Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego jaro a czy mógłby ten kolega wstawić ta fakturę tutaj . Tylko niech będzie z listopada lub grudnia . Nie chodzi mi tu o obronę Mlekpolu a tylko o potwierdzenie bo ja słyszałem co innego i widziałem w gazecie a tak chociażby miałbym jakas podstawke żeby na radzie pokazac kolegom

• Haha 1
Opublikowano
Dnia Wednesday, December 26, 2018 o 14:43, PRIMO napisał:

A masz podpisaną umowę z nimi ?

Parę lat temu jeździli i namawiali do przejścia do nich a cena była kusząca i już zbieram się przejść ale jak zasięgnąłem języka to mi piorunem przeszło .

mam umowe ale jestem zbyt krotki czas żeby się wypowiadać jakoś na ich temat .Podłóg Łowicza sporo kasy do przodu jestem i to póki co najważniejsze proby  biora czesto i pobiera karuzela i mleko badane w niezależnym laboratorium bodajże w parzniewie i wyniki się pokrywają z federacją tyle mogę powiedzieć .

A co do osm koło przyjazna dostawcam bardzo ciekawe określenie jawnego lapowkarstwa .Ja mam blisko do nich i dawno temu odstawial ojciec dostawcy h nas mówią inaczej płacisz abonament i masz święty spokój Tam problem mają tylko uczciwi dostawcy (osobiście znam może jednego ) Co będą narzekać że brakuje po 0,5  tłuszczu czy białka jak o nic więcej się nie martwią  

Opublikowano

ale wiesz probe  masz jeden udoj a tu 4 Ja mowie ze sie zgadza jak daje do federacji jak mam 4udoje w basenie  i akurat też wezmą proby  to naprawde sie pokrywaja roznica 1-2 setne na parametrach i somatyka i mocznik była też jakaś minimalna ale ja mam Poznań region oceny więc inne laboratorium. 

Opublikowano
27 minut temu, komodo napisał:

mam umowe ale jestem zbyt krotki czas żeby się wypowiadać jakoś na ich temat .Podłóg Łowicza sporo kasy do przodu jestem i to póki co najważniejsze proby  biora czesto i pobiera karuzela i mleko badane w niezależnym laboratorium bodajże w parzniewie i wyniki się pokrywają z federacją tyle mogę powiedzieć .

Tylko niech cię Bozia broni przed wzięciem u nich kredytu na co kolwiek bo zaraz cena poleci bo jeden po przejściu do nich i podpisaniu umowy wziął kredyt na jałowice no i dostał po du**e cena jak dobrze pamiętam była niższa o jakieś 30 groszy niż na umowie. 

Próby biorą jak wszędzie mikro somatyka antybiotyk no i białko i tłuszcz . 

Opublikowano

No biorą jak wszędzie innych parametrów nie ma tylko biorą częściej i jednak uczciwiej niż wiele mleczarni . 

Co do kredytu to raczej plotka ale będę wiedział za jakiś czas bo kolega wziął i póki co nic mu nie obcieli.Oczywiście poza ratami 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Tylko niech cię Bozia broni przed wzięciem u nich kredytu na co kolwiek bo zaraz cena poleci bo jeden po przejściu do nich i podpisaniu umowy wziął kredyt na jałowice no i dostał po du**e cena jak dobrze pamiętam była niższa o jakieś 30 groszy niż na umowie. 

Próby biorą jak wszędzie mikro somatyka antybiotyk no i białko i tłuszcz . 

58 minut temu, komodo napisał:

No biorą jak wszędzie innych parametrów nie ma tylko biorą częściej i jednak uczciwiej niż wiele mleczarni . 

Co do kredytu to raczej plotka ale będę wiedział za jakiś czas bo kolega wziął i póki co nic mu nie obcieli.Oczywiście poza ratami 

Ja brałem ten niby kredyt i @PRIMO jakies bujdy opowiadasz. Kilka lat mleko tam oddaje i zadowolony jestem coraz bardziej, a kredyt dużo korzystniejszy niż w innych mleczarniach bo ja płaciłem tylko 200 zł niezależnie od sumy jaką sie pozycza( koszt notariusza bo trzeba podpisać aneks na ten kredyt- taka wada, że widnieje teraz taki zapis,że po spłaceniu zobowiązujesz się oddawać do nich mleko jeszcze przez 12 miesięcy) Nie wiem kto pożyczy Ci kilkadziesiąt tysięcy za 200zł, dzwonisz mówisz o co chodzi, umawiasz się na podpisanie aneksu i w ciągu kilku dni jest kasa. 

Cena na fakturze jest taka sama jak wychodzi z cennika, więc ten twój znajomy musiał mieć coś za uszami skoro obcieli mu cenę...

Za grudzień jak dobrze pamiętam 1,57 brutto ryczałt 10-20 tys bi ~3,5 tł~4,34 

Opublikowano

i fajna sprawa też raz w miesiącu ta wizyta weterynarza wszelkie badania usg czy usługi za darmo tylko za leki się płaci i ceny leków 30-50% taniej jak okoliczni weterynarze zależy od leku więc to też jak nieraz przeliczam ile bym zapłacił u siebie to dałoby jakieś 2-3gr do wypłaty ale u nas raczej są drodzy weterynarze więc może gdzie indziej będzie mniejszą roznica

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

i fajna sprawa też raz w miesiącu ta wizyta weterynarza wszelkie badania usg czy usługi za darmo tylko za leki się płaci i ceny leków 30-50% taniej jak okoliczni weterynarze zależy od leku więc to też jak nieraz przeliczam ile bym zapłacił u siebie to dałoby jakieś 2-3gr do wypłaty ale u nas raczej są drodzy weterynarze więc może gdzie indziej będzie mniejszą roznica

A do jakiej mleczarni odsylasz mleko? 

Opublikowano
8 godzin temu, komodo napisał:

7 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A do jakiej mleczarni odsylasz mleko? 

Mowa o Presidencie. 

Co do lekarzy to na prawdę duże oszczędności. Ostatnio za kexxtona płaciłem z podaniem 128 brutto, a lokalnie wet bierze 150-160, co miesiąc badam powyżej 10 sztuk usg wiec już stówka zaoszczędzona. jak brałem u nich startvac to lokalny wet powiedział, że w takiej cenie to on w hurtowni nie dostanie nawet

Opublikowano

To mleczarnia ma jakieś umowy z niezależnymi lekarzami? Nikt wcześniej o tym nie wspominał.

Opublikowano

Mają podpisaną umowę z dużą lecznicą i raz w miesiącu do rolników przyjeżdża lekarz w celu badania cielności krów usg i w zależności od potrzeb robi też inne rzeczy. Jeśli na stadzie jest jakiś problem są od tego żeby zając się leczeniem. Przy każdym zabiegu płaci się tylko za leki, wykonanie jest za darmo. Także jakieś płukanki, odrobaczanie czy cokolwiek innego. Dla mnie na duży plus, a lokalni lekarze tylko narzekają, że nie mają szans cenowo z taka konkurencją. Taka wada że wizyta jest raz w miesiącu, ja wolałbym sprawdzać cielność 2 razy w ciągu miesiąca

Opublikowano
10 godzin temu, czesio1612 napisał:

Ja brałem ten niby kredyt i @PRIMO jakies bujdy opowiadasz. Kilka lat mleko tam oddaje i zadowolony jestem coraz bardziej, a kredyt dużo korzystniejszy niż w innych mleczarniach bo ja płaciłem tylko 200 zł niezależnie od sumy jaką sie pozycza( koszt notariusza bo trzeba podpisać aneks na ten kredyt- taka wada, że widnieje teraz taki zapis,że po spłaceniu zobowiązujesz się oddawać do nich mleko jeszcze przez 12 miesięcy) Nie wiem kto pożyczy Ci kilkadziesiąt tysięcy za 200zł, dzwonisz mówisz o co chodzi, umawiasz się na podpisanie aneksu i w ciągu kilku dni jest kasa. 

Cena na fakturze jest taka sama jak wychodzi z cennika, więc ten twój znajomy musiał mieć coś za uszami skoro obcieli mu cenę...

Za grudzień jak dobrze pamiętam 1,57 brutto ryczałt 10-20 tys bi ~3,5 tł~4,34 

Jak czytam wasze posty to odnoszę wrażenie że to jest inny zakład niż kiedyś był a o tym że lekarza macie za free to ciekawa sprawa, widocznie zmieniło się na plus i to durzy. 

Opublikowano

A bierzecie poprawkę, że z federacji jest średnia arytmetyczna policzona. Gdyby była średnia ważona(suma wyników*ilości mleka od szt /suma mleka z udoju) to miało by sens ze zbiorczym porównywać.

Jak policze te dwie to się nawet o 0,5 różnią jak dużo krów kończących laktację i trochę przekarmionych.

Opublikowano

Odnośnie lekarza tak powinno być w każdej spółdzielni że to ona zatrudnia lekarzy a my płacimy tylko za leki ewentualnie tyle żeby pokryć koszt(bez zarabiania na nas). Moim zdaniem tak też powinna wyglądać ocena każda mleczarnia powinna ja wykonywać sama. 

• Like 1
Opublikowano

Nawet nie wiecie ile lekarze na lekach zarabiają na samej marży. Do tego przekręt z vatem, bo kupują leki na 23% a wystawiją faktury na usługę weterynaryjną 8% i 15 % zostaje w kieszeni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v