Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Troszku zbocze ale trzeba uważać  żeby nie nanosić błota na asfalt .

Nawet 500 zł kary dla rolnika!

Na osoby, które nie chcą dostosować się do dbania o czystość na drogach, policjanci mogą nałożyć karę od 50 do 500 zł. Jeśli inny kierowca powiadomi policję, o tym, że droga została zabrudzona przez konkretną osobę, to na pewno policjanci nie pozostawią tego bez reakcji. Pamiętajmy, że za stan drogi nie odpowiada policja, a jej zarządca. Żeby nie biegać z miotłą po ulicy, warto przed wyjazdem z pola oczyścić bieżnik kół nawet za pomocą zwykłej szczotki – apeluje policja. 

Opublikowano
pawelol111 napisał:

A jak wam sie spisał Snajper? 105zł na ha.

pryskalem snajperem prawie 2 tygodnie temu i widać już pierwsze efekty zolkniecia głównie miotły i rumiano. 105zl to sporo, zamawialem że strony dlaroślin.pl i z przesyłką wyszło 96zl

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Troszku zbocze ale trzeba uważać  żeby nie nanosić błota na asfalt .

Nawet 500 zł kary dla rolnika!

Na osoby, które nie chcą dostosować się do dbania o czystość na drogach, policjanci mogą nałożyć karę od 50 do 500 zł. Jeśli inny kierowca powiadomi policję, o tym, że droga została zabrudzona przez konkretną osobę, to na pewno policjanci nie pozostawią tego bez reakcji. Pamiętajmy, że za stan drogi nie odpowiada policja, a jej zarządca. Żeby nie biegać z miotłą po ulicy, warto przed wyjazdem z pola oczyścić bieżnik kół nawet za pomocą zwykłej szczotki – apeluje policja. 

A czym tu ubrudzić koła jak od chyba 3 tygodni kropla deszczu nie spadła .

Opublikowano

Obecnie mam pszenicę w fazie jednego pełnego liścia, natomiast drugi jest o ponad połowę mniejszy. Można lecieć z expertem+dff+chlorosulfuron czy poczekać do 2-3 liści? Ma się ochładzać i nie wiem czy czekać czy pryskać

Opublikowano
7 godzin temu, Fugeo napisał:

Czy po expercie (0,35) + dff (0,2) +surfer (8g) mogą wystąpić przypalenia? Na jednej działce w najniższym jej miejscu, w pszenżycie końcówki robią się żółte. Mieliście taki przypadek?

Mam podobnie i właśnie nie wiem dlaczego 

Opublikowano
58 minut temu, dzikiWschód napisał:

pryskalem snajperem prawie 2 tygodnie temu i widać już pierwsze efekty zolkniecia głównie miotły i rumiano. 105zl to sporo, zamawialem że strony dlaroślin.pl i z przesyłką wyszło 96zl

A jeszcze taniej wyjdzie zrobić samemu snajpera. 1,5l jakiegoś taniego Chlorotoluronu + 0,3 DFF wyjdzie wtedy z 75 zł brutto. Ja tak zrobiłem

Opublikowano
andrzej1988 napisał:

58 minut temu, dzikiWschód napisał:

A jeszcze taniej wyjdzie zrobić samemu snajpera. 1,5l jakiegoś taniego Chlorotoluronu + 0,3 DFF wyjdzie wtedy z 75 zł brutto. Ja tak zrobiłem

Można ale moja pszenica ma 2 liscie a tylko snajperem można od fazy szpilki lecieć a mieszaninami od fazy 3 lisci.

Opublikowano
5 minut temu, pawelol111 napisał:

Można ale moja pszenica ma 2 liscie a tylko snajperem można od fazy szpilki lecieć a mieszaninami od fazy 3 lisci.

ale co to za różnica? W snajperze masz chlorotoluron i DFF i w mieszaninach tez jest to samo. Ja jutro jade pryskać pszenice. Ma być niby pochmurno  wiec bedzie wysoka wilgotność powietrza więc dobre warunki na herbicydy glebowo nalistne. Miałem coś dodac na mszyce ale jednak rezygnuje. Jakoś u mnie nie ma jakiejś wielkiej presji mszycy. sporadycznie coś tam się trafi a po niedzieli nadają ochłodzenie z minusami więc je wymrozi.

Opublikowano
andrzej1988 napisał:

5 minut temu, pawelol111 napisał:

ale co to za różnica? W snajperze masz chlorotoluron i DFF i w mieszaninach tez jest to samo. Ja jutro jade pryskać pszenice. Ma być niby pochmurno  wiec bedzie wysoka wilgotność powietrza więc dobre warunki na herbicydy glebowo nalistne. Miałem coś dodac na mszyce ale jednak rezygnuje. Jakoś u mnie nie ma jakiejś wielkiej presji mszycy. sporadycznie coś tam się trafi a po niedzieli nadają ochłodzenie z minusami więc je wymrozi.

Może być rózny nośnik substancji.

Opublikowano

Siałem pszenicę 13 września. U mnie totalna susza. Pszenica marna. :( sąsiad też podobnie siał i u niego ładna A zawsze u mnie była ladniejsza. Dawalem przedsiewnie wapno granulowane a polifoski 0. Co może być powodem? Kwalifikat ogólnie siałem

Opublikowano

Panowie co robić bo oprysk kupiony u mnie susza deszczu praktycznie od siewu nie było 

Jedni mówią pryskać bo w nocy wilgoć duża inni żeby nie pryskać bo upalisz ? Ale jak przyjdą deszcze to już pewnie nie wjadę 

Opublikowano
28 minut temu, Samsung123321 napisał:

Siałem pszenicę 13 września. U mnie totalna susza. Pszenica marna. :( sąsiad też podobnie siał i u niego ładna A zawsze u mnie była ladniejsza. Dawalem przedsiewnie wapno granulowane a polifoski 0. Co może być powodem? Kwalifikat ogólnie siałem

Może wapno podpala .

Opublikowano

Obecnie mam pszenicę w fazie jednego pełnego liścia, natomiast drugi jest o ponad połowę mniejszy. Można lecieć z expertem+dff+chlorosulfuron czy poczekać do 2-3 liści? Ma się ochładzać i nie wiem czy czekać czy pryskać

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, andrzej1988 napisał:

tez wpadlem na taki pomysl-tyle ze dalem dokladnie tak jak w snajperze- jeszcze taniej wychodzi,sempra-130zl za litr, tolurex 20l- 465 zl, w tamtym roku zadzialalo bez poprawek po expercie-wszystko na wiosne do nastepnego oprysku,

Opublikowano
Dnia 21.10.2019 o 16:49, loquito napisał:

Pewnie najnieskuteczniej zadziała nitrofoska, poszukaj jakiejś nitrofoski z Yary. 

To teraz czy wiosna? 

Pewnie najnieskuteczniej zadziała nitrofoska, poszukaj jakiejś nitrofoski z Yary. 

To teraz czy wiosna? 

To teraz czy wiosna? 

Opublikowano

Macie pomysły co może być niee tak z siewnikiem Nordsten? 2, 3 lejki normalnie sieje, 2,3 obok jakby nie sialo. Mam go pierwszy rok, ale w rzepaku nie zauważyłem tego problemu. Wiem że nie do końca ten temat dlatego proszę o odpowiedzi na priv gdyby ktoś miał jakiś pomysł. Wygląda to tragicznie, tym bardziej ze w tym roku cały materiał brany z centrali i wszędzie takie wschody, aż mi się krew gotuję. 

IMG_20191022_154057.jpg

Opublikowano

Do sprawdzenia kółka wysiewające, czy myszy nie zjadły ząbków, o ile są plastikowe.

Oraz sprawdź ustawienie den, może za ciasno i ziarno nie przechodzi. Wówczas do regulacji.

Opublikowano

Sam siewnik, ziemia przed siewem uprawiana agregatem z walkami 2 razy, orka była przed siewem 3 tygodnie, mimo wszystko jak wjechałem traktorem z siewnikiem w role to nie było twardo, na uwrociach gdzie twardo faktycznie jest równo  normalnie posiane. Docisk miałem rozkręcony ze względu że i tak głęboko lejki wchodziły.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v