Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kabajo6 napisał:

Na drugi raz oddziel skracanie od fungi z zasilaniem i nic Ci nie zżółknie.Piszą o tym na tym forum od lat. Środki te wymagają odmiennych warunków atmosferycznych. Skracanie najlepiej przy słonecznej pogodzie, fungi i zasilanie tylko przy pochmurnej pogodzie lub wieczorem.

ja pryskam fungucyd z skracaniem + siarczan i troche boru i nic się nie dzieje ,kontrola zostawiona ,wszystko równe końcówki sine ,ale to wina zimna

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Oto jestem B|

Ale jakie wapno i ile już nie napisał. 

Jak nie liczyć pomiędzy badaniami dwa lata różnicy, ale efekt jest, nie ma co narzekać. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Nie znam wapna, które działa od razu po rozsianiu, a nawet miesiąc albo pół roku. Podniesienie Ph od 1 punkt to minimum 3 lata od porządnego wapnowania. Ale w sumie zaraz zapewne poznam... 

@kabajo6 spokojnie, da się to zrobić tanmixem, tylko trzeba z głową, umiarkowanie. Tych końcówek za 2 tyg. nie będzie widać i zborze się pozbiera, a jak coś popada to szybciej nawet. Czasami trzeba polecieć zupą jak pole od bazy 15 km, nic tu nie jest proste. 

Przez 4 lata siałem na działkach  po 500 kg kredy granulowanej  i ph  średnio z 4.5 bardzo kwaśnego  podniosło  się do 7.3-7.8 zasadowy  tak że w tym roku odstąpiłem od wapnowania  bo bym więcej szkody wyrządził niż pożytku. ps. ktoś kiedyś pisał że takie dawki to są  na bieżący rok  dla danej rośliny   wspomnę że próbki byli robione  rok po wapnowaniu tak ze się z tym nie zgodzę ps. ziemie średnio węglanowe.

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja przed Wisłą, ale pszenica stanęła zupełnie. Międzyrzędzia świecą się jak psu jaja. Witaj Euforio 😕 

robiłeś już skracanie i T1? będę musiał jechać oddzielnie t1 a oddzielnie skracanie bo grzyby widać na polu a jakbym czekał do pierwszego kolanka to nie było do czego jechać

Opublikowano
kamil255 napisał:

U mnie z każdym dniem coraz ładniej pszenice się prezentują, oby jutro popadało tak jak zapowiadają to by jeszcze w górę wystrzeliły

To trza było regulatory wzrostu zapodać, a nie czekać aż wystrzeli w górę 😁

Opublikowano
39 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Przez 4 lata siałem na działkach  po 500 kg kredy granulowanej  i ph  średnio z 4.5 bardzo kwaśnego  podniosło  się do 7.3-7.8 zasadowy  tak że w tym roku odstąpiłem od wapnowania  bo bym więcej szkody wyrządził niż pożytku. ps. ktoś kiedyś pisał że takie dawki to są  na bieżący rok  dla danej rośliny   wspomnę że próbki byli robione  rok po wapnowaniu tak ze się z tym nie zgodzę ps. ziemie średnio węglanowe.

Jakie wapno? Na ściernisko dawałeś? Kiedyś tu na forum ktoś pisał ze najlepszy efekt granulowanego jest jak się da go na rosnąca tosline

Opublikowano
39 minut temu, kamil255 napisał:

Jaki granulat stosowales? Ja jesienią pod pszenice zrezygnowałem z NPK i dałem po 1t Nordkalkd Atrigran

różnie w danym roku ostatnio chyba wapniak kornicki  wcześniej chyba koszelowski jakoś tak

Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał:

Jakie wapno? Na ściernisko dawałeś? Kiedyś tu na forum ktoś pisał ze najlepszy efekt granulowanego jest jak się da go na rosnąca tosline

Bezpośrednio pod siew zbóż  na jesieni pod agregat razem z nawozami . nić się nie dzieje . ps kreda granulowana rożne wapniaki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja przed Wisłą, ale pszenica stanęła zupełnie. Międzyrzędzia świecą się jak psu jaja. Witaj Euforio 😕 

Czy  tylko Euforia tak żle  wygląda  ?

Opublikowano

Oby tylko nie wystrzeliła tak jak ta ze zdjęcia u mnie w galerii 😉

Opublikowano
47 minut temu, dzikiWschód napisał:

robiłeś już skracanie i T1? będę musiał jechać oddzielnie t1 a oddzielnie skracanie bo grzyby widać na polu a jakbym czekał do pierwszego kolanka to nie było do czego jechać

Nie robiłem.

Po świętach pójdzie T1. 

Dostała około 180kg N, kolor ma bardzo intensywnie zielony, niedoborów nie widzę, a rosnąć się jej nie chce. 

Pędom głównym nie wiele brakuje do pierwszego kolanka, a wysokość roślin to może z 15 cm.

Ze skracaniem czekam. Możliwe że nie będzie w ogóle, jak nie popada.

6 minut temu, Wicherek napisał:

Czy  tylko Euforia tak żle  wygląda  ?

Mam tylką tą odmianę. Niestety stanowiska w monokulturze. 

Dwie działki są po porzeczce i agreście. Tu jest dużo lepiej, ale nie widzę szału we wzroście. Tu siewu późne z 15 października, w nieco zwiększonej obsadzie, ale gleba także nie jest zakryta.

Wychodzi że chyba taki urok tej odmiany.

Opublikowano

Ja podniosłem pH w ciągu 5 lat z 4,1 na 7, 1...  U mnie pszenice tez strasznie nierówne ale to przez nierówne wschody i też mieszanki które robiłem. Teraz widać odmianowo która bardziej wytrzymalsza. Ale to nie o to w tym chodzi. Może być niepozorna a na żniwa sypac jak głupia. 

Opublikowano

Mam małe doświedczenie ze skracania zboża... W moim gospodarstwie średni plon pszenicy ostatnimi laty nie przekracza 4 t z ha, a kształtował się w 2019 od 2 t do 6,5 z ha. Zdażały sie lata, że zbierałem  na najlepszym polu 7t, a 10 lat temu było 8t i to wszystko bez skracania, praktycznie zboże stojące. Jaki jest sens skracać pszenicę i przy jakim plonie się opłaca?

Opublikowano
6 minut temu, sylwek23111 napisał:

Mam małe doświedczenie ze skracania zboża... W moim gospodarstwie średni plon pszenicy ostatnimi laty nie przekracza 4 t z ha, a kształtował się w 2019 od 2 t do 6,5 z ha. Zdażały sie lata, że zbierałem  na najlepszym polu 7t, a 10 lat temu było 8t i to wszystko bez skracania, praktycznie zboże stojące. Jaki jest sens skracać pszenicę i przy jakim plonie się opłaca?

podstawa to w miarę uregulowane ph na poziomie 5,5---6,5 resztę  możemy doregulować nawozami i chemią 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v