Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kazik6 napisał:

jak u was ze słomą?duzo towaru?

Słomy z ozimych od pioruna, owsy lipa po całości, pszenżyta do 4t/ha, żyta w porównaniu do innych lat wypadają średnio bo sypią około 2 - 3 t /ha. A były lata że ponad 4t/ha sypały a i były że tylko 1t/ha leciała. Pszenicy jeszcze u nikogo nie kosiłem bo u nas mało tego się sieje. A swoje dopiero po niedzieli planuję ciąć.

Ale słomy jest dużo, kombajn musi powoli jeździć aby strat na klawiszach nie było. Też tak u was jest w ozimych że nie można pogonić z koszeniem?

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

U nas powiat PCT pszenżyto 2,8-3,3t , pszenica 3 odmiany  4,26-4,31, pszenica oz. 4 odmiana z dziś 2,59t z ha

Cena nad morzem Czarnym 230 dolarów z marżą pośrednika więc co niektorzy się dziwią, że Matiff tak rozjechał się cenowo.

Znajomy kupił dziś kiszonkę 2018 z dostawą 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, read napisał:

U nas powiat PCT pszenżyto 2,8-3,3t , pszenica 3 odmiany  4,26-4,31, pszenica oz. 4 odmiana z dziś 2,59t z ha

Cena nad morzem Czarnym 230 dolarów z marżą pośrednika więc co niektorzy się dziwią, że Matiff tak rozjechał się cenowo.

Znajomy kupił dziś kiszonkę 2018 z dostawą 

Ta cena w tamtym rejonie jest już od paru lat 225-230$ tona unijna chodzi z marżami i dostawą coś ok 250$,tak samo amerykanska,Rosja ma ciekawą strategię,jeżeli cena spada poniżej  225$ zaczynają pojawiać się pogłoski o możliwym cle wywozowym i cena skacze do 230$ i tak w kółko, plony w rejonie pszenica oz ok 5,5 t ,pszenżyto pow 6 wszystko na klasie ziemi od 4a do 5,gmina objęta suszą, słomy od groma cena ok  jak na razie100zł/t we własnym zakresie zbiór słomy ,cena pszenicy obojętnie paszowa czy konsumpcyjna 650 netto

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ZELKOW napisał:

Dzięki w poniedziałek będę dzwonił 😉 a żyto w Lubelskim/Mazowieckim po ile chodzi ktoś coś?

słabo 500-600 - jeszcze nie dzwoniłem do łukowa - ciekawe co tam Sławek płaci w tym roku?

• 0
Opublikowano

która oferta lepsza na sprzedaż słomy 120x120- 20zl czy 120x160-30zl w tej 160 to mogą być dwie 120 pewnie?wiem ze to nie temat o słomie,ale tutaj chociaż ktoś zaglada i odpisze

• 0
Opublikowano (edytowane)

pojemność/objętość walca Pi x r  do kwadratu x wysokość.

przelicz i będziesz wiedział.

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kazik6 napisał:

która oferta lepsza na sprzedaż słomy 120x120- 20zl czy 120x160-30zl w tej 160 to mogą być dwie 120 pewnie?wiem ze to nie temat o słomie,ale tutaj chociaż ktoś zaglada i odpisze

Zdecydowanie 120cm. 

U mnie slomy tez jest bardzo duzo z arkadi wyszlo 25 belek z ha. Kombajnem nh chodził 2.2- do 3km na h. 

Hondia pierwsza wczoraj zrobiona po lucernie od początku wygladala jak z obrazka a plon ledwo 5.5 gdzie arkadia na gorszej ziemi dala 7.3

• 0
Opublikowano

Farmer od kilku lat robi wielkie inwestycje i skubie chłopów po pierwsze na słabych cenach podstawowych a po wtóre zawsze coś znajdą żeby urwać parę groszy. Ostatni raz sprzedawałem mu cokolwiek ok 4 lat temu 

• 0
Opublikowano

Pierwsze  pole pszenicy dzisiaj skończone . Pszenica po kukurydzy siana 5.10 plon wg zbiorników 6.5 tony/ha wilgotność 12,5%. Cena u nas 620netto . Powiat Toruński

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v