Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Osoby radzace  wszystko zostawić w piz*..  lepiej niech się nie odzywają. Powiem tak od 4 lat w kieszeni coraz mniej, jeśli się popatrzy na tzw zeszyt koszty coraz wieksze plony spadają cena jak 15 lat wstecz . Firmy od śor również maja nie wesoło  brak splat coraz wieksze ucinanie kosztow.

Na zachodzie dwa lata suszy. Każdy liczy na zero żeby wyjsc. Wschód płacze że cena pszenicy 55 zł. Zapraszam na zachód 2 tony rzepaku po 1550. Pszenicy 3.5 tony po 62 . Mówię oczywiście o słabych ziemiach iv v vi klasa. 

Ja proponuje jeszcze znieść doplaty to 60 % gospodarstw produkujacych na rynek pada. Ja bym proponował w obecnej chwili wprowadzenie  systemu doplat z usa... Kazdy robi na srredni plon z 10 lat. Jesli jest pod kreska panstwo doplaca ...

Edytowane przez mtz55
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@mtz55 Jeżeli siejesz na V i VI klasie rzepak i pszenicę, to się nie dziw, że  masz 3,5 tony pszenicy i 2 tony rzepaku. Na takich ziemiach to bym powiedział, że to dobry wynik. 

Edytowane przez Jacolino
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, mtz55 napisał:

Osoby radzace  wszystko zostawić w piz*..  lepiej niech się nie odzywają. Powiem tak od 4 lat w kieszeni coraz mniej, jeśli się popatrzy na tzw zeszyt koszty coraz wieksze plony spadają cena jak 15 lat wstecz . Firmy od śor również maja nie wesoło  brak splat coraz wieksze ucinanie kosztow.

Na zachodzie dwa lata suszy. Każdy liczy na zero żeby wyjsc. Wschód płacze że cena pszenicy 55 zł. Zapraszam na zachód 2 tony rzepaku po 1550. Pszenicy 3.5 tony po 62 . Mówię oczywiście o słabych ziemiach iv v vi klasa. 

Ja proponuje jeszcze znieść doplaty to 60 % gospodarstw produkujacych na rynek pada. Ja bym proponował w obecnej chwili wprowadzenie  systemu doplat z usa... Kazdy robi na srredni plon z 10 lat. Jesli jest pod kreska panstwo doplaca ...

Ja bym dodał aby osoby narzekające się nie odzywały tylko zmieniły branżę.

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Paweł to ma chyba uczulenie na staszka komentarze, bo już mu głowa spuchla i się z nerwów rzuca 

Po ile jęczmień teraz? Ktoś kupił/chce kupić lub sprzedawał w dobrej cenie? 

Kupiłem po 600 brutto 10 ton mój transport

• 0
Opublikowano

e tam gadacie u nas w okolicach rozwoj na pelnego zimie dokupuja nawet te mniejsze gospodarstwa typu 20 ha kto chce to sie rozwija i dokupuje , dzierzawa jak sie tylko pojawi to chetni moment sie znajduja , a te mniejsze gospodarstwa jeszcze lepiej stoja kuuja sprzety na 10 15 ha a sprzet taki ktotym mozna robicna 50 hektarach

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie oszukujmy się cena pszenicy poniżej 150€ na dłuższą metę wykończy polskie gospodarstwa. Zostaną przedsiębiorstwa i wielozawodowcy hobbyści.

Według organizacji międzynarodowych jest o 80% ludzi za dużo. Stoimy przed wyborem depopulacja lub socjal, ewentualnie socjal i stopniowe przejście do depopulacji.

Edytowane przez ansu
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 21:37, DamianRolnikSkup napisał:

Paweł to ma chyba uczulenie na staszka komentarze, bo już mu głowa spuchla i się z nerwów rzuca 

Po ile jęczmień teraz? Ktoś kupił/chce kupić lub sprzedawał w dobrej cenie? 

Jęczmień sprzedany w tamtym tygodniu po 650netto

• 0
Opublikowano
Dnia 20.09.2019 o 07:06, Jacolino napisał:

@mtz55 Jeżeli siejesz na V i VI klasie rzepak i pszenicę, to się nie dziw, że  masz 3,5 tony pszenicy i 2 tony rzepaku. Na takich ziemiach to bym powiedział, że to dobry wynik. 

Pszenicę na mam na 3 i 4 klasie ale 6 ton na Full ochronie i azocie też plonem nie powala. Ale takich ziem mam tylko 40%.

Powiem tak pszenzyto na mozaice iv v vi poniżej 5.5 tony nie schodzilem przez 5 lat w tym roku 5 w zeszłym 3 tony .  Cena sor nawozow w gore co roku najlepszy wariant wycofuja. Nawóz rsm 3 lata temu 750 zł obecnie 1000zl.  Cena pszenicę 3 lata temu 78 zł dzisiaj 60zl.  Plony 3 lata temu 7-8 tony obecnie 4-5 ton.

Dodam taka ciekawostke że w 2021 doplaty spadają do 60 % tego co obecnie dostajemy. Środki po nowym roku znowu drożeją bo tracą kolejne rejestracje, stare pojadą na Ukrainę. A później i tak to zjemy. 

Na Ukrainie mamy oprysku na chwasty za 15 zł A w Polsce 110 zł 

I ktoś powie że nie narzekać tylko mamy zapierd.. za miskę ryżu.

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, masa24 napisał:

Co ty za bajki opowiadasz ze dopłaty 60  %? Konkretne rozporządzenie podaj a nie bajki od kolegow

Bruksela potrzebuje pieniędzy na ekologię. A to oznacza cięcia, na których Polska straci najwięcej.

Nawet 13 miliardów euro może stracić Polska w nowym wieloletnim budżecie Unii Europejskiej w porównaniu z projektem Komisji Europejskiej sprzed ponad roku – dowiedziała się „Rzeczpospolita".Negocjacje nowego budżetu na lata 2021–2027 przyspiesza przewodnicząca obecnie pracom UE Finlandia. Z naszych nieoficjalnych rozmów z dyplomatami w Brukseli, znającymi kulisy tych negocjacji, wynika, że może być znacznie gorzej, niż wynika to z propozycji KE. Od 1 listopada kadencję rozpoczyna bowiem nowa Komisja pod przewodnictwem Ursuli von der Leyen, której priorytetem ma być tzw. zielony ład. I na to trzeba znaleźć pieniądze.

Według propozycji Komisji Europejskiej Polska ma dostać aż o 25 proc. mniej z funduszu rozwoju obszarów wiejskich. Dopłaty bezpośrednie dla rolników mają być mniejsze o 1 proc.

Pula dopłat bezpośrednich dla rolników wyniesie 21,2 mld euro z uwzględnieniem inflacji. Jeśli chodzi o wsparcie wsi, to dla Polski w latach 2021-2027 przewidziano 9,2 mln euro, a to mniej o ok. 25 proc. niż w obecnym budżecie. 

Może okazać się że będzie mniej jeszcze .

• 0
Opublikowano

Zboża jest opór chętnych do sprzedaży nie brakuje a wiosną będzie jeszcze więcej pszenżyto po 500 brutto kupione 20 ton

• 0
Opublikowano (edytowane)

I czemu kłamiesz ?xD Zboża miałeś piękne , miesiąc po żniwach a ty zboże kupujesz jak na wiosne ma być tańsze , oj stasiek stasiek.....  600netto duże paszarnie płacą za pszenżyto 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Ja w kampanii słysze że będą równać  dopłaty w góre czyli podnosić a wy o obniżaniu

Tak mówi kampania a po już nie koniecznie bo kto inny o tym decyduje , jest nacisk kto ma krowy świnie ten dostanie konkretne dopłaty , najmniej ci co uprawiają same zboża będzie ciekawie .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Bo z hodowlą krów i swiń jesteśmy na poziomie Gomułki czyli lataa 60-te , tak spadło pogłowie. Dlatego będą niby dopłacać.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Bo z hodowlą krów i swiń jesteśmy na poziomie Gomułki czyli tala 60-te , tak spadło pogłowie. Dlatego będą niby dopłacać.

Ale muszą komuś obniżyć by hodowcom bydła świń pod wyszyć prosta sprawa tylko pytanie kto straci najwięcej w tym nowym rozdaniu .

• 0
Opublikowano

Skoro ma być w strone eko i zielonego to wątpie żeby na tym ucieli a powiem wiecej Że w te steone pójdą a z cennami nawozów i śor ro sie zgadzam tu liczby przemawiają za siebie ceny azotów i polifoski sztucNie windują. Ceny wschodnich nawozów różnica 100 pln. A co do jakości to i te kieduś sie rozpuszcą i rośliny z nich skorzystają...

• 0
Opublikowano
21 minut temu, BENNY82 napisał:

Skoro ma być w strone eko i zielonego to wątpie żeby na tym ucieli a powiem wiecej Że w te steone pójdą a z cennami nawozów i śor ro sie zgadzam tu liczby przemawiają za siebie ceny azotów i polifoski sztucNie windują. Ceny wschodnich nawozów różnica 100 pln. A co do jakości to i te kieduś sie rozpuszcą i rośliny z nich skorzystają...

Ale jest jeden problem że Polska nie idzie w EKO tylko w węgiel kamienny , nie chcemy zamykać kopalń i będą cięcia dość duże i sody się nie podobają ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Hahahaha a to niemcy już pozamykali kopalnie? Palą i kamienny i brunatny na tym samym poziomie od początku lat 90-tych i smrodzą najbardziej w europie. Może zamkną kopalnie ale po to żeby od nas tanio kupić a swój mieć na następne dziesięciolecia 

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Niemcy bodajże już zamknęli ostatnią kopalnię węgla. Oni są trochę mądrzejsi od nas i zamykają kopalnie ze względów ekonomiczny, a my cały czas ładujemy w to kasę, chociaż jest to nieopłacalne. Co do importu węgla przez Niemców to na pewno nie będą brali naszego tylko sprowadzą sobie z Rosji jeszcze tańszy. 

Edytowane przez Kobek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v