Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tam wolę pochodne fizyki, wytrzymałość materiałów, mechanika, mechanika płynów, termodynamika

chemia była na politechnice na wydziale mechanicznym praktycznie tylko jeden semestr

Opublikowano (edytowane)

i tyle warta ta politechnika
Fizyka to też i stany dość mylnie nazywane kwantowe. to też mikroskala z naszego punktu widzenia konstrukcji tych materiałów i przepływów energii a od tego parametry tych materiałów zależą.
W pewnych skalach nasze ciecze zachowują się jak ciała stałe a w przeciwnych ciała stale jak ciecze.
Przyspieszenia i masa to zależnie od skali decyduje o parametrach całej strukrury jakim jet mlot czy kowadło
politechnika jak widzę nie wyszła daleko ponad te proste struktury jeśli by taką była jaką ją opisujesz bo ja nic wpólnego z tym uczydłem nie mialem i nie wiem jak ono za resztą świata odstało.

chociaż na całej planecie dostrzegam degenerację Wiedzy w "zawodowych" uczelniach i Nauka schodzi na manowce.
Nie wiem gdzie są elity obecnie co tworzą nowe rzeczywiście wartościowe odkrycia na przyszłość ale na razie to wielcy uznani naukowcy zamierzali klimat opanować a nie opanowali jednego maleńkiego wirusa inaczej jak metodami izolacji społecznej
"cholernie naukowo" nie ma co, iście finezja młota i kowadła
strach bodaj zgadywać co będzie jak na prawdę za klimat się wezmą.

@racyl pamiętam nasze rozmowy tutaj z czasu początków epidemii i mam coś dla Ciebie ;)
https://niebezpiecznik.pl/post/jak-sprawdzic-czy-ktos-z-twoich-znajomych-jest-na-kwarantannie/

to opisane na oficjalnym i publicznym portalu to można rozpowszechniać

ciekawe ile czasu zajęło by rozpracowanie... ?... albo nie
sami się domyślcie nad czym ugryzłem się  .... w klawiaturę

coś popisują że Kidawa wypięła się na wybory? .. czy tam - z wyborów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@dysydent, Rewiński to kiepski przykład, bo On, z tego co pamiętam, potężną siłę miał i za sobą, i w nazwie nawet, a że jajcarz, to i w większości jaj koneserzy, i piwa smakosze, na lepsze jutro swe nadzieje w Nim pokładli. 
i ani ja z władzą, ani do władzy

dopiszę tylko, że gdyby partia Rewińskiego nazywała się PPPKabaretu, to sukcesu by pewnie nie odniosła. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

a to witam w klubie :)
no może i nie najlepszy przykład ten Rewiński ale co? Mam Ci podać przykład zera które znikąd wskoczyło na stołek jakiegoś radnego czy nie wiem jak się to nazywa? no znam przypadek co znikąd i dobry bajer wystarczył ale z mojego regionu no i RODO no i menda ma teraz władzę jakąś tam no ale nieszkodliwa to nie będę ruszał. niech tam sobie siedzi a co najwyżej jak będzie konieczne kiedy tego posta pokażę to i mnie nie ruszy
jak by co :P

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, mirro napisał:

Jak widać tytuły i dyplomy mogą nie iść w parze z rozsądkiem i obadaniem sprawy.

Inteligencję mierzy się w pokrętny sposób

12 godzin temu, many12 napisał:

Natomiast zdana matematyka na dostateczny w przyszłości zrobiła mi niespodziankę dwoma dyplomami politechnik

A zaprojektowałeś coś co działa? Jako inżynier ? 

Opublikowano

Tak sobie słucham Wiadomości i się zastanawiam czy powiedzą coś bez podtekstu politycznego . No gebels by mógł się wzorować .

Opublikowano (edytowane)

znaczy powiadasz nie włączać. bo jakoś tak mi się nudzi a tu nic.. niwiel ciekawego ostatnio nikt....
nawet na odwrót bo polityczny temat a my se trochę o Nauce gadali ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Inteligencję mierzy się w pokrętny sposób

A zaprojektowałeś coś co działa? Jako inżynier ? 

Tematem mojej pierwszej pracy inżynierskiej był projekt zasilania  Elektroenergetycznego osiedla mieszkaniowego. Docelowo zrobiłem to na pięciu transformatorach w obiegu pętlicowym. Siadało zasilanie z jednej pętli automatycznie  wdrożone zasilanie a innej plus oświetlenie ulic osiedla z innego żródła - ale to czasy lat osiemdziesiątych a jak wiesz człowiek co siedem latek średnio zmienia soją pasję. Czy  to wdrożyłem praktycznie -profesor  Szczepan Kujszczyk ocenił to na ocenę dobrą . . Projektowałem docelowo zasilania budynków użyteczności    publicznej ale to historia - mam teraz innę pasje .  Ostatnio obroniłem dyploma  " Absorbcja funduszy  Junijnych w rolnictwie" i w tym siedzę - nawet kumam o co biega? 

Edytowane przez many12
  • Like 2
Opublikowano

@Bogdan675 wklej jeszcze list tej pani do Morawieckiego w którym go prostuje i stawia do pionu. Możecie się z niej naśmiewać. Ale ona co raz stawia do pionu Dudę czy Morawieckiego. tak wygląda wasze wstawanie z kolan.tej pani do premiera w którym go prostuje i stawia do pionu.

Opublikowano

ja już zaczynam filmy z samochodowego rejestratora oglądać z nudów od chłopaków jak do Szwecji po wielkanocy jechali
pusto na drogach i w miastach że aż to nabiera dokumentalnej wartości.
Może dla tego tyle politycznej propagandy w serwisach wiadomościach bo większość życia się zatrzymało i nie ma za bardzo o czym innym

o a tym na wspominki się o pętlicowym zasilaniu zebrało :) . no tutaj tośmy już wszystko przerobili we wszystkie strony z polityki że trudno co nowego a ciekawego wymyślić

ani jednego policjanta na drogach nie widać w tych filmach a na promie nikt ani co sprawdzał ani u nas ani tam.
No tam to ruch nieco większy na drogach ale i tak mniejszy niż przed epidemią ale u nas to po polach więcej wieczorem pojazdów dzisiaj widziałem (znaczy traktory z opryskiwaczami) niż przez półgodzinne oglądanie przejazdu przez północną Polskę autostradami.

to rzeczywiście inny świat niż wcześniej

41 minut temu, many12 napisał:

Ostatnio obroniłem dyploma  " Absorbcja funduszy  Junijnych w rolnictwie" i w tym siedzę - nawet kumam o co biega? 

a przegapilem boś dopisał
no to kicha z tej wiedzy bo raczej w tych wymysłach subwencyjnych teraz się wszystko powywraca
już się powywracało i dyplom - rzec by można - ma kwarantannę przydatności z nikłą nadzieją na ważność bez szkoleń uzupełniających bo to co było właśnie się skończyło.
O subwencjach na maseczki zapewne nie uczyli? ;)

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

i tyle warta ta politechnika
Fizyka to też i stany dość mylnie nazywane kwantowe. to też mikroskala z naszego punktu widzenia konstrukcji tych materiałów i przepływów energii a od tego parametry tych materiałów zależą.
W pewnych skalach nasze ciecze zachowują się jak ciała stałe a w przeciwnych ciała stale jak ciecze.
Przyspieszenia i masa to zależnie od skali decyduje o parametrach całej strukrury jakim jet mlot czy kowadło
politechnika jak widzę nie wyszła daleko ponad te proste struktury jeśli by taką była jaką ją opisujesz bo ja nic wpólnego z tym uczydłem nie mialem i nie wiem jak ono za resztą świata odstało.

chociaż na całej planecie dostrzegam degenerację Wiedzy w "zawodowych" uczelniach i Nauka schodzi na manowce.
Nie wiem gdzie są elity obecnie co tworzą nowe rzeczywiście wartościowe odkrycia na przyszłość ale na razie to wielcy uznani naukowcy zamierzali klimat opanować a nie opanowali jednego maleńkiego wirusa inaczej jak metodami izolacji społecznej
"cholernie naukowo" nie ma co, iście finezja młota i kowadła
strach bodaj zgadywać co będzie jak na prawdę za klimat się wezmą.

@racyl pamiętam nasze rozmowy tutaj z czasu początków epidemii i mam coś dla Ciebie ;)
https://niebezpiecznik.pl/post/jak-sprawdzic-czy-ktos-z-twoich-znajomych-jest-na-kwarantannie/

to opisane na oficjalnym i publicznym portalu to można rozpowszechniać

ciekawe ile czasu zajęło by rozpracowanie... ?... albo nie
sami się domyślcie nad czym ugryzłem się  .... w klawiaturę

coś popisują że Kidawa wypięła się na wybory? .. czy tam - z wyborów

Jak dla mnie to biologia jest nauka o pantofelkach ktora zakończyłem na POziomie POdstawówki. Z chemii już  jestem bystrzejszy bo w średniej szkole takie oceny jak trzy gały i dwie trijki  z wąsami taryfikowały mnie powyżej średniej klasowej co w sumie dawało dostateczny po weryfikacj ciała pedagofoicznego.

Nie ma to jak matematyka i jej bliżniacza siostrzyczka fizyka. Cytujesz tu przzyspuieszenie i masę jako fizyke kwantową a to tylko II zasada dynamiki Newtona. Wykształcenie politechniczne zawsze opiera się na zasadach matematyczno- fizycznych, szablonowych do opanowania jeżeli ktoś ma z tym dystansa, Natomiast zjawiska biologiczno -chemiczne są wciąż tajemnicą śmiertelników i możemy tylko gdybać czy ta entropia wpłynie pozytywnie   czy oddziała negatywnie pod wpływem otoczenia ogarniętego chemią i zjawiskami bioenergetycznymi.

a co do opanowania wirusa to daj se spokój - wywołany został po to żeby nasz zaszczepić i znowu nabijać mamonę kosztem Populacji.

40 minut temu, dysydent napisał:

a przegapilem boś dopisał
no to kicha z tej wiedzy bo raczej w tych wymysłach subwencyjnych teraz się wszystko powywraca
już się powywracało i dyplom - rzec by można - ma kwarantannę przydatności z nikłą nadzieją na ważność bez szkoleń uzupełniających bo to co było właśnie się skończyło.
O subwencjach na maseczki zapewne nie uczyli? ;)

Dlaczego kicha z tej wiedzy - to była tylko temata obrony kolejnego tytułu tym razem uczelni ekonomicznej. Własnie tą dyplomową wiedze wdrażam  na swoich hektarach od czasu zniewolenia naszego rolnictw a przez systema Junijne - a powiem Ci wykładowcy byli z SGH.

Maseczki mi POwiewają - na moich hektarach są persona non grata.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, many12 napisał:

Cytujesz tu przzyspuieszenie i masę jako fizyke kwantową a to tylko II zasada dynamiki Newtona.

no nie o takie prościzny mi chodziło co o wzrost masy i spowolnienie czasu w funkcji szybości bo tu właśnie na poziomie nawet atomów ma to zastosowanie i coś zaczynają chwytać nawet że masa elektronu jest proporcjonalna do jego orbitalnej szybkości i nawet matematycznie się zgadza tylko ćwieka zabija efekt tzw splątania kwantowego co podważa percepcyjnie postrzegane naszymi zmysłami wyobrażenie przestrzeni.
Właśnie dzięki internetowi znajduję okruchy takich spostrzeżeń i jednak coś się posuwa do przodu ze zrozumieniem nieco lepszym natury rzeczy.
Tylko te okruchy nie pochodzą od skostniałych środowik uniwesyteckich co z dzialów badawczych korporacji i firm technologicznych prywatnych.

dalej nie chcę się w to zagłębiać bo - przyznam - nie wszystko rozumiem ale rozumiem na tyle dość aby ocenić że szkuje się poważniejszy przełom i w Nauce tylko musi skończyć się ten powszechny etatyzm już i w różnych politechnikach

a koronawirus?
czlowiek jeszcze jest za glupi aby od podstaw coś takiego stworzyć co najwyżej może to być podrasowany produkt matki Natury i jaka rzecz czy samoistnie się "doszlifował" czy ktoś w tym pomógl?
tu zaprzątanie glowy tym nic nie da bo to i ta jest nie do ustalenia. Co najwyżej ktoś będzie falszywie twierdził że coś ustalił ponad wszelką wątpliwość i może się to przydać jako pretekst jak radiostacja gliwicka w trzydziestym dziewiątym

A - piszesz - kasę na wirusie ktoś...?
no pewnie. przecież takiej okazji przegapić to albo hipis albo głupek a co najwyżej filantrop taki jednorazowy bo takich dotyka przysłowie - "pomóż komuś to tobie zabraknie"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Jako biochemik musisz przyznać, że nic się samo nie chce dziać - twierdzisz, ze może kornelowirus POwstał jako cos nadprzyrodzonego w porownaniu jak Chrystus z grobu poczety.  - nie dla mnie takie pIerdoły - zbyt mocno siedze w tych zagadnieniach a  nauka podpowiada mi rzecz oczywistą, ze " nic samo nie chce się się dziać" - patrząc spojrzeniem humanisty to CO  nas determinuje do działania to jest tylko otoczenie i nic wiecej bo   myślami sięgnąć mojego proboszcza wystarczy łapki składać a nam manna będzie dana.

Opublikowano (edytowane)

Darwin i jego dogmaty ewolucyjne póki co nie Podważam - chyba, ze zajmę się tym z scholastyki oczywistej. Prawo dominacji silniejszego w przyrodzie czy ono musi być udowadniane - dzisiaj silny może więcej i to już jest ponad teorię. Czy jesteśmy gatunkiem POwstałym na drodze ewolucji - my jako ludzki gatunek rozwijamy się tylko równolegle w otoczeniu co nie oznacza.. że nad nim panujemy.................. jesteśmy tylko ziarenkiem w galaktyce - nam się tylko zdaje a nawet nie potrafimy zdiagnozować przestrzennej wibracji.

Edytowane przez many12
Opublikowano

nawet jeszcze mniej bo nie jesteśmy tworem odrębnym i niezależnym od własnego środowiska
parę kilometrów w dowolnym kierunku od poziomu morza i bez puszki zamykającej wycinek naszego środowiska stajemy się tylko spowrotem nieożywioną materią.
ale i o wiele więcej niż te galaktyki i reszta istnienia nieożywionego bo mamy świadomość własnego i otoczenia istnienia i przez celowe działania stajemy się katalizatorem i sterowniczym procesów skalą przewyższających nasze wewnętrzne w organiźmie.
Stadność wiele komplikuje z uproszczeń ewolucjonizmu bo tylko w stadzie jesteśmy zdolni przynajmniej niszczyć własne otoczenie w skali daleko wykraczającej ponad siłę naszych mięśni.
No kreacjonizm toto z naszej strony nie jest ale przynajmniej potrafimy coś rozpirzyć wedle własnej woli i żaden inny gatunek nam jak dotychczas nie dorównał.
a że procesy pozaplanetarne po za naszym zasięgiem? no tutaj pozostaje nadzieja i wiara że tylko do czasu.
przy odpowiedniej wprawie to i układ słoneczny da się rozpieprzyć prędzej niżby to z jego naturalnych procesów wynikało i na razie  energetycznie wydaje się to niewiarygodne to jak by tak pomyślał że znamy już energię syntezy jądrowej to jak by pokombinował co pomniejszym planetom na upartego już dziś można policzyć w jakim czasie jest człowiek w stanie pozmieniać orbity
a po co? już tam się coś wymyśli choć z pragmatycznego punktu widzenia wyjdzie że tylko dla jaj :P

• Thanks 1
Opublikowano

ale cala ta fizyka,matematyka,chemia,biologia i podobne bzdury zostaly opanowane przez uczonych z narodu wybranego-gdyby przegladnac liste laureatow nagrody jobla to z polowa to potomkowie hazarow- many  nie bierzesz tego pod uwage ??

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

przepraszam to agrofoto czy jakieś kółko naukowo ...  ?? 

3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Tak sobie słucham Wiadomości i się zastanawiam czy powiedzą coś bez podtekstu politycznego . No gebels by mógł się wzorować .

3 godziny temu, dysydent napisał:

znaczy powiadasz nie włączać. bo jakoś tak mi się nudzi a tu nic.. niwiel ciekawego ostatnio nikt....

też bym sobie pooglądał wiadomości ale nie mam się tak dobrze córcia idzie spać po 20 wiec rytuał teletubisie później misiu i lemingi  masza i niedźwiedź sąsiedzi i spać idzie nie widziałem wiadomości  od świąt bożego narodzenia 

@jacus Czekam az pan Tusk ujawni ile zarobił na sprzedazy Polski. Chociaz taka przyblizona kwota..

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a witam witam na af
nie oglądasz powiadasz wiadomości no to ja tak samo a że każdy z innych powodów to mniej istotne
ważne że spokój ducha i samodzielne myślenie zachowujemy a co najwyżej z neta się co wyszuka wedle własnego uznania

a naukowo? polityka nieco zbrzydła, propagandzistów interesownych politycznie wykosili to i rozszerzamy horyzonty
a co? nie wolno? :)
masz co ciekawego z polityki to chętnie poczytam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

a naukowo? polityka nieco zbrzydła, propagandzistów interesownych politycznie wykosili to i rozszerzamy hoeyzonty
a co? nie wolno? :)

jasne ze wolno ... to ciekawe bo mi polityka też już du... wychodzi ... nawet nie wiem czemu peło ma tylko 5% coś mnie ominęło 

pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v