Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lukasz2623 napisał:

22 minuty temu, kampl napisał:

Dziwne. Bardzo często tak jest, a kolejne 10 dojow po 5l. Ale ja nigdy nie doje maksa. Boje się o rozwapnienie.  Dajecie siare krowie? Ma to sens?

My dajemy ale tylko po pierwszym doju :)

28 minut temu, krzys111 napisał:

Miałem kiedyś, pierwszy udój właśnie tyle było i na tym się skończyło, bo w ketozę wpadła. Ledwie spod łopaty uciekła.

Nie no po doju wypiła wiadro siary, je, pije jest okej :) na drugi dała z 15l.

Tak napisałem z ciekawości bo jeszcze nie mieliśmy chyba aż takiego wyniku po wycieleniu.

Życzę Ci powodzenia, niech daje cały czas tyle. U mnie być może dlatego tak się stało bo to była jałówka, pierwsze wycielenie. Kiedyś mieliśmy odwrotnie, pierwszy udój ledwie dla cielaka a potem się rozdoiła ładnie, a już myślałem że mleka nie będzie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, kampl napisał:

To u mnie mleka dostanie 2x300 po 5l lub nawet i więcej bo leje jak mam humor i kwiczą że chcą jeść. I zje wszystko. Trawa, kiszonka, Nie ma problemu

Jak nie rozumiem to ile dajesz gramów mleka na litr wody?

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Co może być przyczyną że cielaki wcale nie pobierają musli? Dawałem im 3 razy mleko dziennie od jakiegoś czasu zaczelem dawać dwa razy i nic nie pomaga jeden 7 tygodniowy coś tam skubie ale słabo drugi 4 tygodnie i nic Nawet go nie interesuję 

Spróbuj jeszcze dwie garstki musli i garść kiszonki z kukurydzy, i po każdym pojeniu świeże, zabierasz wiaderko że smoczkiem to weź na reke i daj mu do pyska wtedy chętnie wszystko liżą,tak najszybciej się nauczy.

Opublikowano

Nwm czy nie zrobiłem błędu i po tygodniu uczę pić cielaki po placu i teraz jak im daję mleko to chwilę po zaczynają ssać kubełki i co mają pod morda. Muszę Chyba je poic że smoczka a nie po palcu 

Opublikowano
11 godzin temu, krzys111 napisał:

Życzę Ci powodzenia, niech daje cały czas tyle. U mnie być może dlatego tak się stało bo to była jałówka, pierwsze wycielenie. Kiedyś mieliśmy odwrotnie, pierwszy udój ledwie dla cielaka a potem się rozdoiła ładnie, a już myślałem że mleka nie będzie.

Dziękuję.

A przypadek o którym piszesz że na start mało a później dochodzi do siebie to często tak jest

Opublikowano
50 minut temu, ChiquitaB napisał:

Wczoraj półtorej godziny deszczu i 90l spadło. To cienkie od prawej to rów.nigdy tak mocno nie wylewało 

20240628_182704.jpg

Chciałbym taka ilość wody. U mnie dobrze ze wczoraj chociaż godzinę popadało. Najgorsze że deszcze z przyszłego tygodnia juz odwołują 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

50 minut temu, ChiquitaB napisał:

Wczoraj półtorej godziny deszczu i 90l spadło. To cienkie od prawej to rów.nigdy tak mocno nie wylewało 

Chciałbym taka ilość wody. U mnie dobrze ze wczoraj chociaż godzinę popadało. Najgorsze że deszcze z przyszłego tygodnia juz odwołują 

noe wiem na jakim terenie gospodarstwo położone ale 90L to ttochę sporo jak na raz lepsze np 3xpo 15mm

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

20240628_182704.jpg

Gdzie tak napadało? U Mnie burza szła a 1 l tylko spadło a z 10 km za mną dopiero zaczęło pompować 

Kukurydza u mnie szła na rekord myślałem że wczoraj coś doleje a tu licha nadzieja na deszcz. Już na lepszych działkach się zwija pewnie Jeszcze tydzień i wyrzuci wiechę 

Opublikowano

Pow chełmiński kuj-pom. Masakra niedaleko mnie podmyło nasyp kolejowy naprawę na 2msc oceniają. Straz ciagle jezdzi i pompuje od wczoraj wode. Takiej wody jak na fotce w życiu tu nie było.

4-5km dalej Grad wymlucil w tym czasie wszystko, u nas na szczęście z deszczem padał i zero strat raczej

Messenger_creation_0097ae56-759d-480d-80be-c231721a9905.jpeg

20240628_172648.jpg

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, krzychu121 napisał:

Zobaczymy co będzie po jutrzejszym dniu jak ma być 34-35 stopni i chłodne powietrze zacznie wypierać ciepłe. Może być jeszcze bardziej nie ciekawie jak wczoraj 

Ale nie nadają już Chyba burz tylko jakieś przelotne nie frontowe. Oby nie takie ulewy po 90 l bo to zero korzyści aby strat narobi. Terez trzeba się na takie coś przygotować jak sucho to sucho a jak zacznie padać to jak by z wiadra lał 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Oni w sumie co chwila zmieniają. Nadawali nawałnice a teraz już patrzę że powoli się z tego wycofują. Miejmy nadzieję że nie sprawdzi im się tak jak wczoraj. U mnie już wszystkie deszcze były odwołane a nagle się chmura wytworzyła i pompowało ładnie przez godzinę