Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas za łąki zadbane polne cena sięga nawet 40-50tysi .... Niestety nie 

Opublikowano

Prędzej grunty zdrożeją jeżeli nasze wychodowane produkty pójdą w górę przez ten kryzys. Ale teraz można by było się potargować z ewentualnym sprzedającym ze względu na niepewna sytuację związana z koronawirusem. Może by coś urwał z ceny. Tylko tyle że notariusze, sądy nieczynne. 

Opublikowano

Pojawiło się kolejnych kilka działek średnia cena 50za ha narazie brak zainteresowania każdy chyba ma obawy z kryzysem panującym

Opublikowano

U mnie nic, sprzedających brak. I to też częściowo będzie efekt obawy przed kryzysem.

Opublikowano
Dnia 10.02.2020 o 17:42, Damianek20 napisał:

W HR przecież biznesmeni ze Sławęcina kupują ale jak stary pierożek powiedział 15-20 to max. O tych obszarnikach z kolejowej nie wspomnę płacili po 70 w opowieściach a u notariusza dawali 20-25 max bo za duże opłaty i ludzie wierzyli im na słowo że później resztę odda ot naiwni ludzie. Bili się u notariusza jak mi to opowiadał to trudno uwierzyć a jednak.

Za takie coś to umowa kupna jest nie ważna. Jeżeli gość ma świadka albo jakieś dowody, że dogadali się na więcej i miała kasa iść poza aktem notarialnym to akt jest do unieważnienia jak i cała transakcja. Przynajmniej tak kilka lat temu na studiach mnie uczyli. 

Opublikowano

Bo takie coś jak sie robi to kasa na wejściu do natariusza i zaraz przepis przepis

Opublikowano

d*pa nie kasa na wejściu. 

Pojadę klasykiem - wystarczy nie kraść.

I nie będzie problemu dla jednej czy drugiej strony.

Zawsze piszę na akcie to co płacę.

Opublikowano

Bo opłata za akt notarialny nie powina być od wartośći ,bo nie ważne czy kupujesz za 30 tys czy za milion ,tyle samo roboty ma notariusz

Opublikowano

Dostałem zwrot niesłusznie zapłaconego pcc u notariusza, niemała kwota, bo 2160zł. Pole kupione początek stycznia, wniosek o zwrot do us złożony z wielkimi problemami ze strony jednej z urzędniczek (po interwencji u przełożonej zmiana tonu)na początku lutego, pieniądze początek kwietnia na koncie. Dodam też, że w trakcie całej sprawy dzwoniłem do ministerstwa rolnictwa, i tam babeczka powiedziała, że pani notariusz jest niedouczona (posiłkowała się wiedzą tej urzędniczki która mi robiła problem ze zwrotem) i nie powinna de facto pobrać, jeżeli limit wpadł na stronę.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 13.04.2020 o 18:24, melon10641 napisał:

Za takie coś to umowa kupna jest nie ważna. Jeżeli gość ma świadka albo jakieś dowody, że dogadali się na więcej i miała kasa iść poza aktem notarialnym to akt jest do unieważnienia jak i cała transakcja. Przynajmniej tak kilka lat temu na studiach mnie uczyli. 

Ważna w chwili podpisania i pokwitowania notariusza nie obchodzi na ile się zgodzili. My jak kupowaliśmy to babka podpisała papiery a notariusz przyja je i powiedział że nie musimy dawać kasy przy nim bo dla niego ważny jest podpis a jak się ugadalismy to nie jego sprawa on za swoje kasę wziął, zabrał dokumenty i wyszedł. To samo z samochodem jak odkupowalem współwłasność tak samo w innej kancelarii zachowała się babka.

Dnia 14.04.2020 o 18:22, toooomaszewski napisał:

Dostałem zwrot niesłusznie zapłaconego pcc u notariusza, niemała kwota, bo 2160zł. Pole kupione początek stycznia, wniosek o zwrot do us złożony z wielkimi problemami ze strony jednej z urzędniczek (po interwencji u przełożonej zmiana tonu)na początku lutego, pieniądze początek kwietnia na koncie. Dodam też, że w trakcie całej sprawy dzwoniłem do ministerstwa rolnictwa, i tam babeczka powiedziała, że pani notariusz jest niedouczona (posiłkowała się wiedzą tej urzędniczki która mi robiła problem ze zwrotem) i nie powinna de facto pobrać, jeżeli limit wpadł na stronę.

Ale urząd pobiera podatek duży ponoć jak w chwili zakupu ziemi dotychczasowe gospodarstwo nie posiada 12 hektArow  albo 10. Jak przekraczasz te hektary to nic już nie płacisz 

• Like 1
Opublikowano

Wielkość gospodarstwa musi wynieść 11ha po zakupie, a działka dokupowana mieć minimum 1 ha. Wówczas jeżeli jest limit de minimis  następuje zwolnienie z 2% podatku.

Kupowałem 5 listopada. Jeszcze załapałem się. Było wykorzystane chyba 99,3%.

Ale podanie o ulgę w podatku rolnym złożyłem w styczniu. No i mam zwolnienie na 5 lat 100%, rok 75 i rok 50%.

Gdybym złożył w listopadzie było by odmownie.

Opublikowano
17 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Wszystko się zgadza, tylko musi być dostępny limit pomocy de minimis w momencie zakupu, a takowy skończył się już chyba w październiku na ub. rok.

Jest ktoś kto kupował w listopadzie, grudniu? Dostaliście zwroty?

Ja w październiku kupowałem i notariusz zabrał ponad 2 tys i urząd 400 zł czy coś w tym stylu.

Opublikowano

Co znaczy że urząd i notariusz zabrał?

Pisz precyzyjnie czy to tylko taksa czy i podatek pcc. Jaki urząd ?

Opublikowano
Dnia 16.04.2020 o 08:29, Agrest napisał:

Wielkość gospodarstwa musi wynieść 11ha po zakupie, a działka dokupowana mieć minimum 1 ha. Wówczas jeżeli jest limit de minimis  następuje zwolnienie z 2% podatku.

Kupowałem 5 listopada. Jeszcze załapałem się. Było wykorzystane chyba 99,3%.

Ale podanie o ulgę w podatku rolnym złożyłem w styczniu. No i mam zwolnienie na 5 lat 100%, rok 75 i rok 50%.

Gdybym złożył w listopadzie było by odmownie.

działka dokupowana musi mieć min 1ha? A co jak kupuję kilka działek i łącznie mają ponad 1ha?