Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

To jest czerwona Rosetta. Nie zbierana bo na górce tylko lekko zakwitła. Było by może z 1t max 1,5 z ha. 

Zresztą późna odmiana i choćby 20t było to bym jej nie sprzedał.

Miała być w ubiegłym roku zlikwidowana i jak widać błąd że zostawiłem 

Kukurydza dopiero nieśmiało wkracza na nasze  pola. Wszystko przed nami.

W tym rzepaku deska była na tyle długa że w bizonie przebił dwa koła. Zawiadomił policję, ale co oni znajdą?

Mi wczoraj udało się sprzedać czerwoną.

Opublikowano
9 godzin temu, pafnucy napisał:

mniej.

czyli drobny leszczyk.

przewiduję upadek rolnictwa. przynajmniej w naszych stronach. tak dziś popatrzyłem. sporo łąk nie skoszonych, bo nikomu to nie potrzebne. ugorów też nikt nie łapie. nie jest dobrze z rolnictwem....

czemu upadek ? normalna kolej rzeczy lepsze wypiera gorsze .

9 godzin temu, Agrest napisał:

Kwestia czasu i młodych gniewnych do was przygoni. Chyba że bagno albo piaski lotne.

WWL ziemia 3 klasy  zaczyna porastać krzakami  , znajomy oddał w tym roku 30 ha . tzn przestał dzierżawić nowego chętnego brak .  Napisałeś młodych gniewnych , tylko po co  ? Teraz zarobić po za rolnictwem w moim regionie 3,5-4 tys netto to nie problem , a rolnictwo to cały czas trzeba inwestować bo zawsze coś trzeba 

• Like 3
Opublikowano
9 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Ogólnie większość moich klientów to "blokersi", jak widzę kogoś kto chce coś kupić a wiem, że ma kawałek swojego pola to mówię, że nie mam- niech sobie sam uchowa albo uprawi. Mi by wstyd było mieszkać na wsi, pole mieć i iść do kogoś na przykład po ogórki, no chyba, że klęska żywiołowa i nie urosły itp.

Wstyd to kraść i z d*py spaść 

Rano cieplo jak sucho będzie na jednym polu to dzisiaj dożynki beda

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

U nas czynsz za dzierżawę 3,4 klasa to około 1700zl. I chętnych cała masa.

U mnie takiej ziemi nie ma ale od 300 do 800 i dopłaty właściciela  na razie pogoda może sąsiad dzisiaj pokosi to w pn sie resztę słomy zwinie i sterte okryć by można 

Opublikowano

@GRZES1545 z tym żelastwem w kukurydzy to faktycznie przykre. W zeszłym roku kolega dzwoni czy bym nie przyszedł bo klepisko trzeba wyciągnąć w claasie i cepy poprostowac. Ktoś uwiesił na kukurydzy nakrętkę od jakiejś piasty.

Opublikowano

Olać te ogródki ,kurki,kartofelki po 1 a , człek się napier....,a efektu nima ,jeszcze zapier..... gdzieś pod las,a cię ślepaki je... ,tak jak z babską robotą ,obiad ugotuje ,się narobi ,przyjdą zjedzą i nie ma ,a jak ty bramkę uspawasz to na lata  . Usiądz i te jajecka policz ,ale to z wybudowaniem budynku ,amortyzacją prądem ,miejscem na paszę,korytkiem ,połamanymi widłami ,wiaderkiem ,żarówką ,butami żeby tam doleżdż ,kurką 7 tygodniową za 30 zł,lekarstwami ,upadkami ,kontrolą weterynaryjną na nie ze 2 razy w roku ,pomieszczeniem na jajecka z kafelkami i wodą ......... ,a olać to i to grubym strumieniem  ,żeby palma mi odbiła ,wcale nie muszę mieć palmyO.o😐

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, 6465 napisał:

U nas czynsz za dzierżawę 3,4 klasa to około 1700zl. I chętnych cała masa.

I teraz kto na tym lepiej zyska? Pole oddane, stresu jakiegokolwiek nie ma bo i nie ma ryzyka. Etat spokojnie obrobi i co roku elegancką premię dostanie. Znam takiego co dopłaty już na 4te mieszkanie pracują. 

Opublikowano
10 godzin temu, sladan napisał:

To z czego Ty żyjesz tak w ogóle?

Z etatu.

2 godziny temu, Leszy napisał:

Ty masz wszystko? Bo chyba krów nie masz. Jak Ci się świeżego mleka zachce to też Ci nikt nie powinien dać? 

Kury powinien mieć każdy- krowy nie koniecznie- ile problemów sprawia krowa i ile żarcia potrzebuje a ile kura?

2 godziny temu, slawek74 napisał:

razem z rodziną

Na szczęście nie mam i miał nie będę.

10 godzin temu, TheraRolnik napisał:

A jak ktoś nie ma czasu na to albo po prostu nie chce się z tym bawić ? U nas wszystkie warzywa oprócz ziemniaków się kupuje i jakoś nikt nie mówi "nie sprzedam ci sam se wyhoduj"  tylko się cieszy że jest klient 😉

A na miejscu ogródka juz kilka lat kopce z qq są 👍

Ty to w ogóle "inny" to i nawet szkoda klawiatury.

Jednym słowem i tak się nie dogadamy i tak, mamy inne punkty widzenia i poglądy. Do widzenia Państwu.

Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał:

I teraz kto na tym lepiej zyska? Pole oddane, stresu jakiegokolwiek nie ma bo i nie ma ryzyka. Etat spokojnie obrobi i co roku elegancką premię dostanie. Znam takiego co dopłaty już na 4te mieszkanie pracują. 

To j nas idiot 2200daje obojętnie za jaką ziemię...podobno już 160ha dzierżawi. Ciekawe ile wytrzyma

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Gdzie kupujesz?

Głównie z ogłoszeń. Dziś przywiozłem bo zadzwonił gość co brałem niedawno. 

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał:

mojego nie chciałeś a był wypasiony 😃

sprzedałeś?

Opublikowano (edytowane)

🤨

W końcu wujo wykosił, wieczorem pobelowane, zaraz lecimy zwozić i wieczorem dożynki. Jutro się z ludźmi porozliczać za usługi i słomę i będzie z głowy

Edytowane przez pedro2
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

partyzant, twój sąsiad

partyzant już dawno. teraz Pioter skasował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v