Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, Damianek20 napisał:

PZz . Zamość cena na konsumpcji 10 zł w dół paszowa chyba 30 ale nie jestem pewien.

Spadek ceny w sierpniu niczego nie wróży. Raczej jest to normalne zjawisko. Trzeba czekać do pazdziernika/listopada i wtedy liczyć na powolne wzrosty. 

Wiecie jaka cena w Animexie Zamość? 

• 0
Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 09:26, Taurus83 napisał:

Ma ktoś namiary na firmy co kupują zboże 15-17 % wilgotności???

Gdzieś koło nysy jest firma która skupuje cały rok mokrą kukurydzę którą przerabia później na etanol.

Może oni zabiorą ale wątpię aby dobrze zapłacili. Lepiej szukaj usługi suszarnią.

• 0
Opublikowano

Nic dziwnego ze zboze delikatnie tanieje - ostatni , no moze przed ostatni moment zeby "wydusic" z rolnikow taniej towar , bo za cos muszą przygotowac nowe zasiewy . Pozniej juz nie bedzie okazji , no moze jeszcze wiosną gdy jakas czesc rolnikow musi sprzedac zboze by zakupic nawozy .

• Like 3
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Gdzieś koło nysy jest firma która skupuje cały rok mokrą kukurydzę którą przerabia później na etanol.

Może oni zabiorą ale wątpię aby dobrze zapłacili. Lepiej szukaj usługi suszarnią.

Wiem przecież sam ci dawałem na nich namiary  :)

• 0
Opublikowano

"A jakie ceny? Analitycy twierdzą, że notowania systematycznie idą w dół. To efekt lepszych, niż oczekiwano szacunków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, dotyczących tegorocznych zbiorów kukurydzy za oceanem. Ujawnienie danych spowodowało przecenę kontraktów na giełdzie w Chicago, która jest punktem odniesienia również dla czarnomorskiego rynku. Według ostatnich danych kampania żniwna w Rosji przyniosła do tej pory 70 milionów ton ziarna, w tym ponad 50 pszenicy."

Tak to agrobiznes kłamie w biały dzień. Szacunki tego usda już podważono podczas tras oceniających uprawy. A że areał zaniżyli o ponad 10 procent o tym na razie cisza. Szacunki są wspaniałe. Podobnie w Rosji. Jeszcze nie skończyli kosić, a już "oszacowali" ile zebrali. Wierzy ktoś w te bajki czy tylko mnie rażą one w oczy

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jurek87 napisał:

Jelonki koło ostrowi maz . 670 netto ( konsumpcja) i wysyłają transport w cenie 60km , w tym tyg puszczam autko musze robić miejsce na kukurydze :)

Czyli ta cena utrzymuje się w promieniu do 30 km od nich?

Edytowane przez Kos_pl
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, stasio32 napisał:

"A jakie ceny? Analitycy twierdzą, że notowania systematycznie idą w dół. To efekt lepszych, niż oczekiwano szacunków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, dotyczących tegorocznych zbiorów kukurydzy za oceanem. Ujawnienie danych spowodowało przecenę kontraktów na giełdzie w Chicago, która jest punktem odniesienia również dla czarnomorskiego rynku. Według ostatnich danych kampania żniwna w Rosji przyniosła do tej pory 70 milionów ton ziarna, w tym ponad 50 pszenicy."

Tak to agrobiznes kłamie w biały dzień. Szacunki tego usda już podważono podczas tras oceniających uprawy. A że areał zaniżyli o ponad 10 procent o tym na razie cisza. Szacunki są wspaniałe. Podobnie w Rosji. Jeszcze nie skończyli kosić, a już "oszacowali" ile zebrali. Wierzy ktoś w te bajki czy tylko mnie rażą one w oczy

I co z tego, że kłamią, skoro na podstawie tych śmiesznych raportów wciąż ustala się ceny ziarna?

• 0
Opublikowano

USDA spodziewa się, że ukraińskie zbiory kukurydzy osiągną około 36,5 mln ton w 2019 r.. W rezultacie Ukraina po raz kolejny ma dużo kukurydzy dostępnej na eksport do Chin i Europy. USDA szacuje całkowity eksport na rekordowo wysoki poziomie ponad 30 milionów ton

Z cenami zbóż może naprawdę zrobić się ciekawie,Chiny wysłały na skutek ASF-u ok 140mln sztuk trzody do piachu,czyli zostaje im ok 40-50 mln ton zbędnego zboża,czyli na globalnym rynku na pewno zmniejszą zakupy,co do cen w portach pszenica 12,5% ok 710 i 730 przy 14% ceny netto

• 0
Opublikowano

Komisja Europejska obniża oczekiwne plony kukurydzy

W biuletynie z 26 sierpnia (JRC MARS Bulletin Crop monitoring in Europe) oszacowano średnią wydajność kukurydzy na ziarno w UE na 7,93 t/ha, w porównaniu do 8,08 t/ha - miesiąc wcześniej. Oznacza to spadek oczekiwanego plonu średniego o 2,2% w porównaniu z lipcem i wynik nadal znacznie (+4,1%) powyżej średniej pięcioletniej. Korekta w dół plonowania dotyczy głównie kukurydzy uprawianej we Francji, Włoszech i Polsce.

Prognozy wydajności kukurydzy są obecnie wyraźnie poniżej średniej (z 5 lat) dla większości krajów Europy Zachodniej i leżących w północno-środkowej części. Plony znacznie powyżej średniej są spodziewane dla Europy Południowo-Środkowej i Południowo-Wschodniej, szczególnie dla Bułgarii, Węgier i Rumunii.

Tylko minimalne zmiany (w górę lub w dół) dotyczyły plonów pozostałych zbóż i rzepaku. Warto zauważyć, że nawet po ostatnich korektach olbrzymia większość zbóż powinna dać w tym roku z hektara więcej ziarna niż zwykle (w skali całej UE). Nieco poniżej średniej, zdaniem KE, plonuje tylko żyto i jęczmień jary. 

Obok kukurydzy, znacznie obniżone zostały też (w stosunku do lipca) prognozy wydajności ziemniaków, buraków cukrowych i słonecznika. Wydajność ziemniaków i buraków prognozowana jest na poziomie 3-5% poniżej średniej, ale nadal oczekuje się doskonałych plonów słonecznika (8,4% powyżej średniej).

to powyżej to info z e-WGT

Odniesienie jest do plonów z ostatnich 5 lat, z czego 2 są relatywnie słabe, co zaniżyło średnią. Na razie jest sraczka z Chinami, aczkolwiek po ubiciu ogromnych stad trzody, zapewne będzie znaczący wzrost importu z zagranicy. W związku z tym, że USA jest na cenzurowanym, zapewne z EU i Ameryki Południowej. Co z kolei przełoży się na wzrost zużycia zbóż u nas.

Zauważcie, że w tym roku wybory są nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i chyba regionalne we Francji, co przekłada się na manipulowanie rynkiem żywności, aby nie wzrastały ceny mimo niedoborów. To się uda tylko na krótką metę.

Obecna cena 600 brutto za pszenicę na dłuższą metę jest moim zdaniem nie do utrzymania

• 0
Opublikowano
49 minut temu, jahooo napisał:

Komisja Europejska obniża oczekiwne plony kukurydzy

W biuletynie z 26 sierpnia (JRC MARS Bulletin Crop monitoring in Europe) oszacowano średnią wydajność kukurydzy na ziarno w UE na 7,93 t/ha, w porównaniu do 8,08 t/ha - miesiąc wcześniej. Oznacza to spadek oczekiwanego plonu średniego o 2,2% w porównaniu z lipcem i wynik nadal znacznie (+4,1%) powyżej średniej pięcioletniej. Korekta w dół plonowania dotyczy głównie kukurydzy uprawianej we Francji, Włoszech i Polsce.

Prognozy wydajności kukurydzy są obecnie wyraźnie poniżej średniej (z 5 lat) dla większości krajów Europy Zachodniej i leżących w północno-środkowej części. Plony znacznie powyżej średniej są spodziewane dla Europy Południowo-Środkowej i Południowo-Wschodniej, szczególnie dla Bułgarii, Węgier i Rumunii.

Tylko minimalne zmiany (w górę lub w dół) dotyczyły plonów pozostałych zbóż i rzepaku. Warto zauważyć, że nawet po ostatnich korektach olbrzymia większość zbóż powinna dać w tym roku z hektara więcej ziarna niż zwykle (w skali całej UE). Nieco poniżej średniej, zdaniem KE, plonuje tylko żyto i jęczmień jary. 

Obok kukurydzy, znacznie obniżone zostały też (w stosunku do lipca) prognozy wydajności ziemniaków, buraków cukrowych i słonecznika. Wydajność ziemniaków i buraków prognozowana jest na poziomie 3-5% poniżej średniej, ale nadal oczekuje się doskonałych plonów słonecznika (8,4% powyżej średniej).

to powyżej to info z e-WGT

Odniesienie jest do plonów z ostatnich 5 lat, z czego 2 są relatywnie słabe, co zaniżyło średnią. Na razie jest sraczka z Chinami, aczkolwiek po ubiciu ogromnych stad trzody, zapewne będzie znaczący wzrost importu z zagranicy. W związku z tym, że USA jest na cenzurowanym, zapewne z EU i Ameryki Południowej. Co z kolei przełoży się na wzrost zużycia zbóż u nas.

Zauważcie, że w tym roku wybory są nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i chyba regionalne we Francji, co przekłada się na manipulowanie rynkiem żywności, aby nie wzrastały ceny mimo niedoborów. To się uda tylko na krótką metę.

Obecna cena 600 brutto za pszenicę na dłuższą metę jest moim zdaniem nie do utrzymania

Obecna cena 600 brutto za pszenicę na dłuższą metę jest moim zdaniem nie do utrzymania.

To się okaże była chwila że nie wieźli pszenicy do sprzedania ale znowu za czeli wozić po 600 brutto a pszenżyto po 520 zł brutto ciekawie to nie wygląda .

Wrzesień zapasem podatki zasiewy pszenic to znowu zaczną bardziej wozić i dalej zacznie spadać cena a jest możliwe .

Jak utrzymują się gospodarstwa na terenach dotkniętych suszą w latach 2015 , 2018 , 2019 , z czego robią nowe zasiewy opłaty i zakupy do domu ? .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

USDA spodziewa się, że ukraińskie zbiory kukurydzy osiągną około 36,5 mln ton w 2019 r.. W rezultacie Ukraina po raz kolejny ma dużo kukurydzy dostępnej na eksport do Chin i Europy. USDA szacuje całkowity eksport na rekordowo wysoki poziomie ponad 30 milionów ton

Z cenami zbóż może naprawdę zrobić się ciekawie,Chiny wysłały na skutek ASF-u ok 140mln sztuk trzody do piachu,czyli zostaje im ok 40-50 mln ton zbędnego zboża,czyli na globalnym rynku na pewno zmniejszą zakupy,co do cen w portach pszenica 12,5% ok 710 i 730 przy 14% ceny netto

nie wiem skąd się koledze wzieła nadwyżka 50 mln ton zboża po ubiciu 150 mln świń ???????? podejrzewam że od upału

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v