Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pedro2 napisał:

1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

na zach pl się rozbujało , pada dosyć  dobrze ,FMI 

pedro2 , jak pamiętam to u Ciebie   pisałeś  ciągle padało , nie narzekaj  na brak opadów

Padałoi juz za malo, takie gleby...

Daniel jak tam kosisz czy na raz będziesz zbierał? Widziałem, że oglądałeś... Ja zebrałem w sobotę 4 ha, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem. Może coś odbije do listopada jak będzie wilgoć. 

trochę jeszcze siąpi...Z tym koszeniem to nie wiem sam,dawno takiej sytuacji nie miałem,i tak źle i tak nie dobrze...na jurcu to na pewno zostanie,tam najgorsza tragedia ale nie rozumiem czemu aż tak słabo...

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

22mm spokojnego deszczu.

To ładnie polało u ciebie bo u mnie 10 litrów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

45l. Rzepaki na górkach popłynęły.

Współczuję. Wiem coś o tym po tamtym roku. Nie ma na co czekać tylko przesiewać. 

LRA 2,5mm za noc.

Rzepak 4 dzień od siewu i już zaczyna być rządki widać

DSC_0424.JPG

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

LRA w nocy dość ładnie podlało, w ziemniakach błoto. Wapno z rana przywiózł, trzeba było Ciężarówkę wyrwać z pola, teraz tylko rozwieść i wymieszać.

Dziś kupiłem deszczomierz będę mierzył  i dzielił się danymi:)

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

trochę jeszcze siąpi...Z tym koszeniem to nie wiem sam,dawno takiej sytuacji nie miałem,i tak źle i tak nie dobrze...na jurcu to na pewno zostanie,tam najgorsza tragedia ale nie rozumiem czemu aż tak słabo...

Wymęczyło ją po tych górach, dwa lata z rzędu to i tak że nie wypadła całkiem... 

20mm dociapało. A gdzie jeszcze 50...? 😈 

Opublikowano
pedro2 napisał:

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Wymęczyło ją po tych górach, dwa lata z rzędu to i tak że nie wypadła całkiem... 

20mm dociapało. A gdzie jeszcze 50...? 😈 

w tym roku jest źle ale bywało gorzej z opadami,co widać to wszędzie lipa gdzie dsv.... a jest go z 80%....czas chyba zmienić producenta traw bo ta kupkowka jakaś lipna....

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Bsk 45 litrów , rzepaki płynęły

Gdzie dokładniej ? Ja też BSK okolice Krynek i mad ranem ostro wlało. Deszczomierz uszkodzony a nowego jeszcze się nie dorobiłem ale po tym co nalało w różne pojemniki przypuszczam, że minimum 50 litrów spadło. 

Opublikowano

Przy tak suchych dwóch latach z rzędu większość szlachetnych traw dostało po dupi albo całkowicie wypadło na bardziej suchych stanowiskach...jak u mnie na pastwiskach 😩

Trzeba będzie mieszanki z Australii sprowadzać...tylko jak mróz przyjdzie to i to nie wytrzyma...

Opublikowano

Pany

Pytanie na szybkości

Ziemniak tajfun to po przekrojeniu jasno żółty czy ciemno żółty?

Bo jak kupowałem jadalnego to był ciemnożółty, kupiłem sadzeniaka i dziś ukopane i są jasnożółte.

I teraz pytanie który to tajfun czy ten co kupiłem dadzeniaka czy ten co jadalnego?

Bo i smakami to się różni więc któryś musi byc podróbą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v