Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, stempos1980 napisał:

Tylko rocznikowi mi to bardzo nie pasuje bo 170byla robiona do 89r  seria 300 od 94r 

MF 374:

https://www.tractordata.com/farm-tractors/000/7/8/789-massey-ferguson-374.html

MF 394:

https://www.tractordata.com/farm-tractors/000/8/0/803-massey-ferguson-394.html

według tego źródła cała seria 3X4, od 1989, ale sam na 100% nie jestem w stanie odpowiedzieć. Może dealer mając vin powiedziałby coś więcej.

Edycja:

http://www.tractordata.com/farm-tractors/000/8/0/806-massey-ferguson-394s.html
Masz racje, wersja S od 1994.

Edytowane przez KaMel
Opublikowano
10 minut temu, KaMel napisał:

MF 374:

https://www.tractordata.com/farm-tractors/000/7/8/789-massey-ferguson-374.html

MF 394:

https://www.tractordata.com/farm-tractors/000/8/0/803-massey-ferguson-394.html

według tego źródła cała seria 3X4, od 1989, ale sam na 100% nie jestem w stanie odpowiedzieć. Może dealer mając vin powiedziałby coś więcej.

Edycja:

http://www.tractordata.com/farm-tractors/000/8/0/806-massey-ferguson-394s.html
Masz racje, wersja S od 1994.

Wysłałem go koledze i już dzwonił już o niego to mu powiedział że w papierach jest 394 rocznik 89.mechanicznie sprawny z tego co się dowiedziałem od kolegi

Opublikowano
16 minut temu, jacek1296 napisał:

m.in.. Do tego załadunek czy rozładunek na drodze zajmująć 2/3 czy nawet 3/4 drogi, mimo że pobocze szerokie i twarde, tak że brak możliwości przejazdu.

Wsiadaj i się mijaj na poboczu jak na naczepie masz wysoki ładunek. Obalić zestaw jest bardzo łatwo. Powodzenia. A załadunek/rozładunek to nie do kierowcy A właściciela miejsca rozladunku. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, bratrolnika napisał:

Jak kobitka ma dryg do jazdy i zasmakuje jazdy mocnym samochodem, to potem choćby skały sraly w pierdzika nie wsiądzie 

Jak mojej cee'd (1.4 chyba 107konia) jest czasem w naprawie, to bierze 60tke, a ja wracam do 40tki. To ostatnio powiedziała, że kijowo się przesiadac z powrotem do Kii. Że tylko troszkę Volvo dla niej za duże. Ale swoim szybciej jeździ. Po spalaniu widzę, że tu raczej delikatnie go traktuje. Największy plus mocniejszego silnika, to to że nie musisz sobie wyprzedzania rozplanowywac naprzód ileś kilometrów. Jest kawałek prostej, kierunek i po robocie. Zresztą na trasie to najczęściej widzę jak jakimiś pazdzierzami bez silnika się na siłę pchają, ledwo się mieszczą z wyprzedzaniem. 

12 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Oczywiście, umówmy się- są takie kawałki dróg w terenie zabudowanym, że jechać tam 50 to aż grzech. Ale w graniach rozsądku- 60-65 na liczniku i sobie spokojnie tam można jechać, ja na początku "kariery" już mandat dostałem, jedyny w życiu- 72 w terenie zabudowanym- 100zł i 4 punkty. Teraz już tak się nie rozpędzam- zmądrzał człowiek, nie stwarza takiego zagrożenia a po trzecie portfel spokojniejszy. 

No ja przez (zaraz) 19 lat, to dwa lata temu jedyny mandat dostałem.  Z córką wracałem od dentysty, wyprzedzałem jakieś auto i mnie cora zagadała. Patrzę - zatrzymuje mnie policja, patrzę na licznik -k**wa. Może by się udało żeby się na pouczeniu skończyło, ale panowie mieli niestety kontrol z komendy. W zabudowanym największym hamulcem jest jednak zabranie prawka. A ile takich zabudowanych, że znak stoi a budynki zaczynają się dopiero dalej. No i policja raczej nigdy nie stoi dalej, tylko wlasnie na tym kawałku bez zabudowan.

Ale będzie kiepsko jak powprowadzaja te przepisy o bezwzględnym pierwszeństwie pieszych i o zabieraniu prawka gdziekolwiek po przekroczeniu o 50. Teraz madki z wózkami nawet nie patrzą czy coś jedzie, tylko wózek przed siebie i na przejście. Albo wszystkie pogaduszki przy pasach i domyślaj się, czy  jasniepani chce iść, czy tylko na ploty stanęła. A prędkość, to jak ma się dobre auto, to na autostradzie czy ekspresówce to nie trzeba być piratem, żeby o te 51 przekroczyć.

12 godzin temu, turion23 napisał:

Przez 5 lat ją miałem i zero problemow a że żona 80-90 max jeździła to i taki spalanie było.

Miałem carisme w gdi, to minimum jakie udało mi się wykrecic to 5.4. Przy normalniej (spokojnej) jeździe - spokojnie poniżej 7 się miescilem -1.8 benzyna 125konia.

13 godzin temu, gregor1284 napisał:

U nas to najpierw pijemy kawę i pierniczymy głupoty 🤔 cielaki bez oglądania i cmokania na przyczepkę, tyle i tyle. Pajda, Dula uścisk dłoni i elo 

Od nas zawsze odbiera jeden handlarz. I zawsze jest to samo - idziemy do obory, on mówi cenę, matka marudzi, że mało, pomarudzi, ponarzeka, chłopak trochę dorzuci, ladujemy i wtedy na kawę.

Edytowane przez daron64
Je*#"*#a autokorekta
Opublikowano
41 minut temu, stempos1980 napisał:

Wysłałem go koledze i już dzwonił już o niego to mu powiedział że w papierach jest 394 rocznik 89.mechanicznie sprawny z tego co się dowiedziałem od kolegi

Fajne te 394, niech silnik sprawdzi czy się zgadza. Tani jak na cabrio to nie jest. Ale fajnie ze to ten mocniejszy.

Jak chce to niech do Lipska zadzwoni, tam chyba sporo ciągników sprowadził.

Opublikowano
2 minuty temu, KaMel napisał:

Fajne te 394, niech silnik sprawdzi czy się zgadza. Tani jak na cabrio to nie jest. Ale fajnie ze to ten mocniejszy.

Na jutro po południu jest umówiony na oględziny bo dziś niema go w domu

Opublikowano
14 minut temu, KaMel napisał:

Zapytaj @Agrest co sądzi o tych z Lipska. 

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Kurczę albo mi się wydaje albo tam nie ma turbo. W 100% jest to co u mnie w mf 174.

Jak nie ma turbo to jest to 374 choć dziwi mnie rok produkcji, bo od 93 robili.

Niemniej lewarki zmiany biegów, zegary i kształt maski na 3x4 wskazują.

Ale silnik identyko jak mój. Pompa hydrauliczna widzę że nowa.

Uboga hydraulika.

Jak ogląda niech zwróci uwagę na mocowanie belek podnośnika U dołu w tylnym moście. Są tam takie sworznie toczone co kilka centymetrów na inną średnicę i przy naprężeniach one pękają. Ja mam już chyba z 6 sztukę.

Opublikowano

@PRIMO ja ogólnie nie mogę nic powiedzieć bo nie byłem na placu po mimo że mam 7km i co drugi dzień jadę obok. Jedynie od osób z okolicy słyszałem że bardzo ciężka rozmowa. Stoi minimum 50szt sadowników i to od lat. Rotacja bardzo słaba, oglądających nie widzę. Nie wiem czemu ale większość lokalnych szuka dalej.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Kurczę albo mi się wydaje albo tam nie ma turbo. W 100% jest to co u mnie w mf 174.

Z tego co wiem to 194, 394 dalej były wolnossące, między 174, 374 różniła je pojemność. Coś jak dionis 130 i 140.

Wlasnie w lipsku byłem 5lat temu i tez nie miałem dobrej opinii, ale kilka tyg temu tam dzwoniłem to odniosłem wrażenie ze już inne zainteresowanie klientem jest. 

Opublikowano

A ja byłem przekonany że one z turbo te dodatkowe konie mają.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daron64 napisał:

W zabudowanym największym hamulcem jest jednak zabranie prawka.

Z własnych obserwacji widzę że w zabudowanym prędkość prędzej przekroczy baba z nosem przy szybie, niż młody gniewny. Jak z Sochaczewa wylatuje się w moja stronę to budynki już się kończą, a zabudowany jest dalej, ile razy było tak że motorem lecę tam bezpieczne 90km/h, a tu wyprzedza Cię baba w fabii, pandzie, albo czymś podobnym. I to że wyprzedza to mało, u mnie 90 parę na liczniku, a ona mi ucieka. Dalej kończy się teren zabudowany, i zaczyna las, i co robi baba jadąca 100-110km/h w zabudowanym??? Zwalnia do 70, bo przecież k**wa las.... 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

J wyprostuję twój wywód - taka baba w fabii jedzie poda zabudowanym 70 km/h a jak wjedzie w zabudowany dalej jedzie tyle samo, bo kontrolowanie prędkościomierza przerasta jej możliwości poznawcze. Znajoma tak trzy dni pod rząd w terenie zabudowanym złapała mandat , w tej samej miejscowości, w tym samym miejscu i za takie samo przekroczenie prędkości o 22km/h. Za każdym razem zatrzymywała ją ta sama ekipa rano, w drodze do pracy. Za trzecim razem pogrozili jej, że jak ją jeszcze raz złapią w tym samym miejscu, to zatrzymają jej prawo jazdy i skierują pismo do starosty o skierowanie na badania, bo chyba nie umie czytać znaków, znaczy albo ma coś z psychiką , albo ze wzrokiem :D

Poskutkowało, teraz jeździ 60km/h i w zabudowanym, i poza, za to nie zatrzymują i nie wlepiają mandatów.

Opublikowano

już tutaj był, śmiech na sali, za 12 tyś kupie nawet trupa byle blok i obudowy były całe a mechanik mi zrobi takiego samego na najlepszych częściach za 25 tyś max na perełkę, a jak mądry mechanik to z zakupem w 30 tys się zmieści, 12 na ciągnik 18 na remont 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Wsiadaj i się mijaj na poboczu jak na naczepie masz wysoki ładunek. Obalić zestaw jest bardzo łatwo. Powodzenia. A załadunek/rozładunek to nie do kierowcy A właściciela miejsca rozladunku. 

Nie broń rzeczy nie do obrony. Czasami jadę tirem i się mijam. Ty, jako kierowca masz parkować tak, aby nie tamować ruchu, a nie jak ktoś Ci karze. Koniec i kropka. Wszyscy winni, tylko nie tirowcy, królowie szos. Respekt jest wtedy, gdy z przeciwka jedzie podobny gabaryt. Wtedy grzecznie po hamulcach i na bok. Wystarczy, że jadę z przyczepą 25-30t, która z wielkim trudem mieści się na swoim pasie i jeszcze nie było kozaka w tirze, który by nie zjechał. Szerokości. Kończę wątek, bo poza nim fajnie piszesz.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Nikogo nie bronię bo i nie mam po co tego robić. Raczej każdy normalny staje tak żeby jak najmniej drogi zastawiac. Raczej nie chodzi o respekt, a o to że mniejszemu łatwiej zjechać ew później się bujnąć. Sam wiesz nawet jak traktorem jeździsz że nim mniejszy traktor tym łatwiej wykonać manewr. Pozdrawiam!

Opublikowano

Jak jeżdżę tym ciapkiem po Polsce to powiem wam tylko tyle ze w 90% jak jedzie duży i mu zjade to i podziekuje i na radiu coś powie a w osobowce moze co 4 sie znajdzie ze  choć awaryjkami mrugnie, że o zjechaniu jak widzi ze nie mam miejsca nie wspomnę. Jeszcze wytrabi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v