Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

U mnie świętokrzyskie jest cena na skupach od 700 brutto w zależności od parametrów, w praktyce dają 720 prawie wszystkim. Ja dziś zawiozłem ładną grubą pszenicę sprzed 3 lat, zainteresował się nią sam szef tym bardziej że mam jej 40ton Spytałem ile da, pomyślał, wziął torbę nasypał i mówi że pojedzie zbadać parametry i powie ile może dać. I kazał wysypać na inną kupę niż inni widziałem sypali. Nie wiem czy wozić jak widzę że w lubelskim po 800

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Dla mojej miejscowości prognozy pogody do końca  kwietnia nie nadają deszczu !  pytam Staszka czy to będzie miało wpływ na ceny  pszenicy ?

Na polach ma być tylko wicherek

Nie , pogoda za twoją stodoła w żadnym wypadku nie wpłynie na ceny pszenicy .

• 0
Opublikowano

Dzieli nas  ok  200 km i widzę że pogoda za Twoją stodołą też jest bez deszczu , co z tego że na Matifie może być po 500  jak młynarze nie będą mieli pszenicy ?  z jakiej racji płacili rok temu 800 +  ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, gosciu506 napisał:

narazie deszczu nie widać a może być tak że cały maj będzie lac nikt tego nie przewidzi

tzn że jak do końca miesiąca nie popada a będzie po ok 20 stopni to deszcz w maju uratuje plon. Kto nie posypał azotem w początkowych terminach jak padało to teraz saletrzak już od 12 dni leży i  jeszcze granulki widać. Na razie niema co panikować ale trzeba sie przygotować że plon może nie być za wysoki. 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Tomaszek8504 napisał:

U mnie świętokrzyskie jest cena na skupach od 700 brutto w zależności od parametrów, w praktyce dają 720 prawie wszystkim. Ja dziś zawiozłem ładną grubą pszenicę sprzed 3 lat, zainteresował się nią sam szef tym bardziej że mam jej 40ton Spytałem ile da, pomyślał, wziął torbę nasypał i mówi że pojedzie zbadać parametry i powie ile może dać. I kazał wysypać na inną kupę niż inni widziałem sypali. Nie wiem czy wozić jak widzę że w lubelskim po 800

Gdzie w lubelskim po 800?

• 0
Opublikowano

Ukraińcy przez suszę szacują że plony będą już mniejsze o 20-30 % , z resztą u nas nie lepiej . Giełdy także w górę choć z raportów w USA wynikało że zasypią cały świat kukurydzą ale jak widać nikt im już nie wieży i po korekcie w dół kontrakty znów w górę . Ruskie uruchamiają zapasy interwencyjne -takie działania to zazwyczaj w czerwcu robiono a nie w kwietniu . Takiej paniki w kwietniu nie pamiętam , bywało tak w końcem maja- czerwiec a nie o tej porze .

• 0
Opublikowano

przesłanek do sprzedawania poniżej 1000 nie widze

codziennie nowe info które powinno windować 10 euro na giełdzie , a rośnie 1 eurocent

może  być tak że cena w szopie będzie większa jak na giełdzie

nie ładnie jest zarabiać podczas zarazy

cały czas  nam wmawiano że zboża w chlebie niewiele

to i po 1500 sumienie pozwoli

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, stach12 napisał:

codziennie nowe info które powinno windować 10 euro na giełdzie , a rośnie 1 eurocent

No zobaczysz jak Ardanowski ceny do pionu ustawi nie ma uzasadnienia dla podwyżek na taką skalę

2 godziny temu, stach12 napisał:

No zobaczysz jak Ardanowski ceny do pionu ustawi nie ma uzasadnienia dla podwyżek na taką skalę

13 godzin temu, Tomaszek8504 napisał:

Toś zasypał tymi 40 tonami cały skup do żniw pewnie😛

• 0
Opublikowano

Właśnie o to chodzi że zostali tylko tacy po 40 ton a każdemu się wydaje że rolnicy trzymają 5 mln ton w magazynach tak jak się wydaje Ardanowskiemu bo mu tak z sondażu GUS wynika a co jeśli tylko na rynku zostało u 1000 rolników  po 40 ton ??? to raptem tylko 40 000 tysięcy ton tyle to nawet na tydzień nie wystarczy dla Polski a w samym kwietniu prognozują wywieźć przez porty 250 tysięcy ton . Stąd taka panika i zapewnianie że nie zabraknie , skoro ma nie zabraknąć to po co tak zapewniać ???? skoro ma starczyć .

• 0
Opublikowano

Dadrzyński Andrzej się nazywa człowiek. Kilka lat temu parę razy rzepak mu sprzedawałem to kasa była na czas, teraz to nie wiem, ale chociaż prawidlowe nazwisko Ci podałem to może ktoś coś napisze.

• 0
Opublikowano

Przy obecnej sytuacji nie pracują restauracje , cukiernie , pizzeria , TYLKO piekarnie ale już bum na mąkę miną jak było na samym początku jak to wszystko potrwa do 3 miesięcy ale będzie dłużej trudno powiedzieć jak będzie wyglądać sytuacja w Polsce czy ludziom nie zabraknie kasy co nie pracują .

Cena pszenicy  może być dobra na jesieni ale to wszystko przed nami jak w Lubelskim wystartuje w żniwa po 700 brutto to będzie dobra cena .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Handlował ktoś z firmą  Plon Dadczyński Andrzej ? wydzwania facet za pszenicą , jak on mnie znalazł  na Podkarpaciu z drugiego końca Polski ?

Uważaj Kolego! Gość ma dobrze ponad 70 lat i zięcia z kupą długów. Kupili sobie pgr pod Mławą za chłopskie zboże i rzepak, za które do dziś nie zapłacili. W regionie Przasnysz, Mława Ciechanów są "spaleni", to teraz kombinują po całej Polsce.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Przy obecnej sytuacji nie pracują restauracje , cukiernie , pizzeria , TYLKO piekarnie ale już bum na mąkę miną jak było na samym początku jak to wszystko potrwa do 3 miesięcy ale będzie dłużej trudno powiedzieć jak będzie wyglądać sytuacja w Polsce czy ludziom nie zabraknie kasy co nie pracują .

Cena pszenicy  może być dobra na jesieni ale to wszystko przed nami jak w Lubelskim wystartuje w żniwa po 700 brutto to będzie dobra cena .

Mircze cena za konsumpcje 780

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Nie masz racji w żniwa nie powinna byc taka droga

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Toś zasypał tymi 40 tonami cały skup do żniw pewnie😛

Ardanowski to se może pokrzyczeć w kurwizji i pomachać palcem w bucie.

• 0
Opublikowano

TA jak TY za pszenicę 1000zobczysz jak zablokują transport a jest to nie uniknione to każdą przyczepę będzie wojsko pilnowało

• 0
Opublikowano

Staszek, dlaczego Ty tak źle wszystkim oponentom życzysz? Jak nie po 500 pszenica, to znowu wojsko...Ty uważaj, żeby Twoich ogonów z chlewika na potrzeby wyżywienia garnizonu nie wyciągnęli za uszy, bo do chleba z naszej pszenicy i kotleta zapragnąć mogą.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Staszek  3 swoje warchlaki kartoflami wykarmi bo u nas wojsko będzie a niby czyje wojsko ruskie amerykańskie bo naszych to chyba o 1/5 co najmniej za mało ale ty pitolisz stasiu 

Prędzej twoją maciore będzie pilnować niż moja pszenicę 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, bezbarwny napisał:

Staszek, dlaczego Ty tak źle wszystkim oponentom życzysz? Jak nie po 500 pszenica, to znowu wojsko...Ty uważaj, żeby Twoich ogonów z chlewika na potrzeby wyżywienia garnizonu nie wyciągnęli za uszy, bo do chleba z naszej pszenicy i kotleta zapragnąć mogą.

Tych ogonów nie wezmą bo to chuderlaki nie dożywione bo po 500 nie było i armiści by se zęby połamały a gabinety zaparte

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

ten artykuł potwierdza moje przypuszczenia

https://www.agrofoto.pl/fakty/rynki-wschodnie/ukraina-mniejsze-plony-z-powodu-niedoboru-wilgoci-w-glebie,93635.html

Podkarpacie nadal bez kropli wody i kolejne 2 tygodnie nawet nie zapowiadają opadów. trzymajcie pszenice myślę że 900 netto to nie jest wysoka stawka jak na obecną sytuacje oczywiście południe Polski

Edytowane przez wladirol
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.