Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://subiektywnieofinansach.pl/szczyt-ue-polska-wygrala-czy-przegrala-ile-pieniedzy-dostaniemy-liczymy/

Masz Marku. Długi tekst, mało obrazków, ale wierzę, że podołasz.

"Premier nie wspomina już jednak, że te 750 mld zł (a tak naprawdę trochę mniej), to skromniejsza część całości rozdzielanych przez szczyt UE pieniędzy, niż to, co Polska dostała „za Tuska”."

(...)

"Zatem nominalnie możemy liczyć na więcej pieniędzy z Unii, ale w proporcji do rozdzielanych kwot – zgarniemy znacznie mniejszą ich część. Poza tym z „podstawowego” budżetu Unii otrzymamy znacznie mniej pieniędzy, niż zwykle, zaś zasady rozdziału pieniędzy z Funduszu Odbudowy (którym „dopalono” naszą dolę) jeszcze nie są jasne. Poza tym w ustaleniach „szczytowych” pojawiła się kwestia uzależnienia wypłat od wypełniania przez państwa zasad praworządności (będzie oceniana dwustopniowo)"

Edytowane przez daron64
Opublikowano

No głód pokryć trzeba... Wartość dodana zawsze była tym luksusem. To, że nie wiąże się z wyceną to jest owa bańka. Daleko nie szukać - Dino. Potrzebny był katalizator w postaci pandemii... Nie kupować akcji Tesli - choćby to było placebo to jest kilka firm co leki i szczepionkę kombinują. Przejściowo można na tym zarobić. Jest hajtech z akumulatorami. Microsoft testuje autonomiczne auta co oznacza nie tyle bajer dla kierowcy a zaimplementowany zaawansowany sterownik w każdym z nich. Taki komputer już ogarnie system energetyczny i możliwość odsprzedaży energii z akumulatora... Taka tam futurystyka😋

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

A nie zauważyłeś że to wszystko i tak powiązane jest z wprowadzaniem dyrektywy "zielony ład"? Przyjmując że celem np Niemiec jet opchnięcie jak najwięcej instalacji z zakresu OZE, gdzie przez ostatnie lata mocno walczyli jako producent, to se możesz świętować. 😂 Pomoc  dla firm rozpatrywana nie u nas tylko w Brukseli.

To co napisał wyżej @nie  to już prawdopodobnie efekt pompowania pieniążków w rynek. Za chwilę wszyscy będą inwestorami, Tylko po co inwestować skoro produkcja nie pokrywa już niczego?

Ale  dlaczego  złemu  PiS  dają  więcej  jak  dobremu  wiernemu  pieskowi   tuskowi  ??

Opublikowano (edytowane)

I  niema  składki   Wielkiej  Brytanii    a  dostaniemy  więcej  jak  za Tuska      ale  jaja  ale  jaja 

110304076_3194368323918912_6554928235028

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

akurat budżet na rolnictwo został okrojony o połowe. Do tego wypłatę dotacji powiązano z realizacją działań nowego/zielonego ładu. Ta kasa, która została wynegocjowana to w większej części kasa na pożyczki. Pewnie nie dało się nic lepszego wynegocjować (w tych warunkach), ale teżnie ma co pokazywać, że się wynegocjowało tyle a tyle skoro to są kredyty. Lepiej pokazać ile kasy dotacji będzie na rolnictwo, a ile było można wykorzystać w poprzedniej perspektywie budżetowej (inna sprawa, że robiono wiele by tych środków rolnicy/wieś nie wykorzystali)

Opublikowano

Czy opisywany w WP i Politicio sukces Polski i Węgier w ograniczeniu powiązania funduszy z praworządnością to nie jest czasen dowód "nie wprost" na problem w tej dziedzinie w naszym kraju?

Jeszcze jest pytanie: czy górnicy wiedzą do czego zobowiązał się rząd? No i jak czytam jest jakiś system uwarunkowań powodujący obcięcie puli o połowę...

Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

A to się porobiło PiS wynegocjował więcej z UE niż  Tuska i trzaskogedon w 2014 roku. 

Jak to możliwe??? Że tym złym PiS dali więcej jak swoim pupilom ??

ale to już te pieniądze pewne, zapisane gdzieś czy na papierowych czekach tak jak wozili przed wyborami? 

Opublikowano

Tak jak w Polsce (jeszcze) tak samo na świecie istnieją media, które mają różne poglądy na tą samą sprawę. W ten sposób francuska gazeta A może napisać, że przegranym europejskiego szczytu jest Polska, a francuska gazeta B może napisać o wygranej Polski na szczycie UE. Ta grafika jest strasznym uogólnieniem, gdyby były wskazane konkretne tytuły to przedstawiałoby to jakąś wartość.

Opublikowano
2 godziny temu, Aktis napisał:

akurat budżet na rolnictwo został okrojony o połowe. Do tego wypłatę dotacji powiązano z realizacją działań nowego/zielonego ładu. Ta kasa, która została wynegocjowana to w większej części kasa na pożyczki. Pewnie nie dało się nic lepszego wynegocjować (w tych warunkach), ale teżnie ma co pokazywać, że się wynegocjowało tyle a tyle skoro to są kredyty. Lepiej pokazać ile kasy dotacji będzie na rolnictwo, a ile było można wykorzystać w poprzedniej perspektywie budżetowej (inna sprawa, że robiono wiele by tych środków rolnicy/wieś nie wykorzystali)

Było od 3 ha  960 zł to będzie teraz rozpisane na części i wyjdzie 700 zł i nie wystarczy .

Opublikowano

w swietym miescie tak sie dzieje- minister policji juz podal sie do dymisji ?? w kurwizji od rana trabia o pijanych policjantach na sluzbie ktorzy strzelaja do kobiet ?? nie pisza czy on kierowal radiowozem.. byly wydania specjalne bo nie mam teraz czasu ogladac ..

https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/wadowice-pijany-policjant-strzelal-podczas-poscigu/rs9bdj0,79cfc278

deficyt budzetowy wg ministra finansow osiagnie 100 miliardow. 

kasy za respiratory dalej nie ma.

Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎07‎-‎21 o 09:05, witejus napisał:

równie dobrze moża tu twoje zdjęcie wkleić

Tylko, że ja nie należę do tej nacji i  nie jestem przy korytku   a jako gościa nie związanego z szemranymi układami moja facjata nie może być obiektem zainteresowania - capitro?

29512749_2074208095927595_5039120584097872959_n.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v