Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy wcześniej pisali że gdyby chcieli się przenieść to nie wiadomo kiedy i czy w ogóle dostaliby zwrot udziału członkowskiego, napisałem że nie ma problemu jak na razie z odzyskaniem tych pieniędzy.

Opublikowano
20 minut temu, kierowiec napisał:

Koledzy wcześniej pisali że gdyby chcieli się przenieść to nie wiadomo kiedy i czy w ogóle dostaliby zwrot udziału członkowskiego, napisałem że nie ma problemu jak na razie z odzyskaniem tych pieniędzy.

Jest wlasnie problem z odzyskaniem. niby oni twierdzą że do konca roku wypłacą ale nie chce mi sie w to wierzyć. 

Opublikowano
2 godziny temu, RadekGawryluk napisał:

Jest wlasnie problem z odzyskaniem. niby oni twierdzą że do konca roku wypłacą ale nie chce mi sie w to wierzyć. 

my nie tak dawno dostalismy udział co prawda trzeba było sie upominac ale warto okolo 50tyś piechotą nie chodzi,z wypowiedzeniami tak jest wyjdzie ze jeszcze 1,5 roku bedziesz do kosowa oddawal

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, xzzz napisał:

my nie tak dawno dostalismy udział co prawda trzeba było sie upominac ale warto okolo 50tyś piechotą nie chodzi,z wypowiedzeniami tak jest wyjdzie ze jeszcze 1,5 roku bedziesz do kosowa oddawal

No my właśnie czekamy tez 50 tyś drogą nie chodzi.

Opublikowano
13 godzin temu, krzysieek napisał:

Dla mnie wogole nieporozumieniem jest porównywanie polmleku do mlekovity czy mlekpolu . Połączenie się Lowicza z którymś z tych dwóch byłby najlepszym scenariuszem dla nich. 

Pojąć nie mogę czemu tam strajkują przeciw połączeniu się. Liczą ,ze jakiś dobroczyńca się znajdzie i podaruje miliony?

Jestem rolnikiem spod Kutna dostarczającym mleko do OSM w Łowiczu. Jest mi wstyd i przykro za naszych dostawców moich kolegów rolników. O tym co się w Łowiczu stało ponad rok temu pisałem tutaj na forum. Wymiana poprzedniego zarządu okazała się nieporozumieniem. Oni zostawili 4 mln zysku, a teraz jest ponad 20 mln strat. Jestem prawie pewien, że zostali wstawieni po to, żeby jeden z 3 wymienianych podmiotów nas przejął. Nam są żadne miliony od żadnego z nich niepotrzebne. Łowicz ma bardzo duży fundusz zasobowy. Fundusz zasobowy są to zyski z poprzednich lat. Uzbierało się tego trochę i można obecny dług w całości z tego pokryć i jeszcze zostanie. My nie jesteśmy Rypinem gdzie tego funduszu w takiej wysokości nie było. Łowicz za poprzedniego prezesa miał zawsze zyski. Jaki potem zarząd nam zafundowano to chyba w końcu wszyscy się przekonali. Wybrażcie sobie że zaprosili na czwartek prezesów największych mleczarni, zwołali radę, a sami nie przyszli do pracy!!! okazało się że wszyscy obłożnie się pochorowali. Wstyd i hańba. Zlikwidowali łowiczankę z prawie wszystkich opakowań, polikwidowali hurtownie własne które przynosiły zyski, wypowiedzieli umowę Koninowi, pozbyli się Kalisza, a jak pozbyli się tych zakładów to przestali produkować dużo produktów i "zapomnieli " powiadomić odbiorców więc pojawiły się kary za braki. Dzisiaj słyszę że sery z olejem sprzedawali po 5 zł za kg. Czy więc tak trudno było narobić tych długów? I nikt się nie zastanawia dlaczego? Podobno zmniejszyli drastycznie produkcję serów w plastrach bo radzie tłumaczyli, że się nie opłaca, a zaczęli sprzedawać sery do jednego z tych 3 podmiotów, a on z tych serów robił sery w plastrach i im się opłacało. Ja jestem przeciwny połączeniu z kimkolwiek. Przecież jak w Polsce będą tylko duże mleczarnie to wiadomo że cena nie będzie rosłą tylko malała bo gdzie pójdziemy  tak już jest w Niemczech gdzie cena już taka jak w Polsce a w kilku niższa, bo tam jest mało podmiotów skupowych i co rolnicy mogą? Coraz mniej. Łowicz powinien dalej iść sam powinien przywrócić poprzedniego prezesa. Teraz wygrano dwójkę trzydziestolatków, którzy jakby dochodziło do połączenia jak sobie poradzą w negocjacjach z takim Sapińskim czy Prezesem Mlekpolu.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak nie połączycie spółdzielni z innym podmiotem to połączycie swoje gospodarstwa z komornikiem, nie nauczyła was sytuacja Rotru ? Rada otwarcie mówi że wypłaty za wrzesień zagrożone to czego wy szukacie? W mojej okolicy było zebranie z delegatem, to powiedział dostawcom że mają dwa wyjścia albo łączyć się w grupy i uciekać albo uciekać indywidualnie. Mają niecałe 5500 dostawców i ponad 1700 wypowiedzeń, zanim się połączą to pier***ną i wtedy będzie płacz

Opublikowano
To nie Tobie powinno być wstyd tylko całej radzie nadzorczej. Jeżeli uda się wam połączyć z którymś z podmiotów, tutaj myślę o mlekpolu i mlekovicie to na pewno stratni nie będziecie, po prostu zostanie zlikwidowana marką łowicz, ale chodzi o to, aby wasza produkcja stała się opłacalna i dostać jak najlepszą cenę za wyprodukowany towar bez różnicy czy to mlekpol, łowicz czy giżycko. nie wyobrażam sobie, aby jaka kolwiek spółdzielnia mleczarska w Polsce została przejęta przez prywatny podmiot jak polmlek. Dlaczego? będę powtarzał to do usranej śmierci tzn. prywatna firma jest nastawiona tylko i wyłącznie na zysk. Większy czy mniejszy to bez różnicy ale właśnie na tym cierpią dostawcy szczególnie w kryzysie, bo to właśnie dla nich w pierwszej kolejności obcinania jest kasa a dopiero potem są szukane oszczędności w mleczarni. Wielki szacunek i ukłony dla Piątnicy, że rada nie wyraziła zgody na obniżanie ceny mleka i oszczędności szukała w pierwszej kolejności u siebie, a nie w portfelach rolników podczas wcześniejszego kryzysu. właśnie tak działać powinna mleczarnia i to nie tylko w kryzysie
Opublikowano
Karolu ale nasza tak nie działa,tu się zwiększą inwestycje i wydatki co roku. To MY po dupie w kryzysie dostajemy a mleczarnia chwali się coraz lepszymi wynikami finansowymi, rządzi beton,a na wyborach delegatów jest parodia bo chłopy to ciemna masa,bez urazy,wiem bo byłem w tym roku i nigdy nie będzie jak w Piątnicy...
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Po prostu zostanie zlikwidowana marką łowicz, 

Ja nie byłby taki pewny tego. Jeśli by się dobrze sprzedawała to po co likwidować? W mlekpolu są różne marki: jogurt augustowski, kefir sokólski, maślanka mrągowska itp 

Opublikowano

Wkradł się na forum trol z Łowicza? A niech Łowicz działa, szkoda marki. A rolnicy? A kto by się nimi przejmował, dostaną 1,2 zł i niech sobie radzą. 

Na prawdę tak ma to dalej wyglądać?

Opublikowano

Krzysiu czytaj uważniej. Nie do Ciebie "piję".  Powyżej masz fragment cytowanego postu. 

Opublikowano

Ser Działdowski który kiedyś robiono jest cały czas w obrocie i robią go masę przykład połączenia a zachowania tego co dobre . I co już wierzycie że ludzie uciekają z Łowicza?  Byłem wczoraj w mleczarni i takie info krąży w zakładzie ze dostawcy z Łowicza uciekają do tych 3 podmiotów 

Opublikowano
7 godzin temu, krzysieek napisał:

Ja nie byłby taki pewny tego. Jeśli by się dobrze sprzedawała to po co likwidować? W mlekpolu są różne marki: jogurt augustowski, kefir sokólski, maślanka mrągowska itp 

Dokładnie tak jak kolega pisze. Uważam, że w Mlekpolu brak jest głupich którzy likwidowaliby taką markę. Bądź co bądź markę zaniedbaną ale która w niektórych rejonach kraju może okazać się samograjem. Wydaje mi się, że troche te opakowanie jest przy drogie jak na markę tej klasy bo opakowanie marki premium a marka mleka spadłą z pozycji. Tutaj zadanie dla Mlekpolu aby kupić od swoich dostawców tańsze opakowanie a, że będą kupować od nich jeszcze więcej więc może i taniej. (mamy kolejną zaletę połączenia) Potrzeba tylko mądrze wydatkować pieniądze w promocje tej marki. Mleko Białe z Zambrowa tez nie zniknęło jest i ma się dobrze. Ludzie zrozumcie że Mlekpol nie przyłącza zakładów w swoje struktury po to aby z nim walczyć wewnętrznie tylko po to aby zrobić krok w przód i razem wyjść na przeciw konkurencji a w efekcie końcowym w postaci BDB cen za surowiec. 

Odnośnie samego połączenia nie wydaje mi się aby nastało ono szybko. Mlekpol i jego prezes nauczony doświadczeniem wie jak dobrze przeprowadzić taką operację. Nie wydaje mi się też,  że  spółdzielnia Łowicz ma tylko 20mln długu!!!! W bilansie na koniec roku było znacznie więcej!!! Moim zdaniem jest tam DUŻO DUŻO WIĘCEJ   skoro głównodowodzący opuścili ten tonący okręt. Tym bardziej, że rada mówi o zagrożonych wypłatach za surowiec we wrześniu także kasa jest wyczyszczona do cna!!! Banki więcej nie dadzą. Reasumując jeszcze nic nie jest przesądzone wszystko się zdarzyć może. 

Opublikowano
16 minut temu, Marcin133 napisał:

Udzialy to poszły razem z tirowka do lasu....za sierpień jakoś wpłacili wczoraj ale jak mówią o wrześniu to pewnie konta wyczyszczone mają do zera 

to fajnie

choć udziały to pewnie tylko zapis liczbowy a nie rezerwa kasy w banku

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

Może specjalnie zwlekają żeby upadłość ogłosić.

Z udziałami to już raczej pozamiatane, chyba że włodarzy pod sąd postawicie i z nich komornik będzie ciągnął 

Ludzie nie czekajcie na nic tylko odzyskujcie kase jak najszybciej jak wam nie wypłaca. Wiem jak było w Rotr im dłużej się czekało tym kasa nie do odzyskania A ludzie którzy odrazu pozakladali sprawy pieniądze odzyskali Ci co zwlekali już nie , jedynie pocieszenie że Polmlek powyplacal zaległe faktury za Rotr żeby nie to to chyba byśmy gospodarstwa pomalowali. Więc jak coś wam zaczną nie płacić nie czekajcie bo czas gra na niekorzyść. 

Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał:

wybrać w towarze można jeszcze do końca miesiąca,zamówić pasze,zatankować paliwa...

Tak też warto zrobić 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v