Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KARGO napisał:

Od 1 marca wprowadzili dobrostan czyli że w oborze nie może być więcej krów niż jest legowisk

O dobrostanie czareczek tutaj pisal, ale słyszałem o tych matach ostatnio więc pytam...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jaro70 napisał:

To oferują dobrze, ciekawe jak długo taką cenę utrzymają? 

Zobaczymy ale siedzieć w Jogo za 1,35 też nie ma chyba sensu bo na podwyżke nie ma szans ,raczej w drugą stronę tak mi powiedział inspektor  skupu

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Zobaczymy ale siedzieć w Jogo za 1,35 też nie ma chyba sensu bo na podwyżke nie ma szans ,raczej w drugą stronę tak mi powiedział inspektor  skupu

Ja też do jogo oddaje i jeszcze mnie kroją na litrach ( pisałem tu wcześniej) a też masz 3 miesiące wypowiedzenia ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LUKASIU1983 napisał:

Ja też do jogo oddaje i jeszcze mnie kroją na litrach ( pisałem tu wcześniej) a też masz 3 miesiące wypowiedzenia ? 

Tak wszyscy mają ,ale troche pokombinowalem ostatni miesiąc a dziś przestalem oddawać .A  te ich umowy to czyste ku.......stwo

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
11 godzin temu, LUKASIU1983 napisał:

U nas jak przechodzili do pomleku to przez 3 miesiące mieli gwarancje ceny 

A ty się zastanawiasz?.Bo ja się czailem od listopada ale jak powiedział mi kierownik żebym sobie krów dokupil to będę miał  większą wypłatę to miarka się  przebrała 

Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2019‎-‎03‎-‎28 o 06:59, komizmo napisał:

Najnowsze wyniki z federacji z próbnego doju: tłuszcz sr ze stada - 4.68%, bezpośrednio ze zbiornika - 4.59% . białko sr ze stada 3.46, ze zbiornika 3,47%.  W mlekovicie bi 3,4% tłuszcz 4.1%. 👌 . Konsekwentnie od początku współpracy kroją mnie na 0.5% miesiąc w miesiąc.

Jestem ciekaw jak oni sobie to wyobrażają dalej. Skroić raz, może dwa w roku, ale walić wszystkich na parametrach przez cały czas? Kilka tysięcy dostawców? Co oni myślą, że chłopki to czytać nie potrafią, albo tacy głupi są, że sobie do laboratorium z próbką nie pojadą? 

te próbne udoje federacji to o kant d*py jaki Ci federacja liczy te średnia cztery udoje od krowy razy tłuszcz z 4 udojów ? ile udojów w zbiorniku weź se zbadaj rano i wieczorem tłuszcz zobaczysz róznica jaka najlepiej napisać ze kradną

Edytowane przez kosacki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnim razem schłodzone zbiorcze po 4 udojach ze zbiornika. Odchył -0.1,% względem średniej federacyjnej. Ale masz rację, pewnie federacja zawyża mi o 0.5% za każdym razem żebym mógł się tarmosić 🤣. Jeszcze żebym to tylko ja tak miał...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

lolek a w okolicach poddebic ten polmlek zbiera bo z ty jogo to to samo bedzie co z OZO W Ozorkowie nie daja wyplaty za listopad kolega mowil a to jogo to wozi do sieradza to co ma zaplaci jak nie te pare groszy

Opublikowano
24 minuty temu, farmer7613 napisał:

lolek a w okolicach poddebic ten polmlek zbiera bo z ty jogo to to samo bedzie co z OZO W Ozorkowie nie daja wyplaty za listopad kolega mowil a to jogo to wozi do sieradza to co ma zaplaci jak nie te pare groszy

Nie wiem , ale wejdź na strone polmleku tam znajdziesz numer do któregoś oddziału zadzwoń i pytaj ja tak zrobilem i przysłali do mnie przedstawiciela i jak  co to on wyliczy ci cenę. Kiedyś w Jogo  cena była lepsza niż w ozo a teraz to jeden pies tylko płacą na czas 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v