Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
wiesiek63zmc napisał:

Minister nie ma możliwości aby zatrzymać np. zboże na granicy bo to jest granica Unii ale już inspekcja sanitarna to chyba i owszem ale tylko konkretny transport

Jeżeli dał by prikaz że każdy transport badamy wagon po wagonie i dopóki nie będzie wyniku nie wysypujemy a wynik za 2 tyg. to importerzy sami by zrezygnowali jak się chce to się sposób znajdzie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, ZUCH1234 napisał:

Wczoraj dostałem propozycję na pszenicę 715 brutto jeszcze 3 tyg temu była 680 Świętokrzyskie idzie w dobrą stronę ciekawe jak długo

W całej POLSCE  ceny zbóż cały czas stopniowo szły do góry a w Świętokrzyskim i na południowym  wschodzie   nic się nie działo. ps. podobno transport był nie opłacalny.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
JOHAN81 napisał:

Jeżeli dał by prikaz że każdy transport badamy wagon po wagonie i dopóki nie będzie wyniku nie wysypujemy a wynik za 2 tyg. to importerzy sami by zrezygnowali jak się chce to się sposób znajdzie.

Tak powinien zrobić ale jak sam ostatnio powiedział Agro Unii; ma to wszystko w dupie.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, JOHAN81 napisał:

U nas koło Wielunia na lokalnym skupie najwięcej zboża przyjmują w sobotę, bo wtedy wożą pseudo rolnicy i nie zależnie ile kosztuje to sprzedadzą. Tylko zniesienie dopłat w całej Europie zmieni tę sytuację. Przed wejściem do unii ziemia leżała odłogiem ceny zbóż były podobne lub wyższe a koszty sami wiecie.Teraz każdy obsiewa bo dopłaty weźmie. Jeszcze jest kwestia Ukrainy i tego marionetkowego ministra. Jak by chciał wstrzymać import to by wstrzymał. Tylko boi się o stołek.

Masz rację . 

Tak samo nie raz jak się stoi w kolejce w żniwa to nie jeden sraczki dostaje bo ma na konktetną godzinę do roboty , akurat u nas w regionie jest to głównie kopalnia węgla ;) 

Tacy "niedzielni rolnicy" troche psują sytuacje , bo dokładają do gospodarki ktora powinna dawno upaść lub się rozwinąć , oczywiscie nie mozna im tego zabronic czy krytykowac pracy na 2 etatach ale taki typ prowadzenia gospodarstwa szkodzi ogolnej sytuacji rolnictwa .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Pseudo rolnicy nie którym przeszkadzają  nie ukradli tylko posiali i zebrali to sprzedają i to nieraz nie małe ilości .

To nie jest problem pseudo rolnika tylko  niby to wolnego rynku i tak trawa to już od lat że w żniwa bywa cena po 600 brutto .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ma czas to jedzie w sobotę i sprzedaje. Akurat to jest jego sprawa. Bo od razu jak ktoś na etacie i dorabia sobie na Gosp to psuje wam rynek. Najlepiej to jak by oddał wam to pole co byś tylko Ty mógł zarobić. Ludzie na wsiach są tacy zawistni że nie ważne jak im się wiedzie ważne tylko żeby sąsiad miał jeszcze gorzej. Sam chodzę na etat i obsiewam 25ha weź spróbuj zobaczysz czym to pachnie. Myślisz że jest ktoś na tyle głupi że nie patrzy na cenę tylko na to że ma wolne? 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

A Jak będzie po 800 to cię wykupią, pójdziesz robić do fabryki i będzie spokój w temacie o pszenicy.  

Dzisiaj czytałem.  że do Pakistanu mają sprowadzić 100 tysi kaczek z chin żeby zjadły szarańcze, która się sadzi na pszenicę tam uprawianą. W Afryce północnej podobno już spore straty są.

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Taurus83 napisał:

A Jak będzie po 800 to cię wykupią, pójdziesz robić do fabryki i będzie spokój w temacie o pszenicy.  

Dzisiaj czytałem.  że do Pakistanu mają sprowadzić 100 tysi kaczek z chin żeby zjadły szarańcze, która się sadzi na pszenicę tam uprawianą. W Afryce północnej podobno już spore straty są.

Nie bój nie pójdę  sam pójdziesz z torbami bo nie tylko z rolnictwa mam dochód nie muszę tyle ryć jak nie którzy a sprzedać mogę sobie pozwolić po 600 zł mi się opłaci .

• Like 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano

No to po *UJ piszesz w tym temacie jak rolnictwo to nie jest Twoja główna branża? Tylko ludziom humor psujesz.. 

A obstawiać cenę to sobie można.. ja na początku czerwca 2019 pisałem że na Zamojszczyźnie będzie cena w żniwa bliska 500zl bo klęska urodzaju się szykowała i co? Mylilem się bo w czerwcu było sucho i zboża dostały po tyłku. Także pisanie o cenach jakie będą w tym roku to zwykle bajkopisarstwo. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie bój nie pójdę  sam pójdziesz z torbami bo nie tylko z rolnictwa mam dochód nie muszę tyle ryć jak nie którzy a sprzedać mogę sobie pozwolić po 600 zł mi się opłaci .

To ile za post dostajesz?   

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przestań pierniczyć głupoty Powiaty jak Zamojski , Chełmski ,  Krasnostawski , sprzedawali w żniwa po 600 brutto i musiało się opłacić cena obecnie jest 700 brutto i też musi się opłacić .

Nie wszyscy trzymają do wiosny pszenicę bo większości sprzedaje prosto z pola .

Wyżej wymienionych Pow  , bardzo dużo ludzie jedzie zagranicę samej gospodarni była by nędza a posiadają nawet po 30 ha i nie pierdziel że taka jest opłacalność że na wszystko stać by było kupić z tych 30 ha . 

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał:

680 brutto Hrubieszów a wszystko drożeje.

Tylko do nie których nie dotrze  że taka cena  jest w Pow naszych a ludzie sprzedają na bieżąco bo każdemu kasa potrzebna .

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

Przestań pierniczyć głupoty Powiaty jak Zamojski , Chełmski ,  Krasnostawski , sprzedawali w żniwa po 600 brutto i musiało się opłacić cena obecnie jest 700 brutto i też musi się opłacić .

Nie wszyscy trzymają do wiosny pszenicę bo większości sprzedaje prosto z pola .

Wyżej wymienionych Pow  , bardzo dużo ludzie jedzie zagranicę samej gospodarni była by nędza a posiadają nawet po 30 ha i nie pierdziel że taka jest opłacalność że na wszystko stać by było kupić z tych 30 ha . 

Już teraz trzeba myśleć gdzie to przechować i dycha do przodu ale u Was sprawdza się powiedzenie "    czegoś biedny ? - boś głupi a czegoś głupi  ? boś biedny ! "

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

No to po *UJ piszesz w tym temacie jak rolnictwo to nie jest Twoja główna branża? Tylko ludziom humor psujesz.. 

A obstawiać cenę to sobie można.. ja na początku czerwca 2019 pisałem że na Zamojszczyźnie będzie cena w żniwa bliska 500zl bo klęska urodzaju się szykowała i co? Mylilem się bo w czerwcu było sucho i zboża dostały po tyłku. Także pisanie o cenach jakie będą w tym roku to zwykle bajkopisarstwo. 

A ile stawiasz na te żniwa ? pytam bo już są firmy które chcą podpisywać umowy ale same jeszcze ceny nie znają   ( Podkarpacie )

4 minuty temu, galan99 napisał:

Nie obrażaj ludzi bo nie jesteś aż tak wybitnym rolnikiem .

Ja nie obrażam ja doradzam

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Andpol napisał:

W żniwa po 660 sprzedawałem i to zrzucić i narzucić za 20zl to biznes?

A w zeszłym roku? W żniwa po 650-700 a później po 800-850 szło dostać.

Przechowuję od x lat zboże i chyba nigdy na tym nie straciłem. Raz przebitka jest 20zł, raz 200. Jak średnio sprzedam drożej o 100zł to na moich 200-220 tonach jestem 20tyś do przodu.

Pomijam logistykę w żniwa, gdy nie mam czasu stać w kolejkach na skupach tylko zsypuję na magazyn i jadę po następne.

• Like 3
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.