Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

No właśnie mam do zabetonowania troszku u siebie, a Ty co myślał? 😋 Na nic innego nie zostanie, parę worków cementu i po zysku...

Thomas tyle bydła co ode mnie kupili, przez kilka lat prawie wszystko do nich oddaję to wiesz... Inaczej podchodzą, tyle co mieli okazję zayebać przez te lata to aż szacunku nabrali. Przywiózł mi dobry trunek na spróbowanie 

Yebią, ale nie z premedytacją tylko z szacunkiem 🤣 

Od kogoś trzeba zacząć by mieć jakiegoś stałego odbiorcę. Póki co niekt taki się nie znalazł, bo nawet nie przyjechał.

Opublikowano (edytowane)

Wakacje w końcu turek na wczasy,żyd na wczasy,pracownicy ubojni na wczasy,cena od kilku miesięcy na wczasach

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

bobienko nie martw się sam czytałeś cielaki tanie jak barszcz a i tak nikt ich nie kupuje. Każdy sprzedaje co ma w oborze i nowego nie kupuje. krach masz 6 miesięcy a byka chowasz 24 miechy wiec jeszcze dobry rok niskich cen

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

bobienko nie martw się sam czytałeś cielaki tanie jak barszcz a i tak nikt ich nie kupuje. Każdy sprzedaje co ma w oborze i nowego nie kupuje. krach masz 6 miesięcy a byka chowasz 24 miechy wiec jeszcze dobry rok niskich cen

Nie zgodze sie. Juz wczesniej to pisalem, kazdy mowil, ze to rzuca jak odbieralem ostatnia partie a przy nastepnych odwiedzinach staly rzadki nowych cielaczkow. 

Opublikowano

Paradoks jest taki że rolnicy więcej ryzykowali kupując drogo cielaki niż teraz kiedy są dużo tańsze. Jeśli chowasz byka dwa lata to tak naprawdę nie możesz nigdy przewidzieć ceny czy będzie górka czy dołek. Więc w teorii bardziej teraz opłaca się kupować cielaki. 

• Like 2
Opublikowano

Wykończa mnie nerwowo😅

Nawet nauczycielom dali podwyżki a mam ni ch*ja

Opublikowano

Nie dziwi mnie to, ze ktos kto handluje cielakami teraz dzwoni. Jak ktos bierze od lat od kogos kazdego cielaka to teraz moralnie tez MUSI go zabrac a potem ma problem co z nim zrobic ale to juz wlasnie problem handlarza.

Opublikowano
1 godzinę temu, ACoCieTo napisał:

Cielaki nie schodzą , handlarze sami dzwonią za pół roku ciekawe co będą z nimi robić .

Będą hodować ,zobaczą jak to jest a później będą od siebie nawzajem kupować i wybrzydzać a to za chudy ,a to "przodka ni ma " a to wiek nie taki.

• Haha 3
Opublikowano

ja nie rozumiem tego narzekania na hałefy. kazdy od razu chcialby zarobic tysiace. jak zarobi mniej to od razu koniec hodowli. pisalem juz kiedys, ze znajomy ma wielka obore i trzyna tam tylko hf opasy. nie ma nic miesnego. ja tak samo. obaj mamy kase na co trzeba. na hf tez mozna zarobic. polecam tez dlatego, ze cieleta kosztuja grosze.

Opublikowano

Dobry hf nie jest taki zły, ale musi być dobry gen to potrafi do 1,5 kg na dzień przyrosnąć

Opublikowano

Bo bez wysiłku nie ma nic. Niektórzy tu kupiliby 2 tygodnie cielaka i rzucili mu żarcie żeby rósł. Później takie kozy 500-600kg albo trzymanie po 3 lata. Powiedzcie skąd się biorą byki w przedziale 450-600kg w 12 miesięcy? Ile to opitoli żarcia powyżej 18 miesiaca zycia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v