ale do tego doszło: szlif wału, panewki, regeneracja pompy, nowa głowica, kilka innych dupereli i kwota prawie 4 tysiące?. 😱 przy dwóch tlokach.

Opublikowano

@Bananek, to dużo. U mnie tez komplet, obróbka wału głowicy, bloku, regeneracja pompy wtryskowej, nowa pompa oleju itd. 
2600zl za obróbki + tuleje + tłoki + części głowicy + panewki 

600zl regeneracja pompy wtryskowej 

reszta to uszczelki, pompka paliwa, pompa oleju, chemia itp

Opublikowano (edytowane)

oto,to,trzydziestofka bez pompy ,bez mojej robocizny 3 tys ,zeszły rok . tak wygląda że ile koni tyle tys x 10. To fiacisko silnik wygląda jak ,no ,osiemdziesiątka cenowo.Bo tam jak wspomniałem doszło jeszcze kilka dupereli typu tarcze i wszelkie łożysko jakie było w skrzyni i w stronę silnika ,rozżądu . Przy tych zachodnich dochodzi zdjęcie kabiny i wszelkiej maści ustrojstw podokręcanych tu i tam,a kużwa nie spodziewalem się ile jest tego w starym rempie , Jak popatrze na te nowe ,to już na piechotę kablami nie dojdziesz,pociągając gdzie ktory idzie . Jak zobaczysz kilka warkoczy pod maską to i łeb zaboli .

Edytowane przez kizak
Opublikowano
gosciu506 napisał:

ktoś może z tych okolic lub zna handlarza? jakieś opinie o nim bo mam kawalek drogi do niego i nie wiem czy warto? A może ktoś coś kupował od niego. https://www.olx.pl/d/oferta/claas-dominator-78-classic-CID757-IDIEkEd.html

ktoś coś powie?

Opublikowano

@kizak mialem fiata 780 z 77roku wygladal jak zlom ale tur byl ladny i nowe przednie opony. Naped nie dziala, ciagnik od niwosci nie rozkrecany bo nie byl malowany wczesniej. Wsadzilem w niego 6 tys w tym nowy rozdzielacz do tura nowe sprzeglo od biegow i wom, nowe lampy, nagrzewnica w kabinie od zetora, cala zabudowa od podsufitki, naprawa napedu i blacharka i malowanie, regulacja pompy wtryskowej itp. Jak mialem go rozebranego do malowania kazalem mechanikowi zajrzec do skrzyni biegow, odkrecilismy dekiel i spuscilismy olej. Po 5 minutach kazal zakrecac bo bebechy jak w ledwo dotartym ciagniku. Wczesniej u ojca byl zetor 8145 i ten fiacik taki niepozorny a przeganial takiego zetora pod kazdym wzgledem, juz nie mowiac o silniku ktorego zadusic nie bylo jak w polu.

Opublikowano
25 minut temu, Bananek napisał:

to bardzo mile, dziękuję.

oj żarcik. nie gniewaj się...

Opublikowano

Już tu kiedyś pisałem ,że w 2015 ,jak czytałem twój wpis Mikruss,to dzięki niemu kupiłem to fiacisko i nie żałuję [chociaż miałem samochód Palio od nowości,aż do jego zgonu ,cóż to była za maszynka,ludziska się śmiali że fiat i w swoje ww ładowali w naprawy a ja lał ,pakował pod sufit i się śmiał.przy 320000 już się rozpadł ,blacharka, a amortyzatory te same ,  . Tylko wtedy dałem bodaj 22 tys,a fiaty były jeszcze pe. Teraz radykalnie to zmieniło się jak ludzie się poznali i nima. Tak jak tu wspomniałem ,według od tego co kupiłem ,a to znajomy ,a on wprost od znajomego niemca ,miał 12000 mth,a honowanie na cylindrach widoczne,po tłokach nr,nominał ,panewki można by było z powrotem powkładać ,tylko pierścienie poddechły . gdybym wiedział jak to wygląda,to remont robiłbym grom wie kiedy ,no może tylko pierścienie

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

można niestety. ja niby rozgarnięty, a też kilka razy na ręcznym landinim przejechalem znaczny odcinek drogi. kontrolki brak i czasem się zapomni.

Ja nawet w Valtrze dorobiłem układ sygnalizujący (brzęczek) gdy włączę bieg przy zaciągniętym ręcznym, bo też kilka razy zdarzyło mi się przejechać 

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Tak płaczecie że w lubelskim przyczepy takie drogie, a tu fajna furmanka za przyzwoite pieniądze.

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-autosan-d-55-wywrotka-6t-CID757-IDKRYti.html?reason=observed_ad

Tomek ale to gdyby nie ta pianka to nawe owies sypałby się przez te szczeliny. 

Cena nieadekwatna do stanu. 

Ostatno przeglądam ogłoszenia z przyczepami to dochodzę do wniosku że ludzi totalni poj🤬o z cenami. 

Opublikowano
kołalski napisał:

3 godziny temu, Bananek napisał:

Ja nawet w Valtrze dorobiłem układ sygnalizujący (brzęczek) gdy włączę bieg przy zaciągniętym ręcznym, bo też kilka razy zdarzyło mi się przejechać 

dobry pomysł. nich piszczy przy zaciągniętym ręcznym i jednocześnie włączonym rewersie.

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

dobry pomysł. nich piszczy przy zaciągniętym ręcznym i jednocześnie włączonym rewersie.

Moim zdaniem lepiej czujnik dać na ręczny + biegi główne, bo przynajmniej u mnie, praktycznie nigdy nie wrzucam luzu rewersem tylko właśnie wajchą od biegów

Opublikowano
kołalski napisał:

Moim zdaniem lepiej czujnik dać na ręczny + biegi główne, bo przynajmniej u mnie, praktycznie nigdy nie wrzucam luzu rewersem tylko właśnie wajchą od biegów

U mnie żeby odpalić to musisz rewers na N wyrzucić. to raz, a dwa, że nie ma czujnika wrzuconego biegu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v