Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego ale co ty nie ustawiasz szczelinomierzem zaworów że masz mocno luźne popychacze przecież zawory muszą być odpowiednio ustawione bo ci ciągnik będzie źle chodził i miał złe spalanie i będzie ci walił olejem to normalne ustaw zawory a będziesz jeździł.

Opublikowano

Być moze pirścienie zgarniające na tłokach są zjechane dlatego olej wyłazi bo ja też tak mam ale to wystarczy pierścionki zmienić i bedzie szedł jak burza

Opublikowano
Nie chcę zakładać nowego tematu do tak banalnego pytania, więc zapytam tutaj. Ilość oleju w silniku w c360 sprawdza się na wkręconej czy wykręconej miarce?

No oczywiście ze wreconej masz wkręcona i wykręcasz tylko żeby w miarę równo stal ;)

Opublikowano
No oczywiście ze wreconej masz wkręcona i wykręcasz tylko żeby w miarę równo stal ;)

Aha. Tak też myślałem, ale zmyliło mnie to co jest napisane w instrukcji odnośnie sprawdzania stanu oleju w skrzyni biegów. Jest w niej napisane, że najpierw trzeba odkręcić miarkę, przetrzeć ją szmatką i włożyć ją sprawdzając ilość oleju, ale BEZ WKRĘCANIA. O sprawdzaniu oleju w silniku nie ma niestety ani słowa.

Opublikowano

Ja też mam podobny problem z tym olejem spod kolektora- użygane pół bloku... Ale podejrzewam że to raczej wina pierścieni w moim przypadku gdyż zacieki z oleju widać na tłumiku a poza tym spalił 5L oleju przez 3 dni:uprawa,siew i bronowanie 2ha na wiosnę. Ale w silniku po remoncie to raczej wina zaworów.

Opublikowano

odkopuję temat ;p

W tamtym tygodniu silnik nie wytrzymał podczas orki, zrobiliśmy mu kapitalkę, teraz jest już na dotarciu. Cieszyłem sie, ze chociaz olej nie bedzie lecial na wszystkei strony swiata. Nie leciał przez 5mtg po remoncie. Wie ktoś czemu może mi dmuchac olejem przez korek wlewu i miejsce wlaczania sprezarki skoro silnik jest po remoncie, sprezarka ma okolo rok? Do tego spod misy olejowej też niezle sie saczy.. Jak tak dalej pójdzie to na olej nie zarobie, a trzeba jeszcze dokończyc orkę, bronowanie, siew, takze ciagnik stal nie bedzie.

Opublikowano

nie wydaje mi się, stał na podwórku chodził a po 5mtg olej zaczał leciec, więc nie wydaje mi się, że staniem na podwórku mógł dostac. Kapitalkę robiła pewna firma, jak narazie nikt na nia nie narzekał. Zastanawia mnie jedno czy to aby napewno jest wina silnika...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Napisz gdzie silnik ma odpowietrzenie skrzyni korbowej. Jeśli jest ono zatkane będzie wyrzucać olej korkiem. Ja mam 3P więc nie pamiętam jak C-355 ma rozwiązany układ odpowietrzania. A co do remontu ja rok temu robiłem sam tzn. rozebrałem silnik blok i wał korbowy do szlifierza, głowica też do fachowca, pompa i wtryski do sprawdzenia (okazało się, że były dobre). Szlifierz przeszlifował wał wcisnął nowe tuleje firmy Mahle spasował panewki, dopasował tłoki WSK Gorzyce splanował blok. W głowicy wymienino gniazda i zawory+ prowadnice i równierz splanowano. Ja to wszystko złożyłem i silnik chodzi bez zarzutu. Koszt takiego remontu to 1600 PLN wliczając w to jeszcze komplet uszczelek. Robiłem sam ponieważ po prostu nie wierzę firmom i pracującym tam "fachowcom". A ten szlifierz o którym pisałem jest na tyle uczciwy, że nie weźmie pieniędzy za niemieckie tuleje a wciśnie zestawy z GRENE za 89 PLN.

Opublikowano

Witam

Posiadam ciągnik c360 perkins, problem polega na tym ze podczas odpalenia następuje bardzo silny wytrysk oleju z filtra

ciśnienie wypycha olej przez uszczelkę. Pierwsze co mi przyszło na myśl to wada uszczelki. Jednak wymiana filtra nic nie pomogła nadal olej dosłownie z niego tryska. Wygląda tak jakby olej napotkał jakiś zator i zostawał wypychany przez jedyne możliwe miejsce jakim jest uszczelka.

proszę o poradę

pozdrawiam

Opublikowano
Kolego ja stawiam na zawory ssące albo mają zamały luz albo któryś się uszkodził i sie nie zamyka

uszkodzenie zaworow wydaje sie dziwne, ciagnik wrocil z pracy w polu bez najmnieszych problemow.

Chyba ze stalo sie to podczas odpalania

dziekuje za rade

Opublikowano
To prawdopodobnie zawory.Np podczas sprężania ssący może byc jeszcze otwarty i juz powietrze idzie do filtra.A zauważyłes spadek mozy lub probleny z odpaleniem?

Nie zadnego spadku mocny nie da sie zaobserwowac. Olej doslownie żyga poprzez uszczelke w filtrze oleju

Opublikowano
Witam

Posiadam ciągnik c360 perkins, problem polega na tym ze podczas odpalenia następuje bardzo silny wytrysk oleju z filtra

ciśnienie wypycha olej przez uszczelkę. Pierwsze co mi przyszło na myśl to wada uszczelki. Jednak wymiana filtra nic nie pomogła nadal olej dosłownie z niego tryska. Wygląda tak jakby olej napotkał jakiś zator i zostawał wypychany przez jedyne możliwe miejsce jakim jest uszczelka.

proszę o poradę

pozdrawiam

Kolego, jeśli rozrywa Ci filtr oleju przy rozruchu silnika (na zimno), to masz podkręcony zawór w pompie olejowej w silniku (podniesione ciśnienie na pompie – na zaworze ciśnieniowym). Nie może to być zawór – bo masz odmę z klawiatury – w przeciwieństwie do rodowitej 60-tki. Zrób najpierw pomiar ciśnienia oleju.

Pozdrawiam

R.

Opublikowano

jak się okazuje że koledze chodzi filtr oleju. No to zmierz ciśnienie oleju ni może być więcej niż 5 bar . Jeśli masz ciśnienie do 5 bar to zmień uchwyt filtru bo może być pęknięty zdażało się tak albo gwint puszcza

Opublikowano

Co do remontów w domu mojemu wujkowi robił taki starszy pan na polu, bez żadnego garażu miał parę kluczy na krzyż, i 11 lat URSUS C360 śmiga także czasami lepiej zrobić w domu i wszystkiego dopilnować niż dać jakiejś firmie która nie wiadomo co ci w silnik wsadzi ;)

Opublikowano

Siemka mam problem ;) mianowicie w 4011 olej ze skrzyni biegów zalewa mi sprzęgło i tracza ślizga. Ojciec mówił że dawno temu to rozbierał ale nie naprawił bo chyba jakaś tuleja jest tam zużyta jak to tam wygląda bo on już zapomniał. Miał ktoś juz taki problem i jak go wyeliminować? Jeszcze jedno pyt jak skutecznie umyć ciągnik bo chce go pomalować a olej + pył = taki zaskwarzały smar jak go usunąć bez myjki dzięki za odp