Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 16:14, Soliński123 napisał:

jak u was wychodzą parametry (białko, tłuszcz) oraz bakterie i somatyki na mlekovicie?

Tłuszcz całe życie 0.1 mniejszy niż w ocenie, reszta jak najbardziej w porządku

Opublikowano

No normalnie, tak jak w każdej innej cywilizowanej mleczarnii

Opublikowano
już mniej więcej wiadomo jaka będzie cena w Piątnicy po zmianie systemu oceny mleka. narazie wyliczyłem sobie z wypłaty i wychodzi 1.8094zł brutto za litr i co mnie cieszy nieważne ILE tylko jakie mleko zdane:)
Opublikowano

Miałeś nie denerwować ludzi ceną. xD

To na czym polega ten system oceny i co jest premiowane? 

Opublikowano
narazie nie wprowadzili ograniczenia somatyki. puki co mleczarnia chce tłuste mleko i bardzo premiuje tluszcz. może to dziwne że tylko tyle ale właśnie dzięki temu nie musiałaby przerabiać pustych litrów surowca. w skali zakładu to spora kasa. mam 2 braci i szwagra pracujących w mleczarni i oni sami widzą ile czasu i surowca potrzeba na wyprodukowanie przykładowo mascarpone i ile gdy przyjdzie chude mleko.
Opublikowano

Mi za kazeinę od mo i sm powinni dopacać.Tylko mascarpone to ser a w serze ważne jest białko a im wyższa kazeina tym mniej mleka potrzeba.

Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 16:14, Soliński123 napisał:

jak u was wychodzą parametry (białko, tłuszcz) oraz bakterie i somatyki na mlekovicie?

U mnie białko siępokrywa z oceną ale tłuszcz to dużo mniej mleczarnia podaje. Z oceny jest 4.9 a w mleczarni 4 a nawet końcówka kwietnia spadło do 3.75. somatyka troche wyższa w mleczarni a bakterii nie ma porównania. Tyle o oddziale Mlekowity gdzie oddaje mleko.

Za kwiecień wyszło 1.49 tłuszcz 4.00 białko 3.45 pow 10tys

Opublikowano

To ładnie was zrobiła pani prezes. Była okazja na czmychnięcie bo i tak już nie ma nadziei. Mam przeczucie że w niedługim czasie nasz dziadek mróz z mlekpolu będzie kombinował żeby was przejąć. Mlekowita już się kręci,a to jak płachta na byka, jeszcze tylko tego brakuje

Opublikowano

Mlekovita bierze Kalisz od 1 lipca a konin chyba przejmie Koło. Znajomy oddaje do Kalisza, złożył wypowiedzenie i dogadał się z Mlekovitą z Kościana, że go przyjmą (2500-3000l na odbiór), kilka razy został zapewniany że będzie przyjęty. Teraz Mlekovita się wypiera i twierdzą, że nic takiego nie mówili. Został ostatni miesiąc wypowiedzenia, albo znajdzie innego odbiorcę albo zostaje w Łowiczu...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, pedro2 napisał:

To ładnie was zrobiła pani prezes. Była okazja na czmychnięcie bo i tak już nie ma nadziei. Mam przeczucie że w niedługim czasie nasz dziadek mróz z mlekpolu będzie kombinował żeby was przejąć. Mlekowita już się kręci,a to jak płachta na byka, jeszcze tylko tego brakuje

Co masz na myśli pisząc płachta na byka? Wąpię żeby udziałowcy OSM Łowicz byli na tyle rozsądni aby dokonać dobrego wyboru i się przyłączyć. Dostawcy byłej Sudowi macie ten sam cennik co w Grajewie? Czy dostawcy pozostałych zakładów Mlekovity mają identyczny cennik jak w centrali? Po za tym nie można tak sobie czmychnąć z prezesa zarządu i nie ponosić odpowiedzialności za to co się stało!!!! 

Także ziściło się to co pisałem 1.5 roku temu :( Szkoda tylko tego czasu bo dziś mogli byście mieć dużo wyższe ceny za surowiec i spać spokojnie. Pisałem też że znam z historii przypadek gdzie prezes do ost chwili mówił że spółdzielnia jest na "lekkim plusie" :D po czym szukał ratunku. Tu historia się powtórzyła. 

J

Edytowane przez grzesiu
  • Sad 1
Opublikowano

A jak Mlekoma  placi bo slyszalem ze w okolicach pasleka dokladaja za maj nawet  40 groszy, czy wszedzie tak kuzyn przy 16tys bedzie mial ok 1,50 brutto

27 minut temu, grzesiu napisał:

Co masz na myśli pisząc płachta na byka? Wąpię żeby udziałowcy OSM Łowicz byli na tyle rozsądni aby dokonać dobrego wyboru i się przyłączyć. Dostawcy byłej Sudowi macie ten sam cennik co w Grajewie? Czy dostawcy pozostałych zakładów Mlekovity mają identyczny cennik jak w centrali? Po za tym nie można tak sobie czmychnąć z prezesa zarządu i nie ponosić odpowiedzialności za to co się stało!!!! 

Opublikowano
8 godzin temu, chuck00 napisał:

Mlekovita bierze Kalisz od 1 lipca a konin chyba przejmie Koło. Znajomy oddaje do Kalisza, złożył wypowiedzenie i dogadał się z Mlekovitą z Kościana, że go przyjmą (2500-3000l na odbiór), kilka razy został zapewniany że będzie przyjęty. Teraz Mlekovita się wypiera i twierdzą, że nic takiego nie mówili. Został ostatni miesiąc wypowiedzenia, albo znajdzie innego odbiorcę albo zostaje w Łowiczu...

No to bardzo mądry znajomy. Chyba pierwszy raz skladal wypowiedzenie. Najpierw powinien podpisac umowe z mlekovita(umowa bez daty) a pozniej wypowiedzec umowe. A co do mleczarni Kalisz ludzie strasznie sie "pierzyli" na wiesc o przejaciu przez mlekovite zakladu, kazdy wie ze mleczarnia Łowicz upadnie, bo staje sie nie ekonomiczna, do kazdego wyprodukowanego jogurtu (teraz w czasie kryzysu) maja 10 gr dokladki wiec powiedzcie mi jak oni maja funkcjonowac zadluzenie jest tak duze ze sie w pale nie mieści. Wiec na co Kalisz mial czekać na to zeby wszystko szlag trafil i nie mial by kto mleka odbierac? Dostawcy z Lowicza uciekajcie z tego badziewia bo jeszcE nie koniec obnizek do lipca mleko w lowiczu ma jeszcze spaść o 15 gr czyli za 10000 tys litrów dostaniesz UWAGA 0,95 gr gdzie w mlekovicie 1,32 zl. Niech ratuje sie ten kto może. Amen

Opublikowano

Mlekovita ma te same ceny w oddziałach. Teraz w Baranowie wyszło mi 1,51 brutto. 

Grabos kazeiny nie znamz bo nie mam oceny i nie ma gdzie zbadać, tylko mo i sm genetycznie mają lepsze mleko do produkcji serów. Białko średnio 3,5-3,6.

Opublikowano
3 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Mlekovita ma te same ceny w oddziałach. Teraz w Baranowie wyszło mi 1,51 brutto. 

Grabos kazeiny nie znamz bo nie mam oceny i nie ma gdzie zbadać, tylko mo i sm genetycznie mają lepsze mleko do produkcji serów. Białko średnio 3,5-3,6.

A ile odeslAles tego bialego surowca na te 1,51???

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Trzeba było się obudzic wcześniej jak było branie na rynku i uciekać całymi wioskami, na pewno ktoś by się znalazł. Teraz to krucho

Patrz jaki ty mądry jesteś. A nie pomyślałeś,że ludzie próbowali?ale to nie podlasie. sa rejony w kraju gdzie nie ma gdzie sp***dalac,chyba ze do masmalu albo rypina

Opublikowano (edytowane)

Jakie tam różne? Różnice wynikają z parametrów. Przykładowo na początku roku miałem wyższą cenę niż więksi ode mnie dostawcy w centrali, bo miałem prawie max tłuszcz i białko. Różnice też wynikają z 4 groszy jakie mleczarnia dodaje za żywienie bez gmo. Jest jeszcze 2 grosze oceny. Do kolegi wyżej oddałem 11 tyś przy tł ok4,4 i białku 3,5. Wyniki przybliżone, dokładne podałem kilka dni temu. Jeden podaje cenę brutto dla ryczałtowca, inny brutto vatowca a nie zawsze każdy to zaznacza. Śledzę temat cen w odziałach i są na prawdę zbliżone. Różnice to kilka groszy w zależności od parametrów i ilości.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TomaszKysiski napisał:

Mlekovita  ma różne ceny w różnych oddziałach. u mnie przy najwyższym progu  i tłuszczu 4.1 wychodzi 1.392 zł netto

Ja miałem 1.34netto i max próg tłuszcz 3,7% i gdzie ta różnica. Centrala 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v