Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To samo mógłbym napisać o hip-hopie czy innym rapie. Ale to co prywatnie myślisz Ty, czy ja, nie ma znaczenia bo liczy się to co jest ogólnie przyjęte. A stety-niestety ogólnie muzyka, a więc i kultura obejmuje wiele gatunków, od klasyki, przez rap, po disco polo.

• Like 2
Opublikowano

Luuuubię lubię wracać ram gdzie byłem już, pod balkony pełne pnących róóóż na uliczki teee znajome taaaaaakkk. Do znajomych drzwiii pukać z myślą czyyyy.

Podklejane zostało na nazwach ulic słowo "ofiar" co odczytać można jako: ulica ofiar Jana Pawła II...

Opublikowano
51 minut temu, mirro napisał:

Czasem ta ekipa również wychodzi do ludzi z innym repertuarem. I zobacz co można zrobić z muzyką dance a nawet trance przy pomocy orkiestry,

Mnie to tylko zastanawia czy ktoś kiedyś poniesie konsekwencje  że choćby takie kulturalne  widowiska nie mogą się teraz odbywać i ci artyści też teraz mają nie lada kłopoty . Cała kultura stanęła na chwilę obecną i nie wiadomo kiedy ten obłęd się skończy . 

Opublikowano

Kultura. sztuka to pozytywy
komercja to co najwyżej rzemiosło seryjna produkcja pod publikę gdzie publika kreuje rodzaj i treść przekazu a za to dotacji być nie powinno nie ważne od formy czy to muzyka plastyka czy cokolwiek innego.
Prawdziwa sztuka kreuje publikę i jest oryginalna a cała reszta to tylko bicie kasy za kupony plagiatów i nie ważna konwencja bo i tzw disco polo ma swoje perły które przechodzą do kanonu sztuki jak choćby i tego bajefula "Moja muzyka".
Prymitywizm niejednokrotnie jest konieczną formą aby strzechy go zaakceptowały tylko czy dotując wszystkich jak leci nie dotujemy komercji przede wszystkim?
Temat jest nieprzeliczalny na ekonomię i to jest przede wszystkim źródłem owych mieszanych uczuć gdzie komercyjnych kuglarzy zrównano z mistrzami w swoich gatunkach nawet tych tzw lżejszych bo każdy rodzaj sztuki ma swoich mistrzów i swoich knociarzy tylko kto to ma oceniać?.
To jest problem wykraczający po za wycenę ile komu i za co ale prawdziwa sztuka potrafi odnaleźć kanały i formy przekazu nawet w kryzysowych czasach.
Czy dla tego tyle mamy protest songów z czasów pokomunistycznego przełomu jak np wiele z tekstów Perfectu czy innych ...
czy dla tego że ktoś to odgórnie promował czy subsydiował bo pokomunistyczna bida? a wręcz przeciwnie
nie tędy droga.
Etatowi pracownicy czysto organizacyjni? no może tak bo .... chociaż nie wiem
a kto ma decydować o potencjalnych utraconych szansach debiutów nowych i ile utracili?... a przede wszystkim kto to by był gdyby

to trudny temat do szablonowego ... jak to było? algorytmu?
Zmieniają się warunki i inne profesje często muszą się przebranżowić, zatem...

może to jest okazja dla przebicia się nowych form artystycznej ekspresji?

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

Zmieniają się warunki i inne profesje często muszą się przebranżowić, zatem...

Ciekawe czy na Pania organistkę, przysługiwała by dotacja?

Opublikowano

Jak prawdziwy artysta to bez żadnej zapomogi coś stworzy, a większość z tych dla których ta kasa  to naprawdę biedy nie maja. Ja tam nie wiem ale to co się dzieje osratnio to jakaś masakra...

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Muzykę tworzył Wodecki i to możesz  nazwać kulturą. Dico polo to twórczość dla mas ale cięzko nazwać to muzyką a z kulturą nie ma to żadnego zwiazku

Ulman, gra na fujarce, to też muzyka, a i na grzebieniu pewnie również. W disko polo są instrumenty, wokal, rytm, to niby dlaczego nie jest to muzyka? Broniąc się z całych sił przed byciem postrzeganym jako ktoś z „mas”, próbujesz rzeczywistość zaklinać? Nie lubisz, nie słuchaj. Nie słuchasz, to się nie wypowiadaj, bo niby co ciekawego na ten temat możesz powiedzieć, skoro nie słuchasz? Muzyka, ani ta, ani inna, ani kultury Ci nie doda, ani nie ujmie. Muzyka, to przede wszystkim relaks, a relaks, wcale ambitny być nie musi, no bo to relaks w końcu ma być. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 14.11.2020 o 09:00, Ulman napisał:

Wersja dla oblężonych i zastraszonych głupków z wiecznie tym samym scenariuszem

Jak coś się stanie na zachodzie to ciszaaaaaa a jak w państwie PIS to wszelkie złe siły na to państwo nastają a ono takie biedne, oblężone....... 

Żadnych tekstów źródłowych, kontekstu - ot pismo obrazkowe dla prostego ludu. 

a jak cała winne pocisła opozycje na konfederacje to co ??

Dnia 14.11.2020 o 09:00, Ulman napisał:

Wersja dla oblężonych i zastraszonych głupków z wiecznie tym samym scenariuszem

Jak coś się stanie na zachodzie to ciszaaaaaa a jak w państwie PIS to wszelkie złe siły na to państwo nastają a ono takie biedne, oblężone....... 

Żadnych tekstów źródłowych, kontekstu - ot pismo obrazkowe dla prostego ludu. 

Opublikowano

Jak tak definiujesz muzyke i artystów to kazdy chór szkolny i koło gospodyń wiejskich to też artyści.  Disco polo nie sposób nie słuchać bo jest  tego zbyt wiele byś mógł uciec.  Oprócz umca umca bum i"moja badź kochaj mnie" nic tam nie ma . Dla mnie to o wiele za mało.

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

Znowu colę popijasz? O co ci chodzi?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Jak tak definiujesz muzyke i artystów to kazdy chór szkolny i koło gospodyń wiejskich to też artyści.  Disco polo nie sposób nie słuchać bo jest  tego zbyt wiele byś mógł uciec.  Oprócz umca umca bum i"moja badź kochaj mnie" nic tam nie ma . Dla mnie to o wiele za mało.

i co z tego każdy pokazuje ile stracił na zarobku przez covid tyle dostał nie dziwne ze koło gospodyń dostanie najmniej chyba ze te koko euro spoko 

zależy od popularności 

3 minuty temu, Ulman napisał:

i co z tego każdy pokazuje ile stracił na zarobku przez covid tyle dostał nie dziwne ze koło gospodyń dostanie najmniej chyba ze te koko euro spoko 

zależy od popularności 

1 minutę temu, Ulman napisał:

który marsz?

11

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

radze posłuchać zagranicznych przebojów przy nich disco polo  to mistrzowie poezji , jak tak isć dalej w malarstwo też artysci zobacz ceny i za co https://gadzetomania.pl/6525,najdrozsze-obrazy-na-swiecie,all     disco polo było już niedawno na marginesie ale wróciło bo rynek tego potrzebował i jest na nie miejsce .

8 godzin temu, Roman176 napisał:

chyba w rzeczpospolitej był artykół żę politycy PO nic nie robią a czekają bo PIS sam siebie wykonczy i  wtedy PO przejmie władze ale szybciej chyba konfederacja sie wykonczy sama , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nadal uważam, że jest w Polsce choćby ZAIKS i tenże ma wystarczającą wiedzę na temat branży. Nawet GUS może dostarczyć dane. Pojęcie zyski utracone jest ściśle związane z popularnością. Można robić dotację a można też robić projekty i konkursy. Artyści aktywni - wystartują.

Opublikowano
30 minut temu, DTaras napisał:

Pojęcie zyski utracone jest ściśle związane z popularnością.

Odpowiedzialność finansowa, odszkodowawcza Państwa po wprowadzeniu stanu wyjątkowego, nie obejmuje zysków planowanych , utraconych w wyniku ogłoszenia tego stanu, 

Dziękuję, pozamiatane,

Powiem tyle. Już wolę polski rap niż disco polo. Tam czasami choć można doszukać się próby przekazu, czegoś co  faktycznie autor miał na mysli.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o disco polo, była luka na rynku na muzykę lekką, taneczną i została zapełniona. Chcielibyście słuchać na sylwestrze, festynach, coś w tym stylu.....

Mi taka muzyka nie przeszkadza, bo lubię ale są osoby które pytają jak można tego słuchać. Kontrowersje budzi wysokość dotacji, tym bardziej że artyści narzekają na wysokość emerytury, co się jednak nie przekłada na ich zarobki. Do tego są organizacje, które się nimi opiekują, wspomniany wyżej ZAIKS, STOART czy ZPAV. Ukryte opłaty dla artystów są w cenach nośników danych, kamer, smartfonów czy nawet telewizorów chyba. Względem innych grup zawodowych w obecnych czasach nie wygląda to źle. Ponadto można w dzisiejszych czasach występować w internecie w systemie PPV. Kto chce wykupi dostęp.

15 godzin temu, Ulman napisał:

Niemcy byli z Ruskimi dogadani na podział Polski więc nie mieli zadnych podstaw do reakcji. Oprócz nie zniszczonych budynków, dróg, fabryk zaoszczędzili też olbrzymie ilości istnień ludzkich.  My bohetersko napier...my sie z kazdym kto sie nawinął więc nas wybijali. Walki toczyły sie w całej europie  i u nas nie byłoby inaczej . Ludnośc wszędzie była wykorzystywana militarnie i jako siła robocza i nie jest to żaden argument.

Ponizej masz dane na temat kosztów jakie ponieśliśmy głupio rumakujac.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_II_wojny_światowej

Ani Stalin ani Hitler nie byli wiarygodnymi partnerami. Pokazał to choćby atak Niemiec na Związek Radziecki. Jestem ciekaw opinii @DTaras o @mirro. Czy Polska powinna postąpić jak Czechy, czy jednak walczyć ? Jedna rzecz jeszcze. Skoro mieliśmy wywiad, dlaczego działania były realizowane na ostatnia chwilę ? Czyli ewakuacja, niszczenie tajnych dokumentów, zamiast zabezpieczenie się na wypadek wojny, mobilizację.

Opublikowano
57 minut temu, Ulman napisał:

Co należało zrobić pokazują ci cyfry obrazujące straty w ludziach. Nic więcej nie potrzeba pisać 

Przebieg wojny mógłby wyglądać inaczej, gdyby wzorem Westerplatte czy Hubala stanąć do walki zamiast się wycofywać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v