Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedz mu o de minimis, bo to spora kwota za pcc i podatek rolny.

To już emerytura , że sprzedajesz?

Opublikowano

akrat z ceną ziemi to bym nie przesadzał bo chyba że jest ssanie u was jak na podlasiu, bo znów w moim rejonie jak ktoś nie wie ile chce za ziemie tylko wiecej i więcej to nie sprzedaje i sprzedać nie może

Opublikowano
4 minuty temu, marian7k napisał:

@Agrest nie rozumiem że w sierpniu już de minimis brak. Umawialiśmy się sierpień 2020 i do tej pory był czas żeby z de minimis skorzystać.

To ja nie rozumiem tego zdania.

Mamy rok 2021.

Na obecną chwilę wykorzystane 78,08% de minimis. Większe sąszanse że na sierpień 2021 pula zostanie już wyczerpana, choć jest cień nadziei że coś zostanie.

Opublikowano

Jeszcze materiał siewny i wapno naliczają. Mają zaległe pomoce poprzymrozkowe do rozpatrzenia. W ministerstwie powiedzieli mi że wnioski przyjmować będą od połowy roku lub wcale

Opublikowano

Jak nie rozumiesz decyzję o kupnie podjął w sierpniu 2020 i miał na to czas do tej pory żeby z de minimis korzystać. Dobrze zorientowany jest w tych sprawach , ciągle kupuje ma w tej chwili ok 100 ha sadów wraz z miękkimi i inne uprawy  ( rabarbar agrest porzeczka , wiele pól nawadnianych dwie duże przechwalnie , linie do warzyw  itd.

Opublikowano

Zrozumiałem że odwleka zakup na sierpień 2021.

Ja dogadałem w listopadzie. Zrobiłem przedwstępną i w styczniu kupiłem.

Jego zachowania nie rozumiem. Zbyt długo cię zwodzi, zwłaszcza że kwota dla niego jest raczej maleńka.

Trochę za bardzo cię blokuje.

Możesz renegocjować.  Kupując dziś używane maszyny rolnicze, względem sierpnia jesteś ze 20% w plecy. Na mieszkaniu też pewnie te 10 % tracisz. Nawozy podrożały 30%...

Opublikowano (edytowane)

@Agrest Zrozumiałem że odwleka zakup na sierpień 2021.

Nie wiem dlaczego odwleka i dokąd dowleka. Jesienią brak czasu bo zbiory zasiewy itp. Teraz bawi w ciepłych krajach.

@hardkor113 tak jak pisałem kupiec prawie kolega i trochę zainwestował w działkę trzeba być człowiekiem

Rozmówię się z nim niebawem ale już dobrze bo rozdmuchał się mój prywatny wątek.

Dzięki za wasze opinie, chodziło mi o to czy puścić ze starą ceną czy tak żebym nie był stratny, pieniądze miały iść na zakup mieszkania.

Raczej już bez komentarza.

Ziemia w 3a i 3b ze stawem do nawadniania.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Obserwujesz rynek nieruchomości więc wiesz że już straciłeś i ciągle tracisz.

Opublikowano

Ale ja to rozumiem. Nie mowie ze masz mu tego nie sprzedac tylko go poprostu postrasz ze jak sie nie decyduje na kupno teraz to pojdziesz gdzie idziej. Jak naprawde jest na to chetny to sie obudzi i raz dwa dojdzie do transakcji. A jak mowisz ze oczysicil staw to tym bardziej bedzie mu zalezalo

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marian7k napisał:

Rozmówię się z nim niebawem ale już dobrze bo rozdmuchał się mój prywatny wątek.

Dzięki za wasze opinie, chodziło mi o to czy puścić ze starą ceną czy tak żebym nie był stratny, pieniądze miały iść na zakup mieszkania.

Miałem taki zakup, że ugadana była cena we wtorek a w środę "zadzwonił telefon" i musiałem dołożyć 3 tyś na 1 ha...

Ja to bym wstawił od nowa na olx, zobaczysz czy będzie zainteresowanie, jakie ceny Ci zaproponują inni... 

A może nawet on sam zobaczy to ogłoszenie i nabierze chęci na zakup :)

Opublikowano

Według mnie ma ,ale jak dasz więcej niż On to Ty kupujesz

Opublikowano
piotrp88 napisał:

Ale on nie musi nic dawać, dostaje umowę warunkową i decyduje czy kupuje za cenę z umowy czy nie.

nie ma czegoś takiego tym bardziej państwowych, umowa warunkowa na przedłużenie dzierżawy może taka być

Opublikowano
17 godzin temu, marian7k napisał:

@Agrest Zrozumiałem że odwleka zakup na sierpień 2021.

Nie wiem dlaczego odwleka i dokąd dowleka. Jesienią brak czasu bo zbiory zasiewy itp. Teraz bawi w ciepłych krajach.

@hardkor113 tak jak pisałem kupiec prawie kolega i trochę zainwestował w działkę trzeba być człowiekiem

Raczej już bez komentarza.

Ziemia w 3a i 3b ze stawem do nawadniania.

Ja od czerwca 2020 też sprzedawałem 2,5 ha w kilku działkach i jedno co wiem to nie ma co wierzyć ludziom dopóki nie masz kasy w kieszeni.

Drugie co się dowiedziałem to że ci wszyscy wielcy rolnicy z okolicy to zadłużeni po uszy i nie mają kasy albo zdolności na kolejny kredyt. Pole kupił dyrektor urzędu,wójt, i taki co chciał zostać rolnikiem. jak masz kupować mieszkanie to szukaj innego kupca bo ceny pola trochę się ustabilizowały lub lecą w dół, a mieszkania wręcz odwrotnie i na jesieni może się okazać że będziesz stratny podwójnie. Raz pole potanieje a dwa mieszkania podrożeją.

Opublikowano

Planuję zakup działki rolnej w kwocie 100 tyś zł i mam pytanie jak skorzystać z tego de minimis. Jakie będą koszty notariusza sporządzenia aktu itp. To moja pierwsza transakcja i chce wiedzieć na czym stoję 

Opublikowano

Żeby być zwolnionym to pierwszy warunek działka rolna powyżej 1ha.

Drugi warunek po zakupie gospodarstwo musi mieć minimum 11ha. 

Opublikowano
Dnia 15.01.2021 o 17:10, Agrest napisał:

Dziś przyszła decyzja o zwolnieniu z podatku rolnego z zakupionej działki.

Fiz. 3,92ha, przeliczeniowe 5,57ha ulga 4445zł👍

Mam pytanie w związku z tą ulgą w podatku.  Ulga przysługuje tylko do zakupionej powierzchni czy odpisują od całego podatku przez 5 lat.