Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.01.2018 o 08:25, kosacki napisał:

za 12.2017 Mlekpol - 40 TYS LIT białko 3,2 tłuszcz 3,9 - 2,19 zł

W jakim oddziale taka cena? Jesteś na vacie? 

@Meg5 Piątnica jednak lepiej :-D  ,,Piątnica za listopad 2.14zł na rękę w tym 40gr premii świątecznej. jak doliczyć udział to wychodzi 2.24. W przedziale cenowym 10- 20tys. parametry i dokładną cenę podam jak będzie faktura '' 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Miałam na myśli ilość premii jakie OSM Sierpc w zeszłym roku dawało .

Nie mam jeszcze faktury ,ale  około 1,6 zł . 

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich. Jestem dostawca mleczarni Polindus. Dostałem właśnie świeża umowę do podpisania a w niej nowy sposób naliczania cen z którym do tej pory nie miałem doczynienia. Dlatego chciałem was zapytać co o tym myślicie. Czy mleczarnia nie próbuje jakimiś sposobami zrobić dostawców w konia. Oto ich wzór do obliczania :

" Cena bazowa netto za 1 litr mleka będzie obliczana w oparciu o formułe: 

Cena bazowa = (1+x)*y*0.5 

Gdzie x - procent zawartości tłuszczu w mleku 

Y- średnia miesięczna cena za jednostkę kalkulacyjna w mleku pełnym przerzutowym obliczana na podstawie notowań cen Artykułów mleczarskich SPARKS POLSKA 

Do ceny bazowej będą wypłacane premie zgodnie z cennikiem 

Od 5000 l do 7000l 10 % ceny bazowej 

Od 7001 l do 10000 25 %cena bazowej 

Od 10001l do 15000l 35 % ceny bazowej 

Od 15001 do 20000 45 % ceny bazowej 

Od 20001 do 30000 50 % ceny bazowej 

Od 30001 do 50000 55 % ceny bazowej 

Powyżej 50000 l 60% ceny bazowej. " 

Ja akurat łapie się w przedziale powyżej 50 tys. Tłuszcz mam na poziomie 4.30. Ciekawi mnie co to za firma Sparks polska co będzie ustalala ta cene mleka przerzutowego. Miał ktoś z nią doczynienia?  Oraz zastanawia mnie jeszcze jeden zapis w umowie który bardzo mi się nie podoba mianowicie : dostawca zobowiązuje się nie podejmowania w czasie obowiązywania niniejszej umowy negocjacji warunków umowy z innym podmiotem gospodarczym niż mleczarnia, ani też nie zawierania innej umowy mającej na celu dostawy mleka do innego odbiorcy niz mleczarnia "   niepodobna mi się w tym to ze próbują mi zabronić rozmów z innymi mleczarniami na temat cen w przypadku gdy mija cena była by nie zadowalająca  Co o tych zapisach myślicie. Warto podpisywać taka umowę czy negocjować jeszcze warunki? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Edytowane przez koyack
Opublikowano

Faktury brak, ale pieniążki są na koncie i myślę, że za grudzień wyszło mi ponad 1,7 zł za litr do ręki. Co do premii to było ich w Sierpcu 4 i mi wyszło przeszło 25 tysięcy.

Opublikowano
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

W jakim oddziale taka cena? Jesteś na vacie? 

@Meg5 Piątnica jednak lepiej :-D  ,,Piątnica za listopad 2.14zł na rękę w tym 40gr premii świątecznej. jak doliczyć udział to wychodzi 2.24. W przedziale cenowym 10- 20tys. parametry i dokładną cenę podam jak będzie faktura '' 

Mlekpol jest jeden wiec i cena jest jedna dla wszystkich. 

Piatnica faktycznie troszke lepiej ale jakiejs przepasci nie ma jak to niektorzy pisza. A i w piatnicy inaczej udzialy sa pobierane podobno caly czas 10 zawsze nie ma limitu. Czy to prawda?

Opublikowano
Dokładnie w mlekowicie od ceny trzeba odjąć 10 groszy na udziały. U mnie wyszło 1.65 mała ilość i parametry takie sobie jak to w Działdowie.
Opublikowano
3 godziny temu, DanielFarmer napisał:

tak mało?a ile w sierpniu-listopadzie było?

Już bez premii wszelakich ,te +/- 1,6 zł na konto wpłynęło .

Ceny : wrzesień 1,79 zł   ,październik 1,79 zł ,listopad ,1,82 zł .

Koleżanka Krowiarka już napisała ile dostała ,no ja mnie,j bo i  mniejsza produkcja .

Nie twierdzę też ,że nie ma lepszych  mleczarni jak choćby Piątnica ( najlepszy  ser na sernik :))  ,ale nasza mleczarnia  mimo ,że to mały zakład jest  dobrym płatnikiem za surowiec .  

Opublikowano

W warunkach programu są nie ma o tym mowy. Jest tylk informacja o skreśleniu z listy dostawców. Jak z mleczarni wyrzucą to jak mogą potem tę karę zabrać? Przez windykatora?

Opublikowano
20 godzin temu, pedro2 napisał:
 Dnia 8.01.2018 o 12:08,ukaszProcho napisał:

"Zbiornik 1200 to jest otwierany od góry a nie cysterna. Potrzebuje taki bo juz mam prawie 300 l dziennie."

Piszesz, ze doisz 300

Pomyliłem sie, sorki miało być prawie 300 na raz. Aktualnie dziennie jest 550. 

Opublikowano
10 godzin temu, koyack napisał:

Witam serdecznie wszystkich. Jestem dostawca mleczarni Polindus. Dostałem właśnie świeża umowę do podpisania a w niej nowy sposób naliczania cen z którym do tej pory nie miałem doczynienia. Dlatego chciałem was zapytać co o tym myślicie. Czy mleczarnia nie próbuje jakimiś sposobami zrobić dostawców w konia. Oto ich wzór do obliczania :

" Cena bazowa netto za 1 litr mleka będzie obliczana w oparciu o formułe: 

Cena bazowa = (1+x)*y*0.5 

Gdzie x - procent zawartości tłuszczu w mleku 

Y- średnia miesięczna cena za jednostkę kalkulacyjna w mleku pełnym przerzutowym obliczana na podstawie notowań cen Artykułów mleczarskich SPARKS POLSKA 

Do ceny bazowej będą wypłacane premie zgodnie z cennikiem 

Od 5000 l do 7000l 10 % ceny bazowej 

Od 7001 l do 10000 25 %cena bazowej 

Od 10001l do 15000l 35 % ceny bazowej 

Od 15001 do 20000 45 % ceny bazowej 

Od 20001 do 30000 50 % ceny bazowej 

Od 30001 do 50000 55 % ceny bazowej 

Powyżej 50000 l 60% ceny bazowej. " 

Ja akurat łapie się w przedziale powyżej 50 tys. Tłuszcz mam na poziomie 4.30. Ciekawi mnie co to za firma Sparks polska co będzie ustalala ta cene mleka przerzutowego. Miał ktoś z nią doczynienia?  Oraz zastanawia mnie jeszcze jeden zapis w umowie który bardzo mi się nie podoba mianowicie : dostawca zobowiązuje się nie podejmowania w czasie obowiązywania niniejszej umowy negocjacji warunków umowy z innym podmiotem gospodarczym niż mleczarnia, ani też nie zawierania innej umowy mającej na celu dostawy mleka do innego odbiorcy niz mleczarnia "   niepodobna mi się w tym to ze próbują mi zabronić rozmów z innymi mleczarniami na temat cen w przypadku gdy mija cena była by nie zadowalająca  Co o tych zapisach myślicie. Warto podpisywać taka umowę czy negocjować jeszcze warunki? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

heh co to wogóle za zapis chyba to ktoś po kielichu wymyślił, ja na Twoim miejscu pokazałbym im palcem ten zapis i że jeśli go wykreślą to podpisuje a jak nie to dziękuje dowidzenia, widze że duży farmer jesteś napewno niebędą chcieli stracić takiego dostawcy i zgodzą się na to tą zmianę w umowie jeśli będzie im zależeć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v