Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy zamawianiu duplikatów kolczyków na poziomie pozwolenia od ARiMR nie można (tzn. można, tylko z konsekwencjami) zamawiać dwóch kolczyków na raz, czy dwóch kolejnych numerów, bo już nie pamiętam? Raczej kolczyków...

Opublikowano

2 kolczyki od 1 sztuki, jedyne konsekwencje to ryzyko kontroli. 

5 minut temu, krzychu121 napisał:

I stąd ta cena. Nie ma chętnych i nie mają co z tym zrobić 

No pisałem że cena w ciągu każdego sezonu jest bardzo zmienna

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbym ja miał możliwość kupna wyslodki po 2300 to kukurydzy bym wcale nie siał. Koszty na kukurydzę to 8tys na ha i jak dobry rok to te 60-70 ton zielonki się zbierze a jak lipny jak ostanie lata ta 30-40 a nawet i 20. Za tą kasę by było 100 ton wyslodki i spokojna głowa 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
12 minut temu, turtojs napisał:

3 tysiące koszt uprawy hektara plus usługa zbioru trzeba dodać, czyli usługa zbioru, wożenie, ugniatanie, folia kosztuje Cię 5 tys zł na hektar? brawo Ty...

Zbiór i siew 1200-1300.
Obornik 70 ton. Mógłbym sprzedać po 30 to daje 2100 zł.
Wywóz tego 7 rozrzutnikow po 120 zł plus 20 zł załadunek. 140 * 7  = 1000 zł 100 kg mapu 300, 100 kizerytu 160, 100mocznika 230 plus jakieś odżywki to zaokrąglić 750 zł.
Oprysk 300, nasiona 800 zł. 
Uprawa tego przed siewnie i po. Policzyć wszystko to te 7 koła wyjdzie. Ugniatania i przykrywania nie liczę bo i tu i tu trzeba to zrobić .  Trochę z tą 8 może i przesadziłem. 
Przy wyslodkach jedyna praca przez cały sezon to wykonanie telefonu i następnie pokazanie palcem gdzie rozładować . A przy kukurydzy jednak na tym polu trzeba trochę zrobić i stres czy będą przymrozki w maju, czy nie będzie suszy, czy może przyjdzie grad itd itd 

Opublikowano
25 minut temu, danielhaker napisał:

Tak mi się właśnie wydawało, że dwóch na raz. Nie ma co kusić, niech sobie znajdą inne zajęcie 😜

Dwa numery też, tylko w osobnym wniosku. Decyzję wysyłasz do dostawcy i masz taniej niż po jednej sztuce. Ja wysłałem 3 wnioski na raz. Jeden o pulę kolczyków, 2 o duplikaty i cena jednostkowa taka jak w cenniku za dany przedział. A, i jeszcze cukier w biedronce po 2 zeta jakbyś nie wiedział

Opublikowano

Dawno pisałem że jakby nie dwa pokolenia to by krów u mnie nie było. Szkoda życia się z nimi szarpać. Są ciekawsze zajęcia. Fakt że jeśli chodzi o kasę to tylko warzywa czy owoce potrafią lepiej zapłacić. Ale tak to na kasę przy odpowiedniej ilości zwierząt nie ma co narzekać. Tylko tę niewolnictwo jak się robi samemu 

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Ciemnoszyjka kupowała z Litwy i naszą, na handel i też mówiła, że ta z Litwy jest cukiereczek, a u nas pierdzielą z syfem jedzie, naczepy uwalone błotem po burakach i wysłodki ładują 

Dlatego staram się wybierać wysłodki we wrześniu potem różnie bywa a co do czystości naczep to niema co liczyć że ktokolwiek będzie to mył po burakach 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

masakra..🤦 nie wiem po co to wszystko robić i te krowy hodować 🤔🙆‍♂️

nie opłaca się

Masochizm jakiś pewnie ... 

Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał:

Dlatego staram się wybierać wysłodki we wrześniu potem różnie bywa a co do czystości naczep to niema co liczyć że ktokolwiek będzie to mył po burakach 

Podobno najgorzej w mrozy się tak dzieje, błoto przymarza do wanny, potem ciepła wysłodka i wszystko idzie razem 

Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jakbym ja miał możliwość kupna wyslodki po 2300 to kukurydzy bym wcale nie siał. Koszty na kukurydzę to 8tys na ha i jak dobry rok to te 60-70 ton zielonki się zbierze a jak lipny jak ostanie lata ta 30-40 a nawet i 20. Za tą kasę by było 100 ton wyslodki i spokojna głowa 

Na samych burakach bez qq też tak średnio moim zdaniem 

Opublikowano

Można teoretycznie i dwa kolczyki na raz ,tylko że we wniosku trzeba napisać że uszkodzone  [sprawdzone ],ale najzdrowiej za dwa tgodnie drugi zamówić  i olać  temat😉

Opublikowano

U źródła kiedyś mówili, że wystarczy zaraz po otrzymanej decyzji na pierwszy kolczyk. I z dwoma już elegancko załączasz do zamawianej nowej puli kolczyków

Pedro, to zależy od oddziału weterynarii. Tak jak z policją. Jedni odwrócą głowę w drugą stronę, a inny służbista dowód zabierze

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, kizak napisał:

Można teoretycznie i dwa kolczyki na raz ,tylko że we wniosku trzeba napisać że uszkodzone  [sprawdzone ],ale najzdrowiej za dwa tgodnie drugi zamówić  i olać  temat😉

Ja kiedyś napisałem że kolczyk uszkodzony to zadzwonili czy na pewno nie chcę napisać utracony, bo jak uszkodzony to muszę im go dostarczyć. 

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

U źródła kiedyś mówili, że wystarczy zaraz po otrzymanej decyzji na pierwszy kolczyk. I z dwoma już elegancko załączasz do zamawianej nowej puli kolczyków

Pedro, to zależy od oddziału weterynarii. Tak jak z policją. Jedni odwrócą głowę w drugą stronę, a inny służbista dowód zabierze

U mnie był qtas wredny, do wielu rzeczy w stodole się przyebał przy zbożu, ale bydlak nie jeden z jednym stał i nic nie mówił. 

Opublikowano

Zielony ład , a mamy rząd przychylny likwidacji rolnictwa to powoli zaczynają straszyć ludzi kontrolami. U nas też wzmożone kontrolę z weterynarii jak i z dopłat gmina była wylosowana i też wszystko sprawdzali