Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Kukurydzę macie mizerne koło Poznania"   :P  ale doj**ał super gospodarz.   xD

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Na jesieni założyłem nowa pompę wzmocnioną, na wiosnę bb 600kg tur dźwigał na 8000obr. Jak poszedłem do szpitala użytkowali go kto chciał. Jak wruciłem kosiarki nie chce podnieść, a tur ledwo kulkę słomy dźwignie.

Sprawdź filtr oleju hydraulicznego 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Na jesieni założyłem nowa pompę wzmocnioną, na wiosnę bb 600kg tur dźwigał na 8000obr. Jak poszedłem do szpitala użytkowali go kto chciał. Jak wruciłem kosiarki nie chce podnieść, a tur ledwo kulkę słomy dźwignie.

A no to trza szukać, ciekawe czy olej był bo może pompę szlak trafil

1 minutę temu, deSilva napisał:

Mi się coś wydaje, że chłopak policzył że się hajs z jutuba zgadza i specjalnie o tych kurach pieprzy żeby się wyświetlenia zgadzały

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, szczypka napisał:

Sprawdź filtr oleju hydraulicznego 

Sprawdziłem czysciutki, pod zawór podłożyłem jeszcze jedna podkładkę, poprawy nie ma zero różnicy.

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Za dwa dni filmik " jednak nie będzie kur ,postanowiłem zostać doradcą rolniczym w kwestii uprawy kukurydzy , rzepaku i chowie bydła na kontrakt" 🙃

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Sprawdziłem czysciutki, pod zawór podłożyłem jeszcze jedna podkładkę, poprawy nie ma zero różnicy.

Jak masz możliwość to wepnij się zegarem przed rozdzielacz. W ciapku jest to dość proste.

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

A no to trza szukać, ciekawe czy olej był bo może pompę szlak trafil

Albo na dużym gazie pracowali i oringi w pompie wydmuchało.

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Jak masz możliwość to wepnij się zegarem przed rozdzielacz. W ciapku jest to dość proste.

Nie mam zegara do mierzenia ciśnienia.

Opublikowano
13 minut temu, Ursus932 napisał:

👏 , dlatego poniżej zamieszczam swoje motto życiowe 

Screenshot_2021-08-30-18-28-06-49_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Tu Ci rację przyznaję.

11 minut temu, deSilva napisał:

Teraz nie, ale na starość może być problem do kogo się odezwać, albo przysunąć sobie nocnik.   :D

Nie wiem czy jutro wstanę a będę się martwił o to co MOŻE być za 40 czy więcej lat? Doszedłem już do tego, że zaczynam powoli żyć jak więzień łagru- nie planuję żadnej istotnej przyszłości dalej niż 2 dni wprzód. Rozmyślać sobie można ale czy coś z tego wyniknie...

20 minut temu, szymon09875 napisał:

To nie jest takie straszne, uwzględniając jakie korzyści są w zamian. 

Też mi wielka korzyść obiad na stole i sprzątnięta chałupa- a jeszcze przy tym kłótnie albo kompromisy- bo jakbym chciał ziemniaki a ona jakiś ryż czy co to albo dostosowywanie się wzajemne albo każdy sobie- to po co?

@6465 Pompa u mnie nowa, nowe pierścienie, tłok i cylinder stare zostały bo dwóch "szpeców" oglądali i dobre a teraz się rozdzielacz chyba posypał... Jak się olej rozgrzał to koniec, ręka cały czas na podnośniku przy jeździe po drodze bo by pług szorował po asfalcie... Ale chyba nic z tym nie będę robił dopóki chodzi, jakbym miał pewność, że po wymianie będzie lepiej ale nie ma.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

60 kila z groszem 😂. Od jakiegoś czasu zacząłem po trochę przybierać na wadze ale w ślad za tym zauważyłem, że zaczynam łysieć🙉 ciekawe czy to ma jakiś związek 🤔😅

To coś nie teges bo ja nie przybieram na wadze a też łysieje 😛 tzn zakola się robią 

Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał:

@bratrolnika w silniku stanęły łożyska. Czy jest sposób sprawdzić go czy uzwojenie jest przepalone?

Multimetrem sprawdzisz ciągłość między poszczególnymi uzwojeniami . Musisz tylko odszukać początki i konce , przeważnie tak są skręcone na silniku 

X Y Z 

Z1 X1 Y1

SAME liczby to początki a te z cyframi to końce uzwojeń .

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

To coś nie teges bo ja nie przybieram na wadze a też łysieje 😛 tzn zakola się robią 

U Ciebie to akurat przyczyna jest znana , włosy se o poduszkę wycierasz , wcześniej wstawaj i problem zniknie 😉

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano

Za chwilę do 30mm dobije. Ale daje, równy rzęsisty. A tu trza na pogrzeb iść

Opublikowano

Nic dziwnego że 600kg dźwignie jak na takie obroty się wkręca turbo ciapek.😁

4 minuty temu, bratrolnika napisał:

co ty, w ciapku silnik od hondy masz???

Przed chwilą, Agrest napisał:

Za chwilę do 30mm dobije. Ale daje, równy rzęsisty. A tu trza na pogrzeb iść

Ja też czekam na pogrzeb kolegi ale nie wiadomo kiedy bo sekcje ma mieć robioną dopiero w czwartek.

Opublikowano

Jprdl ojczulek kasę trzepie, miodobranie urodzajne w tym roku... facetka zajechała 30 słoików 1500zl 🙆, teraz to będzie mi się dwa msc panoszył czupryną o futryny zahaczał 😂 a ja mu wczoraj w prezencie 100kg cukru kupił i 50 słoików 🤦🤦🤦 i co ukręci to zaraz ktoś przyjeżdża i zabiera. 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Pedro Ty na ministra naszych spraw się  szykuj, popieram👍

Kurła  pierw się  rozesmialem🙆‍♂️ ale to i rolnikowi nie do smiechu jak takie dziki grasują😬

Asf miał to dziadostwo wybić do nogi. Byłem u myśliwego  to mi mówił że 3 stada już na bliskiej okolicy. Łosie i jelenie też zaczynają się przemieszczać i robić szkody. Dziki jeszcze na pastucha reagują ale łosie i tak całe ogrodzenie za noc potrafią zniszczyć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v