Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie dzisiaj spokój, ale często też latają... dzisiaj późnym wieczorem jest duża szansa na jakąś burzę zachodnie podlasie- wschodnie mazowsze, aż dziwne skąd tak nagle się wzięło. W czwartek i noc czwartkowa wschodnia połowa kraju burze raczej już pewne

Opublikowano

No i u mnie na piachu zaczyna się zwijać ale to od tego słońca bo pogrzebać głębiej to wilgoć jest jakaś

Opublikowano

W stodole chłodno? U mnie spiekota. Ja dzisiaj w piwnicy sprzątam do ziemniaków, zaraz wapno i jutro ze dwa razy..  to i przyjemnie i pożytecznie 😋 specjalnie zostawiam sobie na upały. Dzisiaj już dwie rujki ojciec zebrał, dla nich chyba też się za gorąco zrobiło

Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Widać jak się błyszczą bo zostały ulepione z małych kulek

No niestety taki był ten grad bo mam rodzine i dzwonil,a błyszczy sie bo to nie zima,chwile i roztapia się

Opublikowano

W ubiegłym roku gdzieś o tej porze po burzy naszykowało mi opału na 3 lata

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Jak zainwestowałeś swoją kasę tylko to doliczając klimę  to za darmo rześko będziesz miał za 8-10 lat

U mnie gorąco od rana,wiatr wieje jak cholera wysuszając jeszcze bardziej i tak już spieczoną ziemię

Na dotacje   robione 

1 godzinę temu, bobienko napisał:

+29 w cieniu.cholera daję do pieca.

ja mam tylko solary do wody i tej gorącej wody to aż za dużo.po cholerę tyle wrzątku komu

Dlatego  lepiej  zakładać  fotowolty  bo  wodę  nagrzeją  i  powietrze  ładnie  schłodzą  napędzając  klimę  :) 

33*C  :(  

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Kujawy1990 napisał:

Na dotacje   robione 

Dlatego  lepiej  zakładać  fotowolty  bo  wodę  nagrzeją  i  powietrze  ładnie  schłodzą  napędzając  klimę  :) 

Pewnie że lepiej.

Opublikowano
23 minuty temu, Kujawy1990 napisał:

Na dotacje   robione 

U mnie do końca lipca mają założyć ,z dotacją 85% więc się nie oglądałem

• Like 1
Opublikowano

Co z tego że z dotacją jak nie są warte więcej jak te 15 %

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

U mnie dzisiaj spokój, ale często też latają... dzisiaj późnym wieczorem jest duża szansa na jakąś burzę zachodnie podlasie- wschodnie mazowsze, aż dziwne skąd tak nagle się wzięło. W czwartek i noc czwartkowa wschodnia połowa kraju burze raczej już pewne

Na jakich stacjach spr? 

Bwm chyba dopiero w czwartek moze podlac... 

Opublikowano
39 minut temu, kopin napisał:

U mnie do końca lipca mają założyć ,z dotacją 85% więc się nie oglądałem

Ile dopłacasz?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bobienko napisał:

Wojna będzie czy co,kilka lat cisza a teraz myśliwiec co drogi dzień lata,oby mnie nie jebnął z rakiety jak będę belował

pewno patrzy ze siano masz to chmury przepedza aby niepopadało .          WWL 32 /33 stopnie w cieniu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zboża az sie pala do żniw , wszystko zaczyna powoli upadać, kukurydza tak jak widać jeszcze daje rade, ale jeśli nie popada cos do końca tygodnia to juz jest plon zredukowany

Dzisiaj 34 kreski i żadnej chmury + wiatr

20190611_130420.jpg

Opublikowano

36 stopni w cieniu i wiatr, owies pewnie już uschnięty, drugi pokos też szału nie zrobi, jęczmień ozimy dojrzewa w ekspresowym tempie. W czerwcu 3mm, PCT.

Tak wyglądał owies w niedzielę. 7 marca siany, a jak wody brak to nawet to nie pomogło.

pgVa4U8bQqspOK4QIXk7InmpT1YuMjuTV58gq8QB

Opublikowano
10 minut temu, Kondzio55 napisał:

Zboża az sie pala do żniw , wszystko zaczyna powoli upadać, kukurydza tak jak widać jeszcze daje rade, ale jeśli nie popada cos do końca tygodnia to juz jest plon zredukowany

Dzisiaj 34 kreski i żadnej chmury + wiatr

20190611_130420.jpg

Wypryskane do gołwj ziemi, ziela niema, niema naturalnego cienia i ziemia spalona słońcem, to i wilgić traci. 😁

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wypryskane do gołwj ziemi, ziela niema, niema naturalnego cienia i ziemia spalona słońcem, to i wilgić traci. 😁

Jak sie dba to sie ma, możesz przyjechać troszkę mi oslonisz ziemie czymś aby tak nie paliło 😁

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Na czym sprawdzasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v