Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam różne fora i ile negatywnych opinie tyle samo pozytywnych o tym oleju, to w końcu jak to jest, dobry czy nie bardzo, mechanicy niby się żalą że dużo osadów jest ale dlaczego miałby być osady jeśli jest API-CH, no i nie ma w ogóle żadnych informacji o "lepszych" odmianach turdusa półsynetycznych i turdus powertec, dlaczego są 2 linie olei półsynetycznych i synetycznych powertec, np. turdus powertec 15w40 semisynetyk i turdus semisyntetyk CF 10w40, to semisynetyk może mieć API-CF, czy to jest minimalny dopuszczalny API silnika w jakim może być zalany ten olej?

Dlaczego na stronie lotosu turdus powertec semisynetyk opisują jako "dopuszczalny" do agrofarma 85 a już zalecany do agrofarma 420?

Lepszy ten powertec z API-CI, czy turdus 10w40 z api-CH (tylko dlaczego w nazwach podają CF?

Opublikowano

My lejemy Turdusa do kombajnow i ciagników i nie bylo zadnych problemów z silnikami w tych maszynach.

Z osadami to jest troche prawdy bo 15w40 nie ma wysmienitych wlasciwosci myjacych co widzialem po rozebranym silniki JD ale tragedii nie ma,bo wieksze osady widzialem w osobówkach po Castrolach syntetykach.

Opublikowano

u mnie dwa kombajny,liaz, trzy ursusy chodzą na turdusie i nic się nie dzieje, jedynie w liazie robi się czarny jak smoła, ale to wina pewnie silnika, @Ferdek ja wysłałem do ciebie pw? bo coś nie pamiętam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja też powiem że u nas są zalane 4 ursusy, bizon i sieczkarnia claas i jak do tej pory nie było z nimi żadnych problemów.

Opublikowano
Ja mamzalanego JD Turdusem, tak powiedział handlarz, i jak będe wymieniał to chyba też go zaleje Turdusem. Fuscha u nas nie można dostac, więc tylko turdus pozostaje ;)

A ten FUCHS jest taki dobry? Pytam bo ostatnio przyglądałem się bańkom właśnie tej firmy.
Opublikowano

a nawet jakby uzywal to jak organoleptycznie stwierdzic czy cos jest lepsze czy gorsze?

moim zdaniem najbardziej nalezy sie sugerowac marka i modelem oleju wskazanym przez producenta. czasem niektorzy producenci pojazdow podaja dodatkowe normy/klasyfikacje i ich nalezy bezwzglednie przestrzegac, pozniej dopasowywac olej wg uniwersalnych kryteriów.

jesli jakis producent wskazuje jakich olejow uzywa tak generalnie (np. renault - elf), to nie dlatego ze wg renaulta elf jest lepszy od castrola, tylko dlatego ze wspolnie z elfem prowadza badania i wg nich sa budowane silniki, co moze miec jakis minimalny skutek w uzytkowaniu.

Opublikowano

Przeglądam różne fora i ile negatywnych opinie tyle samo pozytywnych o tym oleju, to w końcu jak to jest, dobry czy nie bardzo, mechanicy niby się żalą że dużo osadów jest ale dlaczego miałby być osady jeśli jest API-CH, no i nie ma w ogóle żadnych informacji o "lepszych" odmianach turdusa półsynetycznych i turdus powertec, dlaczego są 2 linie olei półsynetycznych i synetycznych powertec, np. turdus powertec 15w40 semisynetyk i turdus semisyntetyk CF 10w40, to semisynetyk może mieć API-CF, czy to jest minimalny dopuszczalny API silnika w jakim może być zalany ten olej?

Dlaczego na stronie lotosu turdus powertec semisynetyk opisują jako "dopuszczalny" do agrofarma 85 a już zalecany do agrofarma 420?

Lepszy ten powertec z API-CI, czy turdus 10w40 z api-CH (tylko dlaczego w nazwach podają CF?

Trzy rzeczy:

1. klasyfikacja API oraz ACEA

2. aprobaty producentów

3. własności fizyko-chemiczne

...i powinno być klar. Wszystko jest na stronie producenta, można popatrzeć, porównać. Z pomocą przychodzą też takie animacje http://sas-origin.onstreammedia.com/origin/lubrizol/EOACEA2009/RP/HD/index.html (w prawym dolnym rogu można przełączyć na oleje do osobówek).

Z ciekawostek - do 2011 roku ma zostać wycofana klasa API CF http://www.api.org/certifications/engineoil/new/upload/CFnoticelicensees.pdf

@Ferdek, jakie konkretnie informacje Cie interesują? Turdus ma dwie linie zapewne ze względu na dwie różne bazy na których powstają oleje. Jeżeli olej ma jakąś klasę to właściwy będzie wtedy gdy spełnia ona minimum wymagane przez silnik lub więcej - to tak ogólnie. Jakieś pytania, niejasności? Chętnie odpowiem ;)

Opublikowano

Gdybyście wiedzieli ile "Turdusa" sprzedają różni pseudodystrybutorzy, hurtownie i sklepy,

to nie dziwilibyście się, że są opinie pozytywne i skrajnie negatywne.

Turdusa w Polsce sprzedaje się 3 razy więcej niż go produkuje Lotos.

Więc skąd bierze się tyle Turdusa w Polsce, skoro nigdy nie wyprodukowano tego oleju w takich ilościach?

Nigdy nie kupujcie tzw. Turdusa z "luzu", bez oznaczeń, bo raczej nie jest to Turdus.

Tylko oryginalne opakowania.

Wtedy nie będziecie mieć takich pytań.

Opublikowano

Jucha62 masz rację Turdus luzem to superol albo jeszcze gorszy muł. Po orginalnym Turdusie silnik jest czyściutki, wiem bo regulowałem wielokrotnie zawory w silnikach z różnymi olejami a na klawiaturze osady widać najlepiej.

Opublikowano

a co można podrobić w superolu? Czy jest coś gorszego?

ja też nie wiem jak to mozliwe ale był artykuł w poradniku rolniczym o podrobionych olejach hydraulicznych z których robi się masło

Opublikowano

ja leje superol (nie luzem) do zetora 7211 i innych ciagnikow i maszyn od zawsze. Nie zauwazylem jakichs zmian, czy usterek w zwiazku z tym. Zetor ponad 8tys mth.

Ale przecież są różne superole CB, CC, CD; letnie 30 i 40 oraz wielosezonowe 15W/40 więc trudno wszystko kłaść do jednego wora... Druga sprawa to regularna wymiana lub jej brak...

Opublikowano

sorki może za bardzo uogólniłem, bo to z olejami przekładniowymi i hydraulicznymi sprzedawanymi na targowiskach rozlewnie po 5zł/l była afera po kilkudziesięciu mtg robiło się masło w skrzyni biegów

Opublikowano

Ja mam w MF255 Turdus semisyntetyk.Wlałem go po remoncie silnika po 30mth ,po 70mth przepracowanych olej był brązowy a nie czarny.Mam teraz zrobione ok1500mth na nim i jest super,w silniku nie ma osadów,ciśnienie ładnie trzyma.Wymieniam go co 300mth lub raz w roku.

Jak go kupowałem to dopiero się pokazał,akurat pierwsze bańki przywieźli do sklepu i mi go dali na próbę.Ja kupuję zawszę oleję w jednym sklepie i nie słyszałem o podróbach.

Do innych kupuję z beczki jakiś CD być może że go nie którzy sprzedają jako Turdus.

[/left

Opublikowano

czy turdusa można stosować do benzyniaków, a konkretnie mogę zalać turdusem poloneza, wcześniej był lany lotos mineralny, oraz czy do starej c 330 (15 lat temu był remont silnika) mogę zalać turdusa, bo mam ten olej w cenie superolu