Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

leszek a jaka kara za przejście do innego podmiotu bo czasami lepiej i taniej karę zapłacić niż oddawać ,,złodziejom'' ja bym się nie cykał tylko niech twoja mama przepisze mleko na któregoś z was i po kłopocie jak nie masz ziemi to hektar dzierżawy i po kłopocie

Opublikowano (edytowane)

Ponad rok wypowiedzenia... Musze sprawdzic umowe, bo nie ja podpisywalem. W tej mleczarni jestemy od XX lat. Aktaulna cena 1.05 i mleczarnia jest dumna, ze jest powyzej zlotowki, bo oni przyzwyczaili lokalnych rolnikow do 70-75 groszy. Normalnie smiech na sali. Do obnizek to sa pierwsi, jak u was cena spadnie z tych 1.4-1.5 na 1.30, to moja mleczarnia bedzie pierwsza, zeby placic 80 groszy, bo przeciez wszedzie potanialo....

Leszek, rozumiem, ze tez chcesz gdzies przejsc? Masz juz temat ugadamy z nowa mleczarnia? Nie myslales o tym patencie z dojeniem tylko czesci dla starej mleczarni ? Jak juz cos zalatwiales z nowym odbiorca, to napisz kilka zdan jak to wygladalo

Edytowane przez asus921
  • Confused 1
Opublikowano

Prawnik gminny stwierdził że jak przepisze na inną osobę to i tak mówi mleko oddawać do tej mleczarni bo kara będzie wynosić 18000zł 

Jestem z pośrednikiem w kontakcie. Mają prawnika i on to sprawdza co i jak 

Już mamy papiery wypisane z agencji na brata. Wszystkie krowy i jałówka. Ale czekamy co dalej robić 

Opublikowano

Tak 6tyś l 

Teraz mam 14tyś. Ale pośrednik powiedział że możemy tak zrobić ale trzeba z czasem zwiększać a rok czasu to dużo. 

Już w październiku mama wysłała wypowiedzenie 

Ale mleczarnia ma adwokata który stwierdził że umowa skończy się z dniem 31 grudnia 2019 czyli ponad rok czasu 

A kara to 18tyś za 3 miesiące po aktualnej cenie i ilości z umowy. Plus kara na sprzedaż do innego podmiotu 2tyś 

Opublikowano

No to ladnie sie zabezpieczyli, musze przeczytac swoja umowe, a najlepiej tez pokazac prawnikowi.

Jak nie tajemnica, to gdzie sie starasz o przyjecie, ile zaproponowali za litr i czy przyjmuja od reki ?

Opublikowano

Znajdź innego prawnika. To, że adwokat oszusta tak twierdzi nie znaczy, że tak jest. Nie takie wałki w tym kraju przechodzą.

Opublikowano

No jest. Bo umowa jest na to gospodarstwo. A brat będzie miał dzierżawę tego budynku . Tak powiedziała młoda prawnik. Sam już nie wiem. Narazie pismo przekazania krów na brata czeka. Może w tym tygodniu się czegoś dowiemy 

Opublikowano

A co krowy czy obora umowę podpisywała ? Mogą różne chwyty próbować aby dojnej krowy nie stracić brat będzie miał inny numer gospodarstwa i mogą mu naskoczyć on z nimi nic nie podpisywał ! Będą próbowali różnych chwytów aby was oszukać albo zastraszyć bo jak wy odejdziecie to i inni też mogą poodchodzić a wtedy ich straty były by sporo większe.

Opublikowano

Jak odchodzisz to juz załatw tak by z Mlekovity od Ciebie brali mleko a tej starej mleczarni odstawiaj tylko z 100 litrów albo nawet mniej . Grunt bys nie zaprzestał dostaw bo wtedy mają na Ciebie hak . Co do przejścia składasz wniosek przyjedzie jakiś regionalny dyrektor działu skupu z tej do której złożyłeś wniosek . Zrobią badanie mleka wizytacje w gospodarstwie jeśli wszystko ok to w ciagu kilku dni bedą brać mleko w naszych stronach tak to wygląda . Do tego co mówi że musi oddawać do końca 2019 r. Ok oddawaj im ale tylko pare litrów i zawieraj umowę z kimś innym u nas też tak robili jak wszyscy uciekali z POLMLEKU i żadnych kar nie było bo dostawy nie były wstrzymane a oni stadardowo pozaklasowe itp ale kit tam ile stracisz na paru litrach w ciagu miesiąca a wszystko brała już prawie ich nowa docelowa mleczarnia.

Opublikowano
A to brat nie może mieć innego nr gospodarstwa? W takim wypadku inne osoby, inne gospodarstwa, nie mamy nic do siebie. Ogólnie mimo wszystko spróbował bym innego prawnika bo coś mi to śmierdzi grozbami bez pokrycia
Opublikowano (edytowane)

Ile realnie moze zaplacic Mlekovita w przedziale do 5 tys? I czy z takimi litrami nie bedzie problemu z przejsciem? Jeden plus, ze do sasiada 50 metrow dalej przyjezdzaja po odbior, bo wykupili Kalisz(Lowicz). Niestety tylko takie litry aktualnie, reszta opasy, wciaz niepodjeta decyzja o przeksztalceniu nowego budynku na obore, potencjal jest na 20+ krow, ale z ta mleczarnia to chyba nie ma sensu zwiekszac.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Ponad rok wypowiedzenia... Musze sprawdzic umowe, bo nie ja podpisywalem. W tej mleczarni jestemy od XX lat. Aktaulna cena 1.05 i mleczarnia jest dumna, ze jest powyzej zlotowki, bo oni przyzwyczaili lokalnych rolnikow do 70-75 groszy. Normalnie smiech na sali. Do obnizek to sa pierwsi, jak u was cena spadnie z tych 1.4-1.5 na 1.30, to moja mleczarnia bedzie pierwsza, zeby placic 80 groszy, bo przeciez wszedzie potanialo....

Leszek, rozumiem, ze tez chcesz gdzies przejsc? Masz juz temat ugadamy z nowa mleczarnia? Nie myslales o tym patencie z dojeniem tylko czesci dla starej mleczarni ? Jak juz cos zalatwiales z nowym odbiorca, to napisz kilka zdan jak to wygladalo

Kowalew-Dobrzyca? Myślałem,  że Ostrów Wlkp słabo płaci (1,30zł brutto). U mnie w umowie jest, że całość mleka oddaje im i nikomu więcej. Jeszcze tylko 6 miesięcy i zmiana odbiorcy. Jesteś zdecydowany na Mlekovite czy bierzesz jeszcze kogoś pod uwagę?

Opublikowano
Dnia 30.11.2018 o 21:45, Zawisza napisał:

Czy ma kredyt czy nie ma itak będą doić, sprzedasz raz, później tego nie odbudujesz. Jakoś nie chce mi sie wierzyć, że chłop 45 czy 50 lat rzuci dojenie, bo jest kryzys i doi za złotówke, chyba że mleko by było całkiem po 50 groszy za litr. To nie takie hop siup, że w hosse doję, a jak kipko to sprzedam. W każdej branży są wzloty i upadki a żyć trzeba. W robocie też darmo nie nawalą kasy ;)

zobacz po ogłoszeniach ile obor sie likwiduje teraz w czasie hossy ito takie po 50 ,100  sztuk krow ,jedno to kwestia ceny mleka a co innego inne powody rozne  jedni zwiekszają inni likwidują ,mleka przybywa ogulnie  w czasie poprzedniego kryzysu produkowalismy 10 mld. ton teraz jest prawie 12 mld. ton    kryzys kiedys nadejdzie to pewne tylko niewiadomo jak wielki .  

Opublikowano

U nas w mleczarni po 3 pozaklasowym wstrzymują mleko, i jest kontrola weterynarii. Na początku roku przysyłali umowę i tam się podaje ile litrów sprzedaż w ciągu roku, jak się mleczarnia nie podoba to w prognozie przyszłorocznej wpisujesz tyle aby samochód po mleko podjechał a resztę do innego zakładu, zresztą nasza mleczarnia nie robi problemów z odejściem.

Opublikowano
31 minut temu, chuck00 napisał:

Kowalew-Dobrzyca? Myślałem,  że Ostrów Wlkp słabo płaci (1,30zł brutto). U mnie w umowie jest, że całość mleka oddaje im i nikomu więcej. Jeszcze tylko 6 miesięcy i zmiana odbiorcy. Jesteś zdecydowany na Mlekovite czy bierzesz jeszcze kogoś pod uwagę?

Tak Kowalew-Dobrzyca. Duzo przerzutow robia i pewnie takie mleko, ktore kupuja odemnie za 1.05 sprzedaja w wiekszej ilosci np. takiej mlekovicie po 1.50. Dla mnie takie 1.35 byloby juz mocnym odbiciem, bo 30 groszy przy 5tys litrow, to jest 1500zl wyplaty za darmo miesiac w miesiac bez zadnych dodadtkowych kosztow. 

Nie jestem zdecydowany akurat na Mlekovite, ale raz, ze juz jezdza w okolicy, dwa, ze przejeli akurat Kalisz, wiec dobry moment, zeby tam przejsc, trzy, ze maja raczej w miare stabilny ceny sledzac ten temat i wasze wypowiedzi. Nie wiem kto jeszcze jezdzi w okolicy, a z tymi litrami specjalnie do mnie nie dojada. Dlatego Mlekovita wydaje sie byc najrozsadniejsza opcja. Bez zmiany mleczarni nie zwiekszam ani wydajnosci ani sztuk, ani obory, bo przy tej cenie nie ma sensu.

Jestes z okolic? Odezwij sie na priv, pogadamy

Opublikowano

cena jest taka w wiekszosci mleczarni ze pozwala rolnikom na godne zycie i  inwestycje w zaleznosci od wielkosci dostaw ale to daje , przy cenie jak by wszedzie w polsce  było 1,7  to by juz było z 14 mld. ton produkcji a mozliwosci sa na ponad 16 mld ton  

10 minut temu, tumiwisizm napisał:

O jakiej ty hossie mówisz skoro od dłuższego czasu ceny mleka w mleczarniach stoją jak drąg w majtach?

Opublikowano

Przy ok 10 tyś nawet poniżej z dobrymi parametrami można było w Mlekovicie dostać 1,47 brutto. Przy 5 tyś z 5 groszy mniej za niższy przedział. W najgorszym momencie płacili 1,00 netto przy ilości poniżej 10 tyś i słabych parametrach.

Opublikowano

Na razie zabrali 5 groszy za listopad i grudzień bez zmian. 1,35-1,4brutto masz pewne przy swoim litrażu.

Opublikowano (edytowane)

Adus921 

Też jestem z płd wlkp, uciekaj jak najszybciej od tych złodziei z Kowalewa. Jeśli masz możliwość do mlekovity to korzystaj. Stabilna, raczej wysoka cena. Ewentualnie Koło, ale jak nikogo w okolicy nie biorą to wątpię

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Tak 6tyś l 

Teraz mam 14tyś. Ale pośrednik powiedział że możemy tak zrobić ale trzeba z czasem zwiększać a rok czasu to dużo. 

Już w październiku mama wysłała wypowiedzenie 

Ale mleczarnia ma adwokata który stwierdził że umowa skończy się z dniem 31 grudnia 2019 czyli ponad rok czasu 

A kara to 18tyś za 3 miesiące po aktualnej cenie i ilości z umowy. Plus kara na sprzedaż do innego podmiotu 2tyś 

Rozumiem że kara 18tyś to suma za ost trzy miesiące czyli jakbyś zaczął sporo mniej odstawiać  i wtedy za trzy miesiące kara wyjdzie też dużo mniej a te 2 tyś to można przeżyć. Spróbuj też iść po powiatowego rzecznika praw konsumenta i może on coś podpowie w sprawie umowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v