Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.10.2020 o 16:25, yacenty napisał:

Miałem :(

Myślałem ze to tylko u mnie tak jest - poprzedni sezon był suchy to myślałem ze to susza dała taki efekt.

W tym roku jeszcze nie robiłem.

Na dziś moja pszenica tak wygląda

20201023_102157.jpg

20201023_102558.jpg

20201023_102613.jpg

dawałeś sam pontos czy coś dorzucałeś? i w jakiej dawce?

co w tym roku myślisz stosować?

pytam bo w zeszłym sezonie dawałem boxer+dff i tez mialem przebarwienia

• Root Admin
Opublikowano

Dawałem pontos i dff,
dawałem pontos i tribenuron. 

W tym roku jadę 2 kombinacje: Bacara trio w dawce 0.6l na jęczmien i jedno pole pszenicy

Pontos - 0.5 + Legato 500 - 0.15l + Helm Tribi 75 - 12g - to na pozostałe pola pszenicy

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

Dawałem pontos i dff,
dawałem pontos i tribenuron. 

W tym roku jadę 2 kombinacje: Bacara trio w dawce 0.6l na jęczmien i jedno pole pszenicy

Pontos - 0.5 + Legato 500 - 0.15l + Helm Tribi 75 - 12g - to na pozostałe pola pszenicy

u mnie również idzie Pontos 0,5l + tribenuron 75  10g 

ciekawe czy wystąpią przebarwienia...

Opublikowano (edytowane)

Nie ma warunkow znaczy jest zimno, może aż za głęboko posiales ale ogólnie porównanie metronoma do eufori jeśli chodzi o wschody to metronom wolniej wychodził i na początku miał słabszy wigor 

Edytowane przez tommy66692
  • Root Admin
Opublikowano
marcin80wlkp napisał:

Czy u was też pszenica w tym roku wschodzi tak długo? U mnie Metronom siany 11 października, więc równo dwa tygodnie temu ciągle siedzi w ziemii. Po tych ulewach i chłodach coś mu się nie spieszy

zimno i mokro

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Miałem w planach posiać pszenice ozimą odmiana arkadia. Poszła gnojowica orka i polifoska 6 i uprawa. Ale wlało tyle deszczu ze jeszcze z tydzień sie nie da wjechać. Warto jeszcze siać czy odpuścić sobie i posiać coś jarego?

Opublikowano

Poczekaj i jak obeschnie to upraw i siej. Znajomy posiał kiedyś 15 listopada to wyszła z ziemi dopiero wiosną i prawie 5 ton było na 3 klasie bez fungi.

Opublikowano

Dawany był pomiot kurzy od bojlerów ok 5t/h. Powiem, że w mojej okolicy dają i 10-20t/ha...zobaczę co będzie z tego. 

Szaleniec pod kuku dał 30t...ale to dopiero odpowiem w przyszłym roku czy on się jebnął czy co? 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Biom napisał:

A po polsku? 

chodziło koledze, że spod brojlerów to gnój jest, to znaczy inaczej gówno ze słomą a nie samo gówno jak od klatkowych, bo brojlerów w klatkach się nie trzyma i trzeba pod nie podścielać wpierw, głównie słomą ale i czasem trocinami lub celulozą... przymiarki robili co niektórzy hodowcy że piachem ścielali zamiast słomy, ale to głownie w krajach zachodnich (z tego co czytałem nie gorzej wypadła taka ściółka od trocin, ale na pole to tak już niezbyt się nadawało)... Mam nadzieje że wyczerpałem temat 😁.

Co do tematu wschodów roślin to mi się wydaje że im bardziej zeskalona i gliniasta ziemia tym z nimi dłużej schodzi. Za dobre ziemie macie koledzy. Trzeba oddać komuś innemu a sobie piachy załatwić, to i będzie szybko wschodzić, a i się nie utopicie zbytnio maszynami. U mnie wszystko już na wierzchu.

1 godzinę temu, cieplym3 napisał:

Kuku to zje, jak dal teraz to jej nie popali chyba, ze bedzie mega sucho

U mnie kuku w zeszłym roku na byłym gnojowniku nie dała rady- uschła na pniu mimo wilgoci, ale za to w tym roku dynie na miejscu po kuku na byłym gnojowniku rosły jak szalone 😁, a kury też lubią to jak szalone...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.10.2020 o 19:16, miwigos napisał:

Po co od grzyba w tym roku ładnie czysto

Yacenty idealna faza na experta

Na hondi mam już oznaki grzyba siana 19 września przedplon była pszenica. Nie mogę dopuścić do dalszej infekcji.

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
11 godzin temu, piotr19973 napisał:

Panowie mam pytanie. Miałem w planach posiać pszenice ozimą odmiana arkadia. Poszła gnojowica orka i polifoska 6 i uprawa. Ale wlało tyle deszczu ze jeszcze z tydzień sie nie da wjechać. Warto jeszcze siać czy odpuścić sobie i posiać coś jarego?

Ja dopiero a tym tyg mam zamiar siać pszenżyto i myślę że to jest nadal optymalny termin 

Opublikowano
damiandg napisał:

Powiedzcie mi bo w tym roku chce zastosować Gleana i Lentipur na pierwsze odchwaszczenie. Na wiosnę będę dawał poprawkę. Tylko w jakich dawka dać tego gleana i lentipura?

Lentipur 2l. a z gleanu można zrezygnować teraz, jeśli na wiosnę planowane jest dodtkowo zabieg na dwuliścienne. Chyba że ten glean teraz na samosiewy rzepaku, to 6 - 8 g. wystarczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v