Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poniedziałek umówiony notariusz na właściwą umowę kupna (przedwstępna w listopadzie)

3,92ha ze stodołą i niskimi garażami za 285tys. Wychodzi 72,7 za ha 2 i 3a.

Mam nadzieję że nie wyczerpie się limit de minimis bo tylko na to czekałem.

A ten na otwarcie już w 73% wyczerpany.

Opublikowano
39 minut temu, Andpol napisał:

Ja sprzedaje 1-2 kl. 1,35 ha to max propozycje miałem 54 tyś. za całość czyli 40 za ha.

A można wiedzieć dlaczego sprzedajesz? Kończysz pomału gospodarzenie czy jak? A może mimo 1 czy 2 klasy ma jakiś mankament na jakichś łąkach albo coś, podtapia. 

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

@damin1 Pole ok i do tego 0,74 ha łąki z której pole zrobić można ale jej cena to chyba do pola gratis. Sprzedaje kawałek bo trochę kasy mi potrzeba ale za tanio nie sprzedam.

teptiuków1.jpg

skad jestes ?  :D 

Opublikowano

No to aż dziwne że nikt nie kwapi się z kupnem jeżeli ziemia dobra jak mówisz. I to pod samym hrubieszowem można powiedzieć. Nie ma tam żadnych babmbrow czy co. A ile oczekujesz? Jeżeli można wiedzieć. @Andpol

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Agrest napisał:

W poniedziałek umówiony notariusz na właściwą umowę kupna (przedwstępna w listopadzie)

A tak właściwie  z innej bajki , jak to jest z tą  umową  przedwstępną  do jakiego czasu trzeba zawrzeć  właściwą. Mialem propozycję zeby kupic pole , teraz umowa przedwstępna, polowa kasy a właściwą  zrobic za 4 lata i doplata kasy

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano

Kwestia indywidualna i co w akcie zapiszecie. Ja mam zaznaczone do końca stycznia.

Opublikowano
8 minut temu, damin1 napisał:

No to aż dziwne że nikt nie kwapi się z kupnem jeżeli ziemia dobra jak mówisz. I to pod samym hrubieszowem można powiedzieć. Nie ma tam żadnych babmbrow czy co. A ile oczekujesz? Jeżeli można wiedzieć. @Andpol

Ostatnio cenię 49 za ha. Dla bambrów to za mały areał a pól koło mnie nie mają. N zdjęciu tam jaśniejsze od łąki jest górka ale wszystko sie rodzi a sąsiad swoją trochę zrównał to 5 lat nic nie chciało rosnąć. W okolicy jest sporo działek do sprzedania ale pow.50 tys.za ha i też właścicieli nie zmieniają każdy czeka na okazyjną cenę do kupna.

Opublikowano (edytowane)

Na jesieni kupiłem kawałek łąki 1.15 ha za 22 tyś plus wiadomo notariusz cała reszta. Łąka Natura 2000 i do tego zalewowa . Ale co tam przez miedze jak pogoda dopisze to 2 razy skosze i ptaszkowe do tego 😊 .

A orne zależy jaka klasa od 4 w dół powyżej 80 tyś  a górny limit to  ponad 100 tyś więcej nikt nie da bo wielkich nie ma A ci średni i tak po uszy w kredytach 😂 . Okolice Łomży 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
1 godzinę temu, malorolny121 napisał:

Mialem tego nie brac ale mam juz 15 lat w dzierzawie i rozsiane wapno i sol pod ziemniaki.  Nowy nabywca nie chcial za to zwrucic kasy i mnie zdenerwowal tym.

Za kilka lat jednak bedziesz się cieszył, ze to kupiłes... Co roku cena pola w górę.

U mnie na wsi było tak ( pole w dzierżawie ustnej 😞 ) kolega zaorał , nawozy wysiał, uprawił do siewu, przyjechał siewnikiem, zrobił niecałe 2 okrążenia pola i przyjechał "nowy dzierżawca" i musiał zjechać z pola... Nie wiem czy oddał mu za nakłady. Jadąc kombajnem w zniwa, widziałem, ze skoszone było w środku a to co zasiał poprzedni urzytkownik jeszcze stało nie skoszone... 

Opublikowano
16 minut temu, greg1985 napisał:

Na jesieni kupiłem kawałek łąki 1.15 ha za 22 tyś plus wiadomo notariusz cała reszta. Łąka Natura 2000 i do tego zalewowa . Ale co tam przez miedze jak pogoda dopisze to 2 razy skosze i ptaszkowe do tego 😊 .

A orne zależy jaka klasa od 4 w dół powyżej 80 tyś  a górny limit to  ponad 100 tyś więcej nikt nie da bo wielkich nie ma A ci średni i tak po uszy w kredytach 😂 . Okolice Łomży 

Za łąki torfowe, zalewowe 20 tys/ha? Tak drogo u was płacą? Byli inni chętni?

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Marl napisał:

Za kilka lat jednak bedziesz się cieszył, ze to kupiłes... Co roku cena pola w górę.

U mnie na wsi było tak ( pole w dzierżawie ustnej 😞 ) kolega zaorał , nawozy wysiał, uprawił do siewu, przyjechał siewnikiem, zrobił niecałe 2 okrążenia pola i przyjechał "nowy dzierżawca" i musiał zjechać z pola... Nie wiem czy oddał mu za nakłady. Jadąc kombajnem w zniwa, widziałem, ze skoszone było w środku a to co zasiał poprzedni urzytkownik jeszcze stało nie skoszone... 

Tak wszystko ładnie tylko się  mówi.  Pole od domu 5 km a przy domu czeka 3 gosci z notariuszem po 25-30 za ha a kieszeń nie jest z gumy i sie nie rozciągnie.

Opublikowano
malorolny121 napisał:

35 minut temu, Agrest napisał:

A tak właściwie  z innej bajki , jak to jest z tą  umową  przedwstępną  do jakiego czasu trzeba zawrzeć  właściwą. Mialem propozycję zeby kupic pole , teraz umowa przedwstępna, polowa kasy a właściwą  zrobic za 4 lata i doplata kasy

a co jak sie cos wydazy przez te 4 lata np. wlasciel ten co sprzedaje zemrze jak zabezpiwczyc sie przed taka sytuacja

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, cantstop napisał:

to fajnie sie tam bawicie

Nikt nie wie dlaczego nie rozwiazano to w bardziej cywilizowany sposób. Ogólnie to takie metody mają desperaci, który głownie uprawiają dzierżawy. Po wejściu wielkoobszarowca na nasz teren, to co się miało sprzedać to sprzedane, nieraz coś sie trafi do zakupu ale tanio nie ma. A teraz ten obszarnik " wział się za dzierżawy"... Stad gruntów do uprawy brakuje i takie sytuacje. Konfliktują się miejscowi o dzierżawe byle jakiego gruntu a 5 lat temu smiali się z porządnych gospodarzy którzy tracili swoje dzierżawy bo nie było ich stać na wykup... Powstał chaos ,z którego korzysta oczywiście wyzej wymieniony obszarnik. Typowo polskie zachowanie, ze przed szkodą i po szkodzie głupi :/

@malorolny121 : rozumiem Cię w 100%, u Mnie zakup pola to jedyna gwarancja spokojnego gospodarowania. Znam ten ból jeśli chodzi o finanse :/ ale tak juz u Mnie jest i się nie zmieni. Powody opisałem powyżej. Oczywiście mieszkam w południowej cześci świętokrzyskiego. Bieda to już nie " jest w kieleckim.." :) U nas to samo co w zachodniej Polsce. Np: wysokie ceny gruntów, "słupy od gruntów", ciągniki pow 200KM itp. Postęp cywilizacyjny :)

@wojtal24 : najlepszy byłby wpis do księgi wieczystej. Trzeba by zapytać notariusza.

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Notariusz wytłumaczy co na wypadek śmierci. Ale takie sprawy też prawo reguluje. 

Na pewno lepiej mieć umowę niż nie.

Być może że nakaz sprzedaży przechodzi wówczas na spadkobierców.

Opublikowano

Robiliśmy raz przedwstępną ale nie na 4 lata tylko na czas załatwienia kredytu żeby po załatwieniu kredytu ktoś inny nie wziął za gotówe czy przebicie.

Inna sprawa: notariusz teraz potrzebuje od sprzedającego zaświadczenie że akt notarialny - darowizna (prawo własności 2018r) nie podlegał opodatkowaniu, u Was też takie żądają? Chodzi o działki które teraz idą do handlu.

Opublikowano (edytowane)

Dla tego nie chciałem  sie zgodzić na taka umowę i ogłosił  sprzedaż  na olx. Ale tez nie znalazł  kupca na takich warunkach. Wreszcie ktos mu doradzil rozwiazanie swojego problemu który  go blokował  przed odpisem właściwym,  ale jak oglosil i byli kupcy za wyższą  cene to nie chcial już wczesniej ustalonej .  Ostatecznie kupilem za wyższą. Ziemniak w cenie ,najwyżej  obsadzi się wszystkie zakupy nowe ziemniakiem na Łomże i jakoś ogarnie to. 

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano

Jeśli działka została odziedziczona bodajże po 2005r( nie jestem pewien daty) to sprzedający przedstawia zaświadczenie z Urzędu skarbowego zezwalające na rozporządzenie majątkiem nabytym w drodze darowizny

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem darowizna była 2018r ale chyba o to chodzi że jest ulga podatkowa jeżeli w 5 latach nie sprzeda się i wyjątek jeżeli kasa ze sprzedaży zostanie przeznaczona w całości na zakup mieszkania. Sprawa dość pilna i nie wiem czy jutro jechać do US (bardzo nie lubię załatwień w czasach pandemi. temat o cenach więc dopiszę działki w sumie 5,40 ka 3a i b cena 40k /ha.

Edytowane przez marian7k