Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
baksik napisał:

Kolego Robert01 plony masz dobre i stabilne, także moim zdaniem nie masz co za bardzo kombinować. Weź sobie na 25% areału inną odmianę na testy a resztę zostaw jak jest. U mnie wschodnie mazowsze plon w tym roku 20% niższy niż w tamtym roku. Powiedz ta DKC 3568 na jakiej klasie gleby miałeś, jaka wilgotność, stanowisko po kukurydzy ? Może sam ją wypróbuję. Siał ktoś KWS Amawit , szukam coś za SY Talismana tylko z mniejszą łamliwością ?

klasa gleby 3 i 4 ale ph niskie po badaniach 4.6 w tamtym roku dane wapno nawet przedstawiciel dziwil sie ze na kwasna glebe dobrze sypie

Opublikowano

próbka gleby na 100% źle pobrana, nie mozliwym jest aby kukurydza wydała plon rzędu 15t na tak niskim odczynie gleby na całym polu, punktowo rozumiem, u mnie raz było pH 3,8 to kukurydza stanęła na 5 listku i koniec, upalona, żółta a przy pH 4,6 napewno nie oddała by takiego plonu

Opublikowano

Odnośnie tych dawek azotu, terminu stosowania i farmy N

Jako, że w okolicy mamy dostęp do ogromnych źródeł gnojowicy dwa okoliczne gospodarstwa postanowiły skorzystać. Był to rok 2019, baardzo niekorzystny dla kukurydzy w moim regionie z powodu suszy.

Jedno z nich na polu klasy ok III-IV po buraku nalało ok 100 m3 gnojowicy wiosna i dało 100 kg NPK w podsiewacz. Kukurydza tragiczna, żadnego wigoru, wysokości i brak kolby. Plon 0k 3 t/ha

Drugie zrobiło inaczej, wiosną obornik ok 40 t/ha-orka- gnojowica ok 40 m3/ha- talerzówka- mocznik ok 250 kg/ha, NPK ok 300 kg/ha i 150 kg Ultry black Dap w podsiewacz !!!! Kukurydza najpierw spaliła się od dołu, później od góry a z kolby nie zrzucała wilgotności bo ja odcięło. Plon ok 4 t/ha.

W mojej galerii jest tegoroczny Pioneer 8400 na nowej działce, słabo zadbanej, który dostał 40 m3 gnojowicy i 200 kg Polifoski 6 w podsiewacz i wydał plon 12 t/ha.

Odnośnie odmian, tak jak wcześniej pisałem: Farmoritz. 9241 i 9363.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, LeF napisał:

Odnośnie tych dawek azotu, terminu stosowania i farmy N

Jako, że w okolicy mamy dostęp do ogromnych źródeł gnojowicy dwa okoliczne gospodarstwa postanowiły skorzystać. Był to rok 2019, baardzo niekorzystny dla kukurydzy w moim regionie z powodu suszy.

Jedno z nich na polu klasy ok III-IV po buraku nalało ok 100 m3 gnojowicy wiosna i dało 100 kg NPK w podsiewacz. Kukurydza tragiczna, żadnego wigoru, wysokości i brak kolby. Plon 0k 3 t/ha

Drugie zrobiło inaczej, wiosną obornik ok 40 t/ha-orka- gnojowica ok 40 m3/ha- talerzówka- mocznik ok 250 kg/ha, NPK ok 300 kg/ha i 150 kg Ultry black Dap w podsiewacz !!!! Kukurydza najpierw spaliła się od dołu, później od góry a z kolby nie zrzucała wilgotności bo ja odcięło. Plon ok 4 t/ha.

W mojej galerii jest tegoroczny Pioneer 8400 na nowej działce, słabo zadbanej, który dostał 40 m3 gnojowicy i 200 kg Polifoski 6 w podsiewacz i wydał plon 12 t/ha.

Odnośnie odmian, tak jak wcześniej pisałem: Farmoritz. 9241 i 9363.

U mnie p8400 wielki nie wypał. Dużo lepiej dała  farmfire.  

Opublikowano

Odnośnie wyników coboru co do farmmuller to mogę potwierdzić bo u mnie na poletku miała największą i najciezejsza kolbę. 

U góry z prawej to właśnie muller

Szkoda ze trochę wczesnej nie opublikowali to kidemosa bym sobie odpuścił 

IMG_20201021_104201.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, proxy8441 napisał:

próbka gleby na 100% źle pobrana, nie mozliwym jest aby kukurydza wydała plon rzędu 15t na tak niskim odczynie gleby na całym polu, punktowo rozumiem, u mnie raz było pH 3,8 to kukurydza stanęła na 5 listku i koniec, upalona, żółta a przy pH 4,6 napewno nie oddała by takiego plonu

Jest możliwe, ale na ciezkiej glebie, z odpowiednią ilością opadów. Na lekkiej była by tragedia.

Opublikowano
35 minut temu, sylwek23111 napisał:
3 godziny temu, proxy8441 napisał:

PH 3,8 a 4,6 to jest przepaść. Jest możliwy taki plon uważam. Sam nawet na lekkiej glebie o pH 4,7do 4,8 w roku z dużą ilością opadów 3lata temu miałem plon grubo ponad 13ton. 

Opublikowano
22 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

To ta ukraińska była. Ziarnowa dała mi 15t przy 28% wilgotności. A to co robiliście przejazd 12t ziarna ale to typowo kiszonkowa właśnie była. A na tym pierwszym polu co cieliscie na kiszonkę było kilka odmian pomieszanych. Jeszcze nowe pryzmy nie ruszone 😉

Właśnie Ty możesz się wypowiedzieć ile masy miała ta kiszonkowa;) Albo wstaw zdjęcie z cięcia jak je masz jeszcze 😉

A to kolega chyba miał bo ja patrzę i nie mam nic od Ciebie a nie kasowałem fotek ;) Tak czy inaczej na tym gdzie się odcinaliśmy była mega, liściasta strasznie i kolbę miała ładną, na przyczepie moment przybywało :) 

Opublikowano
Dnia 8.12.2020 o 19:18, Tomasso napisał:

miał ktoś doświadczenie z ,,kozacką kukurydzą"? na fb jest profil i oferują miedzy innymi teraz pakiet testowy na dwa ha za 760 zł w skład którego wchodzi po worku 80 tyś nasion odmiany Premiia oraz dżekpot obie FAO 210. Ogólnie to w internetach ciężko znaleźć coś na ich temat

To jest tak jak z tymi odmianami hodowli węgierskiej,tylko raz posiejesz na próbę  i już  ci się  odechce. Widziałem na Podlasiu u znajomego na polu to nie był z niej zadowolony i wiecej raczej jej nie posieje.  Jedyne co to cena przemawia 

Opublikowano

Dobrze wiem że  to ukrainska hodowla i ten rok był w miarę dla kukurydzy a znojomy nie był  z niej zadowolony. Zobaczymy jak suchy rok się  trafi co z niej zostanie...

Opublikowano (edytowane)

Polskie  odmiany też były wysokie po 4m i też miały tyle ziarna. Wysokość to nie wszystko...

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Koledzy czy ktoś z Was  miał odmiane  Codizouk, Baobi, Kissmi , Sucorn, Kentos , jakieś opinie o tych odmianach? Co polecacie na słabe gleby oczywiście na kiszonke.                  

Ja w tym  roku zostawiłem część Hulka na ziarno i dał  15,4 t przy 34% wilgotności pomimo tego iz był bardzo połamany po ulewnym deszczu.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawekr6 napisał:

Koledzy czy ktoś z Was  miał odmiane  Codizouk, Baobi, Kissmi , Sucorn, Kentos , jakieś opinie o tych odmianach? Co polecacie na słabe gleby oczywiście na kiszonke.                  

Ja w tym  roku zostawiłem część Hulka na ziarno i dał  15,4 t przy 34% wilgotności pomimo tego iz był bardzo połamany po ulewnym deszczu.

Na zdjęciu które wczoraj wstawiłem pierwsze dwie kolby należą do Hulk z lewej od dołu. W środkowym od dołu są : kentos, Codyziouk, sucorn, Moritz. 

Sucorn od kentosa na dobrej głębie i na piachu odstawał ok 20%

Na piachu rośliny średnio miały ok 400gr gdzie kentos 500gr kolba w obu mizerna.Na Dobrej ziemi kentos ok 1000/1100gr, sucorn dochodził max do 900

Codyziouk ważył trochę powyżej Sucorna