Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie, ja kupuję za gotówkę. Za kredyt to bym się mocno po głowie drapał nim bym się zdecydował.

Opublikowano
19 godzin temu, malorolny121 napisał:

Kurde wystarczy ze czlowiek na chwile przestanie bywac u notariusza a juz takie zmiany. Niestety mieliście  racje że  musi byc żona. Wlasnie wróciłem  od notariusza . Z drugiej strony jak to jest ze idziesz kupujesz za miliony maszyny czy samochód  z kasy wspólnej  i nikt nie pyta sie małżonki  o zgodę,  a chcąc  kupić  kawalek ugoru musisz przed nią  sie kajac żeby  łaskawie  podpisała. 

ale to chyba nie tak dawno się zmieniło?? bo jeszcze w ubiegłym roku kupowałem i bez małżonki. wprawdzie od przynajmniej 5 lat mi notariusz mówi żebym w końcu ją przyprowadził ale ona ma gdzieś pole i nie zamierza jeździć i tak zawsze przechodziło bez niej😁

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Dokładnie, ja kupuję za gotówkę. Za kredyt to bym się mocno po głowie drapał nim bym się zdecydował.

Udało się zakupić nieruchomość :) podatek PCC niecałe 1200 zł, łączny koszt 2600. Z tego vat do odlicznia 230 zł. Czyli koszty notariusza 1300 zł,spoko cena. Wydaje mi się, ze notariusz nieco opuszcza z ceny jak jest wysokie PCC. Zresztą chodzę tylko do jednego.

Pytałem o kredyt w banku spółdzielczym, to mi krzykneli 8% w skali roku RRSO wiec tanio nie jest. 

13 godzin temu, -Sebastian- napisał:

My kupiliśmy 3a-4a po 15 tyś/ha i żeby to doprowadzić do porządku potrzebne były 2 lata. Zwrot będzie powiedzmy po 5-7 latach zleży od pogody to takie 70+ kiedy się zwrócą? 

Jak masz takie ceny to kupuj. W moim rejonie jest duża konkurencja, nie kupisz taniej. Kupując pole po prostu zapewniam sobie spokojne użytkowanie. Bo dzierżawy to słaby temat, nikt teraz nie chce na umowę więc użytkowanie jest niepewne. Nie da sie prowadzić gospodarstwa opierając sie na dzierżawach. 

Opublikowano

39 minut temu, piotrp88 napisał:

Rozumiem, że przy ewentualnym rozwodzie też będzie miała gdzieś?

hehe już za stare my są na rozwody ...ale w razie czego napewno nie miała by problemu z informacją które kupiłem po ślubie i ze przysługuje jej 50%😄

Opublikowano (edytowane)

to zależy jaki region bo mam małe gospodarstwo ale na własność prawie nic,wszystko dzierżawy,w sąsiedniej wsi koleś uprawia ponad 120 ha i także wszystko dzierżawy,wiekszość na gębe

Edytowane przez cantstop
Opublikowano

to chyba dobrze o nim świadczy.Ludzie mu ufają i on też musi im ufać,bo inaczej co chwila by mu pole uciekało do innych.Chyba że nie ma tam innych chętnych.

Mi też w tym roku niespodziewanie wpadło 18 he dzierżawy od  dwóch znajomych .Może za rok będzie więcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, cantstop napisał:

to zależy jaki region bo mam małe gospodarstwo ale na własność prawie nic,wszystko dzierżawy,w sąsiedniej wsi koleś uprawia ponad 120 ha i także wszystko dzierżawy,wiekszość na gębe

Ja bym w miarę swoich możliwości wykupywał trochę pomału. Jak chce się gospodarzyć to trzeba mieć swojego trochę. 

Opublikowano

Dziś przyszła decyzja o zwolnieniu z podatku rolnego z zakupionej działki.

Fiz. 3,92ha, przeliczeniowe 5,57ha ulga 4445zł👍

Opublikowano

Sfinalizowane 1,04ha za 40000zł

Gleba 3a i 3b.

Koszt odpisu 1470zł

Opublikowano (edytowane)

Dla sprzedającego i owszem😁

Działka ciulowa. 0d 9,5m do 12m szeroka wzdłuż polnej drogi przechodzącej w wąwóz.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

No długa kiszka.

Klasa ok, gleba z dobrym podkładem, sporo gliny, ale tej można powiedzieć lepszej, nie minutowej. 

Opublikowano
1 minutę temu, hardkor113 napisał:

Malzonke urobiles?😊

Tak, ale nadal chodzi nadęta😁

Pomiędzy tą , a moją kolejną działką jest 2,5ha, ale to największego i najbogatszego rolnika w okolicy. Bez szans.

Opublikowano

Aaa, że cenę targowałeś?😁

No niech Ci będzie. Przebiłem Cię 🤪.

A tak wogóle to mieli ofertę telefoniczną maksymalną na 35000.

Myślę że na mniej niż te 40000 by nie przystali.  Ale tego już się nie dowiem.