Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

1. ty się wyżywasz na takich co nie przejeli czegoś po rodzicach czy nie kupili po preferencyjnych warunkach. w życiu jest tak że nie każdy ma szczęście. nie musisz mu nic dawać ale wypominać to już poniżej wszystkiego

2. nie wiele masz tych hektarów jeśli tak szkoda ci że ktoś dostaje socjal na dzieciaka. roczny socjal z jednego dzieciaka to wartość plonu z 1ha pszenicy.

więc o czym tu mowa że jesteś biedny czy pazerny

3.zdecyduj ty sie czy ten co sprzeda po zniwach jest dziadem czy nie. raz piszesz że biedota sprzedaje po żniwach a teraz że to taki sam pieniądz za kilka miesięcy

1. Niejeden zaczął prawie z niczego i się bardzo rozwinął. Niejeden wiele dostał i zmarnował. Szczęsciu trzeba pomóc pracą i mysleniem. Jak ktos słabo mysli i słabo pracuje to dlaczego ma coś dostawac za darmo? Nikt nie powiedział ze wszystkim musi być dobrze 

2. Moje hektary - moja sprawa. A niby dlaczego ma dostawać socjal na dzieciaka? Za co?  Po co?

3.  Wyjałes z kontekstu ale najpewniej po prostu nie zrozumiałes. Czy sprzeda po zniwach czy nie to indywidualna kalkulacja i niejednokrotnie wychodzi żę korzystnie jest sprzedac od razu . Jesli jest róznica kilkudziesieciu pln na 25 km i sie z tego nie korzysta to jest dziadostwo

2 godziny temu, galan99 napisał:

Problem jest tylko jeden rolnik musi tak wypracować swój dochód by mieć na każdy miesiąc  przynajmniej 2 tyś zł na przeżycie i opłaty bieżące + kapitał na następne uprawy .

Przykład 6 ton pszenicy sprzedanej z 1 ha 6 t x 600 zł = 3600 zł .

Przykład 2 sprzedana pszenica                   6 t x 700 zł = 4200 zł nad wyżka 600 zł 

Przykład 3 sprzedana pszenica                 6 t x 800 zł = 4800 zł nad wyżka 1200 zł 

Jeśli ktoś ma tylko 6 t pszenicy to jeszcze można jakoś to przełknąć po 600 zł 

Ale jak wchodzą tony 50 t to są już konkretne pieniądze ekonomia jak ktoś mówi ze to się nie liczy to niech za darmo oda .

Ile razy na przestrzeni ostatnich 5 lat pszenica drożała o 200 pln/t O cenach decyduje rynek swiatowy a nie to ze wszyscy  pochowaja pszenicę i zrobi sie niedobór. 

Policz uważnie koszty przechowania ubytki masy , robactwo itd. Sprzedając po zniwach i kupując saletrę po 850 też liczysz inaczej niż później po 1100 z nieznacznie droższą pszenica.

• 0
Opublikowano

Z ostatnich 5 lat w mojej okolicy pszenica wzrosła o 200 zł tylko w ostatnim sezonie. Natomiast co roku można zyskać 100 zł lub więcej na tonie. 
Pamiętaj, że Polska nie kończy się na granicy Twojej miejscowości tylko jest długa i szeroka. Są rejony gdzie magazynować się nie opłaci bo szkoda sobie roboty dodawać ale są rejony tak jak mój, gdzie różnica jest w cenie jest kolosalna. 
Np. tak jak rok temu u mnie mając ok 120 ton można było sprzedać po 630-650 albo przetrzymać i sprzedać po 850. W pierwszym wariancie masz 78tyś w drugim jak nawet stracę tonę na magazynie to mam 100k. Warto magazynować? 
Saletrę można kupić po 850za gotówkę w żniwa a zboże sobie przetrzymać jak będzie droższe i sprzedać w zimie :) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Oczywiscie że mozna zyskać o ile sprzedasz w dobrym momencie ale niejeden już przechytrzył i nie zarobił nic czy nawet stracił.  Widzę że jesteś z zamojszczyzny i nie wiem komu sprzedawałeś ale już w zniwa było ponad 700 pln więc te 800 nie było jakimś cudem. No ale fakt - w ubiegłym sezonie mozna było zarobić . Co do wczesniejszych sezonów to nie mam przekonania czy drożało o 100 pln/t. Może były jakies krótkie momenty ale tak jak pisałem , nie każdy trafił w max cene.

Jak masz odpowiednie zasoby to właśnie tak sie nawozy kupuje, ale wiesz dokładnie jak znaczna część rolników`funkcjonuje. 

• 0
Opublikowano

To ile ci tej pszenicy ubywa na przechowywaniu ,myszy do silosu nie wejdą,

• 0
Opublikowano

2. Moje hektary - moja sprawa. A niby dlaczego ma dostawać socjal na dzieciaka? Za co?  Po co?

Z prostego powodu, ja mam pięcioro dzieci i ciężko na nie pracuje, mój sąsiad nie ma dzieci w ogóle, lata po świecie dba o siebie niczym więcej się nie martwi. Jeśli dożyjemy emerytury moje dzieci będą pracowały na niego tak samo jak na mnie (czytaj ZUS) Za co? Po co?

• 0
Opublikowano

To jaka jest tego logika? 

Ty pracujesz, odkładasz na składki, na podstawie których wyliczania jest emerytura a tu nagle wychodzi, ze kur** ktoś inny na te składki pracuje, o co tu chodzi??? 

Wytłumacz mi logikę tego jak te Twoje dzieci będą na mnie pracować, gdzie są moje pieniądze?? 

• 0
Opublikowano

No i co  z tego że masz dzieci? To ci się coś za to nalezy? Chciałeś to masz i mam nadzieje że z pełna świadomościa i odpowiedzialnoscia się na nie decydowałeś. 

Zaakceptowałeś zidiociały system. Kazdy powinien sam wypracować środki na swoja emerturę a to  czym piszesz jest nienormalne.

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

To jaka jest tego logika? 

Ty pracujesz, odkładasz na składki, na podstawie których wyliczania jest emerytura a tu nagle wychodzi, ze kur** ktoś inny na te składki pracuje, o co tu chodzi??? 

Wytłumacz mi logikę tego jak te Twoje dzieci będą na mnie pracować, gdzie są moje pieniądze?? 

Prowadzisz działalność i się dziwisz że emerytury są wypłacane z tego co dzisiaj ludzie w wieku produkcyjnym wpłacają do zusu ? Z księżyca się urwałeś ?

• 0
Opublikowano

Wróćcie do tematu obecnych cen, tak będzie najlepiej dla wszystkich. Zaglądam do tego tematu z ciekawości jak się kształtują ceny w kraju i zamiast cen widzę nic nie wnoszące do tematu kocopoły. Każdy ma swoją rację i sposób na życie, i każdy raz wygrywa, a innym razem przegrywa " takie jest odwieczne prawo natury".

PS. Niestety nasze obecnie opłacane składki ZUS/KRUS zjadają obecni emeryci i renciści. Niestety nikt  naszych składek nie odkłada do szufladki w ZUS/KRUS żeby później nam je oddać na emeryturze ☹️ "takie jest odwie.......". Stąd ta nieustanna walka wszystkich rządzących o tzw. przyrost naturalny 😁. Także tego do roboty chłopy😁 Może cośśś się podniesie..... jak nie ceny to może liczba płacących składki za 20 lat.

Ufffff ale się rozpisałem.

Pozdrawiam serdecznie moderatora.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, robercikj100 napisał:

Prowadzisz działalność i się dziwisz że emerytury są wypłacane z tego co dzisiaj ludzie w wieku produkcyjnym wpłacają do zusu ? Z księżyca się urwałeś ?

Mówię o tym, że na mnie nikt nie pracuje, jego dzieci mogą pracować na wypłacalności tej obowiązkowej instytucji. Nie mieszaj 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Mówię o tym, że na mnie nikt nie pracuje, jego dzieci mogą pracować na wypłacalności tej obowiązkowej instytucji. Nie mieszaj 

Czyli na twoją przyszłą emeryturę

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

To przedstaw ceny pszenicy u ciebie jakie są jaki Po wiat kto skupuje nazwa skupu to wszyscy coś się dowiemy bo u mnie na razie 600 zł na wymianę i na konto brutto .

Powiat płocki, okolice Bielska np: Bugaj - paszowa max 620, konsump. max 660 ( białko min 14, gęstość min. 78. Ceny netto. Pozostali podobnie lub 10-20 zeta na tonie mniej lub nie biorą bo podobno zasypani.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
53 minuty temu, packo napisał:

Powiat płocki, okolice Bielska np: Bugaj - paszowa max 620, konsump. max 660 ( białko min 14, gęstość min. 78. Ceny netto. Pozostali podobnie lub 10-20 zeta na tonie mniej lub nie biorą bo podobno zasypani.

Tak to własnie jest skupy zerują na rolniku który wiezie pszenicę bo musi żeby pozapłacać rachunki lub są tacy co mają 5 ha a mieszkają w mieście a uprawiają pszenicę i od razu na skup .

Zobaczymy co przyniesie wrzesień jakie ceny będą ? .

• 0
Opublikowano

W sumie to nie wiem co Was dziwi. Każdy robi po to żeby zarobić. Lombardy prowidenty chwilówki też żyją z tych co muszą i potrzebują w danej chwili..

U siebie cen nie znam bo nie pytałem, choć ktoś mówił o 470 owies, 500 psieżyto i 580 pszenica. Oczywiście brutto. Do sprawdzenia bo tylko słyszałem od osób postronnych 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak to własnie jest skupy zerują na rolniku który wiezie pszenicę bo musi żeby pozapłacać rachunki lub są tacy co mają 5 ha a mieszkają w mieście a uprawiają pszenicę i od razu na skup .

Zobaczymy co przyniesie wrzesień jakie ceny będą ? .

Chłopak na tym polega biznes. Otwórz swój skup zaryzykuj grube miliony. Tam też ci nikt nie gwarantuje, że zarobisz krocie.

A może sęk tkwi w tym aby pootwierac spółdzielnie produkujące pszenicę, żyto czy inne uprawy tak jak to ma miejsce z mleczarzami?

W lokalnym skupie ceny za żyto ponoć na łeb na szyję. Ja zaraz po zniwach kilkanaście ton żyta bez parametrów pogoniłem po 570 netto a około 90 ton z parametrami po 590 netto. 

• 0
Opublikowano

Ja nie mam pretensji do skupów tanio płaci nie wiozę ale skoro jeden płaci ze skupu po 600 zł brutto  a zaledwie 10 kilometrów dalej jest cena za pszenicę 670 brutto i się opłaca kupić po 670 zł jeszcze zarobić .

Problem jest taki że nie wszystkim opłaca się jechać 10 km dalej z 2 tonami pszenicy a sprzeda taniej - ten co kupił taniej sprzedał temu co skupuje po 670 zł tak to się dzieje nie będę podawał nazwisk  bo ochrona danych osobowych .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Bo ten co kupuje po 600 wcale nie ma żadnych kosztów, żeby zawieźć temu po 670

Bajka, magiczny świat. Miałem Cię za madrzejszego

Tu się mylisz bo tak jest 2 takich co skupują taniej dla drugiego i tak zarabiają wszyscy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v