Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Xawier napisał:

Lyder ilość 11 tyś tł 3.8 bi 3.2 ocena brutto 1.42zł

Vatowiec ?

Opublikowano
Dnia 14.07.2019 o 20:23, felekfeluś napisał:

lider tł  3.83 białko 3.42 ilość 63000 tyś  1.46

Taka mała roznica az dziwne 

Opublikowano

Pare stron temu pisaliscie o kierowcach mleczarek- tak jest k**wa w calej polsce. To jest oddzielny typ kierowcy. Jak masz ciut wezsza droge to lepiej od razu zjezdzac na bok bo kierowca mleczarki za ch*j nie zwolni albo sie nie posunie na bok. Ura bura szef podwora :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.07.2019 o 14:08, Hebiii2300 napisał:

Polmlek, niecałe 17 tyś. 1,33 zł. 

U mnie podobna ilość bi 3,12 tl 3,9 1,38 i ważne że  na czas bo w moim regionie to Ozo  nie płaci od 4 m-cy 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Uczcijmy dawną cenę 1,74 zł minutą ciszy. Wiataj kryzysie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Już dostawcy piątnicy narzekają na brak opłacalności 🤣

Smiechy smiechami, ale np moj brat cioteczny oddaje xx lat do Piątnicy i miał zamiar budowac obore, lecz sie wycofał. Z tego co mowi to roznica cena teraźniejszej do tej zimowo-wiosennej wynosi 30gr/l . Mleczarnia obniżyła cene, na parametrach tez uciela , lato i cena ogolna ostro w dół.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 04:51, pawelol1905 napisał:

Mam tak samo. Jeszcze 3-4 lata temu kupowałem bardzo dużo sera i był to tylko Królewski z Sierpca. Jednak to co jest produkowane obecnie to nawet koło sera z tamtego okresu nie stało. Nie wiem jaka jest przyczyna: czy zmienili proces wytwarzania, recepturę czy po prostu jakość skupowanego mleka po przejęciu Żuromina tak spadła.

Prezesa nie zmienili, a może to pogoda tak wpływa na smak. U nas już kukurydze wysychają, krowy na łąkach nie mają co robić. Czy nie spotkaliście się z gorzkimi ogórkami z pola? Wysuszone rośliny są gorzkie, a u nas suszy nie pierwszy rok.

Opublikowano

Jadłem ser Polski z Mlekovity i smak niezmieniony, nawet lepszy niż zimą. Smak się zmienił jak ser pakowany  w koperty zaczął być pakowany w zwykłe opakowania z odklejanym wierzchem.

Opublikowano

łolalo Boga zaraz na chleb nie będą mieli :D w tej Piątnicy 

Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

Prezesa nie zmienili, a może to pogoda tak wpływa na smak. U nas już kukurydze wysychają, krowy na łąkach nie mają co robić. Czy nie spotkaliście się z gorzkimi ogórkami z pola? Wysuszone rośliny są gorzkie, a u nas suszy nie pierwszy rok.

u matki co roku niektóre mają gorzkie brzegi , ale to czy rok mokry czy suchy , a szczególnie te pierwsze , ale i teraz nie każdy ale trafi sie z gorzkim brzegiem .

Opublikowano
1 godzinę temu, Grabos1981 napisał:

żebyś wiedział. kolega już popłynął... najgorzej będą mieli Ci co dopiero co wybudowali obórki za 4-5 baniek.... tu liczy się każdy grosz z ceny.

To co mają powiedzieć Ci co oddaja do słabszych mleczarni? Dla nich nikt taniej nie wybuduje. Przeinwestowali i tyle.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v