Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, kanalia36 napisał:

ursus nie piernicz głupot całe to forum to banda idiotów którzy posłuchali rządu i rogate gówno zaczeli hodować. 

Uważaj żeby Ci wp***dol nie zrobili za tych idiotów

A zresztą ch*j z tym bydłem ,jadę właśnie gołębie pocztowe na lot dać niech się rozruszają😊 samym bydłem człowiek nie musi żyć

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Bugii u mnie to samo, tylko jest jedno ale?????!!!!!!! . Ten parszywy rząd zachęca zawsze do tego co zachwile jebnie i rolników  wykończy. Przez 3 lata Jurgiel a teraz Ardanowski zachęcali do opasów  zobacz jaka tragedia. Teraz rolnicy przestali sadzić ziemniaki i cebule, buraki i podmioty skupowe muszą drogo płacić, wiec zadzwonili do tego debila Ardanowskiego i mamy program nawadnianie i program małej retencji i dopłatata 100 tys zł.

Wiesz czym to się skończy jak ludzie zaczną 70-90 ton ziemniaka kopać??? ceny spadną do 5 gr za kg a zarobi tylko rząd do paliwa do nawadniania i podmioty skupowe. Ja już widze tragedie w warzywnictwie skoro ten rząd pomoc oferuje!!!!!!!

Nawadnianie wykonczy warzywników, producentów ziemniaka i buraka wspomnisz moje słowa.

No masz racje. Nasadzenia wzrosna, plony i bedzie jak z opasami.

Opublikowano

tutaj chodzi o to ze dadza kase na nawadnianie ,dla wszystkich nie starczy a w razie suszy nie będzie już suszowego bo padna slowa trzeba było zrobić nawadnianie bo były fundusze 

Opublikowano

Ursus nikt mi nie wpierniczy bo ja jestem takim samym idiotą jak wszyscy bo dałem się rządowi nabrać.

A nawadnianie niech będzie ale musi być najpierw regulacja rynku warzyw

zobacz co z bydłem się stało dostałeś przez dwa lata niecałe 600 zł teraz ubojnie obniżyły ceny o 3 zł i masz mniej ponad 2000 zł  niż kiedyś czyli 1400-1500 zł w plecy  mimo dotacji.  Ta dotacja spowodowała ze hodowla zajeli się ci co nigdy  nia zająć się nie powinni. To samo to nawadnianie  zrobi. Ziemniaki, buraki, cebule i warzywa zaczną sadzić Ci co na świniach i bydle się przejachali i aż strach się bać jaki krach za 2 lata będzie. ale rząd dobry tyle kasy rolnika dał, dba o nich, pakt dla wsi, a ceny no przecież mamy wolny rynek rząd nic nie może a ludzie z głodu zdychać będą. 

Opublikowano

Mieszacie Kolegę 'Kanalia' z błotem, a jako jeden z nielicznych dostrzega problemy. M.in przez dopłatę do bydła padł sektor. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Ursus nikt mi nie wpierniczy bo ja jestem takim samym idiotą jak wszyscy bo dałem się rządowi nabrać.

A nawadnianie niech będzie ale musi być najpierw regulacja rynku warzyw

zobacz co z bydłem się stało dostałeś przez dwa lata niecałe 600 zł teraz ubojnie obniżyły ceny o 3 zł i masz mniej ponad 2000 zł  niż kiedyś czyli 1400-1500 zł w plecy  mimo dotacji.

Niewiem czym jesteś ale po twoich wpisach widać że coś z Tobą nie halo. Moje stado było takie samo 10 lat temu jak teraz więc nie dałem się nabrać jak to mówisz.                                                                   A co do ceny na ubojni koło mnie na dzień dzisiejszy  jest złotówkę taniej jak było w grudniu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Możecie na mnie psy wieszać ale powiedzcie mi Panowie optymiści  co mam chować albo uprawiac abym w 3 kolejnych latach zarobił???? niema takiego a rząd kolejne rynki swoją polityką niszczy a te ich dotacje to ochłapy.

Paliwo z 86 groszy akcyzy zwrosło do 1 zł ( zwrot akcyzy) całe 14 groszy!!!! a propaganda krzyczy TANIE TANKOWANIE ale nikt kuźwa nie wspomni ze paliwo zwrosło do 5 zł za litr zamiast kosztować 4 zł.

rząd nie umiał wybić dzików to namówił ludzi aby bydło opasowe chowali po to aby odszkodowań za ASF nie wypłacać.

Teraz bydło padło to namawiają na nawadnianie i produkcje rośliną. Jeszcze to nie weszło a ja już widze kolejny krach i kolejna branżę rolniczą w upadłości. 

Rząd jest od tworzenia prawa a nie dawania kolejnej jałmużny. Ja nie chce żadnych dotacji ja bym chciał aby rząd pilnował aby mnie poprostu nie okradano w ubojniach i skupach. Jak mnie nie okradną to sobie resztę sam kupie bez dotacji 

Opublikowano

kanalia mam odczucie że sobie dorabiasz na farmie troli , od kilku lat ilość bydła w polsce jest stabilna wiec jakim cudem dopłaty do bydła wpłyneły na cene żywca ? tylko nie pisz że przez import bo to jest margines produkcji .

Opublikowano
48 minut temu, kanalia36 napisał:

Możecie na mnie psy wieszać ale powiedzcie mi Panowie optymiści  co mam chować albo uprawiac abym w 3 kolejnych latach zarobił???? niema takiego a rząd kolejne rynki swoją polityką niszczy a te ich dotacje to ochłapy.

To ja tobie zadam łatwiejsze pytanie , patrząc do tyłu kiedy miałeś pewność że zarobisz przez trzy kolejne lata na tej j**anej wsi?? Bo odkąd pamiętam tak nie było

Opublikowano (edytowane)

obiektywnie patrząc to według mie tak dobrze jeszcze nie było , zapomieliscie jak było , ja 15 lat temu nie myslałem o gospodarzeniu ale z rozmowy ze   ,,starszyzną  ''to ziemia leżała odłogiem bo nic nie była warta a traktor  powyzej c 360 to był luksus . a każdy rolnik na okolicy dorabiał jak chciał coś mieć , lub na wychowanie dobre dzieci . po wejsciu do UE napłyneły pieniadze na PROW i na dopłaty wiec wystarczy mądrze zarządzać swoim gospodarstwem                   a do Kanali to napisałeś kilka dni temu co gwarantuje zysk i tego się trzymaj bo masz warunki .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

No jest coraz gorzej. Coraz wiecej wymogow, papierkow do spelnienia, coraz wiecej, wyzszych kosztow. A ceny takie jak 10-15 lat temu. Bo kaza nam konkurowac z tanimi produktami z ukrainy czy argentyny ktore nie musza spelniac wymogow. 

2 minuty temu, jarecki napisał:

obiektywnie patrząc to według mie tak dobrze jeszcze nie było , zapomieliscie jak było , ja 15 lat temu nie myslałem o gospodarzeniu ale z rozmowy ze   ,,starszyzną  ''to ziemia leżała odłogiem bo nic nie była warta a traktor  powyzej c 360 to był luksus . a każdy rolnik na okolicy dorabiał jak chciał coś mieć , lub na wychowanie dobre dzieci .

No taki bum na mlodych rolnikow sie konczy. 10 lat temu kazde wieksze gospodarstwo mialo teoretycznie nastepce.

Teraz znam wiele ladnych gospodarstw gdzie stare dziadki na emeryturze obrabiaja ziemie ktora jest odpisana na mlodych siedzacych w wawie , pracujacych po 8 h dziennie 5 dni w tygodniu i tyle. Gdy oni zaniemoga gospodarki pojda w dzierżawę  albo na handel bo to paciarajstwo sie rozlenilo i nawet nie wie juz jak  sie robi na wsi

Ja osobiscie teraz tez nie zdecydowal bym sie na gospodarke mimo wielkosci gospodarki, maszyn i sporych wciaz dochodow z mleka.

Zapierdalam czasem po 16 godzin dziennie, swiatek piatek, calkowity brak wolnego dnia. Ciagle jakis problem, cos chore, susza itp. 

Skonczyl bym jakas informatyke, zarabial jak brat po 5 tys na reke w wawie i pracowal 40 godzin za biurkiem. 

Ale czlowiek byl mlody wiec glupi. No i szkoda ojcowizny zmarnowac. Trza gospodarzyc jako pierworodny jak z dziada na pradziada i narzekać jak prawdziwy rolnik ktoremu zawsze pod gore.😂

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

@jarecki A ja 15 lat temu zaczynałem.krotko  jak weszliśmy do UE.  U nas było odwrotnie. Wielu rolników żyło z ziemi. Teraz muszą dorabiać.Jeżeli uważasz, że jest dobrze to ok. Widocznie jesteś dobry gospodarz

Ja tam jestem patyrok. Bez deszczu mi nie rośnie w polu 😉

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v