Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

W mojej prasie idzie wszystko co kupię. Chyba wezmę ją na próbę.

Co ile msc powtarza się UBAC? 5 czy 6?

Co pół roku 

Starvac na coli co 3 miesiące 

Opublikowano

Mam pytanie. 2 miesiące przed zasuszeniem wyleczyłem krowe z zapalenia. Ale po nim zostało w wymieniu na dnie dość duże zgrubienie. Pewnie z 2l stwardnietego mleka. Dostała fatro i teraz miesiąc zasuszenia i nie zauważyłem poprawy. Rozbijać to jakoś czy czekac ?

Opublikowano
Dnia 3.07.2024 o 14:22, dantur96 napisał:

Co dać krowom żeby zachamowac biegunkę gorzowska zebrana za mokra chyba i szczypta azotu trochę za duża . I strasznie biegunkuja 

Standardowe reakcje, odjąć na 2-3 dni, dodać suchej paszy (słoma, siano jeśli jest) pojawi się włókno to minie biegunka.

Później wrócić do tej kiszonki ale już w mniejszej ilości i z pamięcią o włóknie.

Opublikowano

Siatka hellasnet
125x2000 370 netto 
125x3000 550 netto 

Kupione we wrześniu zeszłego roku. Od 2018 roku głównie ich używam. Okazjonalnie jakieś inne próbowałem. Ale jakieś takie delikatniejsze się zawsze wydawały.

Opublikowano
4 minuty temu, kat napisał:

Siatka hellasnet
125x2000 370 netto 
125x3000 550 netto 

Kupione we wrześniu zeszłego roku. Od 2018 roku głównie ich używam. Okazjonalnie jakieś inne próbowałem. Ale jakieś takie delikatniejsze się zawsze wydawały.

teraz 3000 50 zł tansza

Opublikowano

Koledzy mam pytanie bo nie mam doświadczenia. Potrzebny mi traktor z ładowaczem i mam na oku jd ale jest tylko z adaptacja fabryczna i teraz moje pytanie jest takie czy musze dokupić resztę ladowacza żeby był oryginalny jd czy mogę kupić jakiegoś stola czy mx czy jakiś inny, chodzi o to czy innej firmy tez będzie pasował czy nie bardzo.

Opublikowano
1 godzinę temu, kat napisał:

Siatka hellasnet
125x2000 370 netto 
125x3000 550 netto 

Ja tez jej uzywam. Ostatnio kupowałem 385brutto u mnie 125x 2000m

Opublikowano

Możliwe że tańsza. Pieniądze były to się coś kupiło  żeby się nie rozleciały🤷‍♂️.  Ostatnie lata ciężko przewidzieć czy cena wielu rzeczy spadnie czy podskoczy.

• Confused 1
Opublikowano
vodz napisał:

Koledzy mam pytanie bo nie mam doświadczenia. Potrzebny mi traktor z ładowaczem i mam na oku jd ale jest tylko z adaptacja fabryczna i teraz moje pytanie jest takie czy musze dokupić resztę ladowacza żeby był oryginalny jd czy mogę kupić jakiegoś stola czy mx czy jakiś inny, chodzi o to czy innej firmy tez będzie pasował czy nie bardzo.

a kto robił dla jd? sztola na mx nie pasuje musi być adaptacjia od producenta ładaowacza... mamjd 6400 z ładowaczem mx na spezedaż...

• Thanks 1
Opublikowano

Kupiłem wczoraj genesis 125 x 3000m 560 zł brutto

Ludzie ja chwalą, kupiłem pierwsza rolkę 123 ale nie podoba mi się owinięcie boków. Wg instrukcji ma być 125 to mam nadzieję że teraz się poprawi.

Opublikowano
Dnia 2.07.2024 o 01:10, wisienka1221 napisał:

Cześć, byli u mnie lekarze weterynarii i pobierali próbki mleka. Okazało się, że coś jest nie tak z wynikami i przyjadą raz jeszcze. O co może chodzić? Z komórkami i bakteriami nie mamy problemów. Co oni jeszcze badają? 

Metabolity nitrofuranów w mleku. Mleczarnia wstrzymała odbiór. Ponowili próbki. Dawno żadna krowa nie była na antybiotyku. Nie mam pojęcia co to może być. Miał ktoś kiedyś coś takiego? 

• Confused 1
Opublikowano

Obserwował ktoś kiedyś z was to jakiego momentu kukurydza rośnie? Czy jak już pojawiają się wiechy i malutkie kolby to już staje w wysokości czy jeszcze ciągnie w górę?

Opublikowano
1 godzinę temu, wisienka1221 napisał:

Metabolity nitrofuranów w mleku. Mleczarnia wstrzymała odbiór. Ponowili próbki. Dawno żadna krowa nie była na antybiotyku. Nie mam pojęcia co to może być. Miał ktoś kiedyś coś takiego? 

Nie no. za***iście. Nie wiem co ja bym zrobił w takiej sytuacji? Mleko wylewasz? 

Wg tego co czytam wychodzi że to pozostałości jakich leków które stosuje się w chorobach układu moczowego. Skąd jeśli nie leczymy zwierząt? z paszy bo skąd.  Teraz pytanie swojej czy kupnej 

Jakie kupujesz dodatki? 

Opublikowano
34 minuty temu, pedro2 napisał:

Syf zgniły z krainy u jedzie nie potrafią zbadać 

Chłopa doyebać? Czemu nie 

Lecimy

Dawaj niech biorą wszystkie pasze i dodatki kupne do badania i szukają 

No weź 🤣 firmy stać aby dać w łapę odpowiednim osobom. I tak my będziemy winni bo dajemy to do skarmiania zwierzętom. Przecież nie jest zakazane stosowanie, tylko oddawanie mleka/mięsa z pozostałościami tej substancji 

Opublikowano

Tak, w okresie gdy  było badanie dawaliśmy krowom  kupnem granulki. Reszta to tylko swoja  pasza. Wiadomo, że kukurydza trochę się psuje ale staramy się odrzucać. Dalismy też paszę  tą zakupioną do badania. Zobaczymy 

2 godziny temu, kampl napisał:

Nie no. za***iście. Nie wiem co ja bym zrobił w takiej sytuacji? Mleko wylewasz? 

Wg tego co czytam wychodzi że to pozostałości jakich leków które stosuje się w chorobach układu moczowego. Skąd jeśli nie leczymy zwierząt? z paszy bo skąd.  Teraz pytanie swojej czy kupnej 

Jakie kupujesz dodatki? 

No wylewam, przyjechał kierownik mleczarni i powiedział że do nowych wyników nie będą brać bo im zakład mogą zamknąć za to. Co mam zrobić

Opublikowano

Normalne postępowanie zakładu tak jak z każdym antybiotykiem. Do momentu dostarczenia dobrej próbki ZM nie wznowi odbioru.

O tyle masz przerąbane, że jak dałeś antybiotyk dla krowy i oddałeś takie mleko, to wiesz kto,co, kiedy i dla czego a w twoim przypadku nie wiesz od czego zacząć szukać. Teoretycznie wiesz, że to może być ta właśnie zakupiona pasza, ale pewności nie masz. Jak wyjdzie w laboratorium, że to nie ona jest twoim problemem to co dalej? A inni dostawcy? Numer partii? Tylko u Ciebie jest tak, czy trafili się inni poszkodowani?