Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

nawet po 600 $ by spoko było :D

a co do dzisiejszej ceny to za 700 to ojciec 15 lat temu pszenicę sprzedawał gdzie paliwo było po 2,5zł a tona saletry po 600 zł nie wspominając  o cenie oprysków i ogólnie wszystko było tańsze. Także kiedy szło lepiej zarobić ? dziś czy kiedyś ? A tu taki staszek pisze że  600 zł za tonę pszenicy to normalna cena ? dla kogo ? nie dla nas rolników. Dziękuję za uwagę.

Edytowane przez Uziu92
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, Uziu92 napisał:

a co do dzisiejszej ceny to za 700 to ojciec 15 lat temu pszenicę sprzedawał gdzie paliwo było po 2,5zł a tona saletry po 600 zł nie wspominając  o cenie oprysków i ogólnie wszystko było tańsze. Także kiedy szło lepiej zarobić ? dziś czy kiedyś ? A tu taki staszek pisze że  600 zł za tonę pszenicy to normalna cena ? dla kogo ? nie dla nas rolników. Dziękuję za uwagę.

A dziś dopłatami nas mobilizujä tylko do pracy której to już samemu ciężko ogarnąć bo nikogo na obejściu nie ma wszyscy w pracy

Takie mamy czasy

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Co do transportu to niech nikogo nie dziwi stawka 6zl/km na takich "trasach"... podstawic przyczepę/y, pojechać 20 km, czasami w kolejce postać ze 2-3 godz i pol dnia zmarnowane. Za 100 zł nikt sobie nie będzie tyłka zawracać 

A jak teraz Elewarr płaci?

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Uziu92 napisał:

Nie marudź tak bo zaraz @damianzbr i @danielursus3p powiedzą że narzekasz tylko i nic więcej nie potrafisz .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Lepiej nie będzie bo znajdą się takie osoby które siedzą na tym socjalu i cena pszenicy ich nie interesuje hodowcy, i im zależy na taniej, niestety tacy będą przeciwni i chłopy się nie dogadają.

• 0
Opublikowano
25 minut temu, pieter1991 napisał:

Co do transportu to niech nikogo nie dziwi stawka 6zl/km na takich "trasach"... podstawic przyczepę/y, pojechać 20 km, czasami w kolejce postać ze 2-3 godz i pol dnia zmarnowane. Za 100 zł nikt sobie nie będzie tyłka zawracać 

A jak teraz Elewarr płaci?

Chyba, że masz kogoś co sobie tylko z autem dorabia. Wystarczy poszukać

• 0
Opublikowano

u mnie akurat hodowca trzody płaci najlepiej, lepiej jak cargile, polpasze i inne ciule, do tego tam takie durnoty wymyślają że szok w tych paszarniach, ze się nie nadaje, a zawieziesz niezaleznie na badania i zboże pierwszorzędne więc ciul wie o co tam chodzi ? to ze kierownik sie na łapówke ogląda zawsze zeby zboże wziąć od Ciebie to chyba przesada w tych czasach.

• 0
Opublikowano

Kolegę lepiej załatwił, kazał przywieść pszenicę, że się nadaje i okej wszystko, ten przyczep pożyczył z 5 bo miał ze 20 ton tego albo i lepiej, zawiózł a ten nie wziął mu tego, powiedział że się nie nadaje, coś tam wymyślił, mało się nie pobili, a zboze na przyczepach pozyczonych, a przyjechał jakiś jego znajomek albo kij wie kto, podał rękę i cyk patelnią na zsyp, a na patelni ze 25-30 ton śmiecia takiego że szok, zielsko, słoma kłosy, syf po prostu i to poszło w biny, a ładna pszenica kolegi się nie nadawała. Moja też nie i to na paszę a bez problemu poszła na młyn na mąkę.

• 0
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, robercikj100 napisał:

Nie marudź tak bo zaraz @damianzbr i @danielursus3p powiedzą że narzekasz tylko i nic więcej nie potrafisz .

Ale Cię zabolało :D

1- nie powiedziałem że nic nie potrafisz

2- dalej będę utrzymywał to że marudzenie i narzekanie tego nie zmieni 

3- zgadzam się ze cena jest niska, ale NIE narzekam bo i tak mi to nic nie da. Narzekania mnie w domu nie uczyli tylko radzenia sobie w każdej sytuacji. 

@Uziu92 wyraził swoją subiektywną opinię. Ale nie płacze tak jak ty @robercikj100. Nie próbuj Pan Panie najzardniejszy udowadniać swojej prawdy bo i tak ci to nie wychodzi. Troszeczke za bardzo sie wynosisz ponad wszystko.  Dziękuję ślicznie za uwagę. 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Uziu92 napisał:

tylko tak zrobić, ale jak coś mały chłop udowodni takiemu molochowi, cięzki temat.

Jak byś do dyrekcji wysłał nagranie z opisem co się działo, to uwierz mi, coś by to dało

bez tego nic się nie zmieni, najlepiej jeszcze mieć kogoś zaufanego za świadka

w Animexie lepsze wałki kręcili, bo na spód patelni pod zboże sypali kilka ton piachu i ktoś to w końcu nagrał i ujawnił, spora części kierownictwa pożegnała się z firmą z wilczym biletem kilka lat temu, bo przeciez sam magazynier takich wałków nie dał by rady kręcić

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano

mozliwe ze by coś to dało, ale zalezy też jakie ten kierownik  ma plecy "u góry" i kogo tam zna, no i jak piszesz świadek by się przydał dobry. Ja już tam nie odstawiam jakiś czas, ale z zasłyszanych historii i z własnego doświadczenia to różne cyrki tam były.

• 0
Opublikowano
20 minut temu, danielursus3p napisał:

Ale Cię zabolało :D

1- nieudacznikiem cie nie nazwałem 

2- dalej będę utrzymywał to że marudzenie i narzekanie tego nie zmieni 

3- zgadzam się ze cena jest niska, ale NIE narzekam bo i tak mi to nic nie da. Narzekania mnie w domu nie uczyli tylko radzenia sobie w każdej sytuacji. 

@Uziu92 wyraził swoją subiektywną opinię. Ale nie płacze tak jak ty @robercikj100. Nie próbuj Pan Panie najzardniejszy udowadniać swojej prawdy bo i tak ci to nie wychodzi. Troszeczke za bardzo sie wynosisz ponad wszystko.  Dziękuję ślicznie za uwagę. 

Ja nie płacze ? Pokaż mi w którym poście płacze .tak subiektywna opinie to i ja wyrażałem. Ty mi też swojej prawdy nie udowadniaj bo guzik o mnie wiesz i tyle. Mówię że jest tanio, za tanio bo tak jest. Naszczescie nie muszę narazie sprzedawać a widać że coś się rusza więc może będzie parę złotych drożej. Tyle odemnie 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, robercikj100 napisał:

Ja nie płacze ? Pokaż mi w którym poście płacze .tak subiektywna opinie to i ja wyrażałem. Ty mi też swojej prawdy nie udowadniaj bo guzik o mnie wiesz i tyle. Mówię że jest tanio, za tanio bo tak jest. Naszczescie nie muszę narazie sprzedawać a widać że coś się rusza więc może będzie parę złotych drożej. Tyle odemnie 

To i ty nie prowokuj do kłótni. Ja do tego poziomu dyskusji który próbujesz wywołać nie będę schodził. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v