Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Nie tak dawno stwierdził, że te 1,7zl w Piątnicy jest do osiągnięcia w mlekpolu......... 

Lipiec mogli by Wam wszystkim dać z 5gr podwyżki... mam 3 jałówki wysokocielne. Co by się znowu bakcyl załączył, bo na razie u nas połowa rezygnuje z mlecznego biznesu ☺️

Podlasie rezygnuje z mlecznego biznesu. 😂😂😂 Nawet się uśmiałem 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

U nas kupują jałówki cielne. Świnia i byk nie opłacalna to próbują iść w krowy 

To szybko zawrócą. 

Fakt u mnie w okolicy też bardzo dużo ludzi rezygnuje z mleka. Ale nowe obory się budują masowo.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Podlasie rezygnuje z mlecznego biznesu. 😂😂😂 Nawet się uśmiałem 

Rezygnują ci, którzy co roku czerwiec lipiec rezygnują, a w grudniu jak po 2zl to robią projekt obory 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Mleczny   biznes  to nie byki  do tego  malo kto wroci ,  trzeba  miec  grubą  gotówke na start  20 jaówek kupic  to juz 100  tys  a gdzie  reszta  ,a praca jaka to nie byk czy swnika.

• Like 1
Opublikowano
strsw33 napisał:

Mleczny   biznes  to nie byki  do tego  malo kto wroci ,  trzeba  miec  grubą  gotówke na start  20 jaówek kupic  to juz 100  tys  a gdzie  reszta  ,a praca jaka to nie byk czy swnika.

po 5 tys to jakieś tanie w konradzie i w dobrych stadach to powyżej 7

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co raz trudniej jest znaleźć chętnych do hodowli krów bo jak masz np 50 stanowisk to jedno musisz dostawić dla siebie a młodzież nie chce pracować w święta i niedziele znajomy  ma dwóch synów wziął kredyt wymienił maszyny dokupil ziemi  bo mieli chłopaki robić  jeden sie wyprowadził do żony  drugi poszedł do pracy ma3,5k do ręki a on zapitala jak może bo kredyt  trzeba  spłacać i taka jest prawda o rarytasach na wsi brak następców 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
27 minut temu, komizmo napisał:

I co się dziwisz? Mają chłopaki łeb na karku. Ja drugi raz też już bym się nie dał w to wrolować.

Nie dziwię się też mam dwóch synów i żaden nie chce tego ciągnąć wiec jeszcze jakiś czasi też to jeb...   znaczy zakończę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Co raz trudniej jest znaleźć chętnych do hodowli krów bo jak masz np 50 stanowisk to jedno musisz dostawić dla siebie a młodzież nie chce pracować w święta i niedziele znajomy  ma dwóch synów wziął kredyt wymienił maszyny dokupil ziemi  bo mieli chłopaki robić  jeden sie wyprowadził do żony  drugi poszedł do pracy ma3,5k do ręki a on zapitala jak może bo kredyt  trzeba  spłacać i taka jest prawda o rarytasach na wsi brak następców 

Dopóki pracują dwa pokolenia to nie ma tragedii.  Nic się nie stanie jak kogoś nie będzie kilka dni na gospodarstwie czy to ze względów zdrowotnych czy wakacje.  Jak zostaje się samemu lub tylko z żoną to już robi się problem bo wtedy nie ma się żadnego urlopu.  Trzeba cały czas być i nie wie się co to święta czy niedziela.  Jakbym miał zostać sam  to też bym to jeb..l.  Za mała kasa żeby być niewolnikiem całe życie.  

Opublikowano

koledzy do tej pory oddawałem mleko do mlekovity jako nie członek spółdzielni teraz dostałem dokumenty do podpisania żeby być członkiem . piszą że cena będzie ok 17 gr niższa wpisowe 1000 i nie liczy się do udziałów i póżniej po 1 gr od litra . nie pisze nic o wypłacie ani warunkach wypłaty udziałów jedynnie że w przypadku śmierci to komu mają wypłacić ?

a u was jak to wygląda ?

Opublikowano

Ja płacę cały czas 1 grosz od litra na udziały wpisowe było ale szło na udziały ale to ile lat temu jak Działdowo zostało przyłaczone . W umowie jest zapis że kasa na konto do 25 dnia każdego miesiąca a okres rozliczenia od 1 do ostatniego dnia miesiąca . Wypłata Udziałów na małżonka bądź osobę wskazaną w razie śmierci .  Udziały po zakończeniu produkcji do lat 5 udziały  po przejściu do innej mleczarni do lat 10 tak z grubsza sa takie zapisy 

Opublikowano
9 minut temu, grzesiu napisał:

Chyba ktoś tu chce finansować dalszą działalność z funduszu udziałowego. To by wiele tłumaczyło. 

Ciekawie się robi, de facto czym większy podmiot to gorzej płaci i stosuje jakieś dziwne zagrania ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol1905 napisał:

Ciekawie się robi, de facto czym większy podmiot to gorzej płaci i stosuje jakieś dziwne zagrania ;)

CZyli chcesz powiedzieć cena mleka jest zalezna od wielkości zakladu? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawelol1905 napisał:

Nie, po prostu niektórych opętała mania wielkości, a na dobro dostawców się to wprost nie przekłada.

Nie chodzi o manię bo można a nawet trzeba być dużym ale powinno się to robić z głową aby było to poukladane mieć nad tym kontrolę bo później wszystko wymyka się spod kontroli i problemy się nawarstwiają. Budowali proszkownie niby wartość spółdzielni rosła a udziałów nie pobierali a dziś się komuś przypomniało że można sięgnąć po takie finansowanie 😂

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Kolego nie martw się na zapas , nikt się nie zadłużał na tą proszkownie. Najlepsze że w Mlekpolu tacy oszczędni że chcieli zrobić swoją z tego samego projektu i z tą samą technologia. Ale chyba się nie udało i trzeba było za projekty zapłacić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v