Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, PolandOnion napisał:

Ładnie ukiszona trawa, nie za młoda ale pocięta. Łąka stara, pierwszy pokos koszony pod koniec maja, później jako pastwisko. Ani krowy ani starsze jałówki nie chcą tego ruszyć, kilkumiesięczne cielaki jedzą. W czym problem ? Pleśni brak. Szło tam wapno ze dwa miesiące przed koszeniem, może być od tego?

IMG_20240122_155617.jpg

Zapewne oszczędności nawozowe wychodzą 

Opublikowano

Edit wapno szło jednak na jesieni. Nawożenie to obornik co rok i saletra raz w roku.  Także nie z załowania na nawożeniu bo na tym nie żałuję. Mam za mało pół na ilość bydła i nie mogę pożałować nawozów.  Ptaszkowe też nie jest bo kiszone pod koniec maja, mazury to nie Radom że 10 mają wjade kosić jak ma 10 cm. Rowów nie ma, ziemia czarna ala torf. Zastoisk wodnych też tam nie ma bo to 1 ha na górce.

Opublikowano (edytowane)

Ja też Mazur i Masz rację ostatnimi laty to nie ma co kosić i 20 maja przez zimne wiosny. Sypię też solidnie a różnie to wychodzi przez braki wody, zimno czy zbyt niskie ph. Mam trochę takich torfów a tam naturalnie jest kwaśno. Myślę że siano lepiej na tym robić jak są  warunki. Najgorzej jak ta pasza wpada pomiędzy czymś lepszym bo jak by tylko to szło to by bydło żarło nie mając wyjścia. Proponuję to jednak przesiewać mieszankami dedykowanymi na takie stanowiska po płytkich uprawach typu talerzówka płytka podorywka.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
PolandOnion napisał:

Nawożenie to obornik co rok i saletra raz w roku.  Także nie z załowania na nawożeniu bo na tym nie żałuję

Nie chcę się czepiać, ale pierwszym zdaniem zaprzeczasz drugiemu 🙃

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, PolandOnion napisał:

Edit wapno szło jednak na jesieni. Nawożenie to obornik co rok i saletra raz w roku.  Także nie z załowania na nawożeniu bo na tym nie żałuję. Mam za mało pół na ilość bydła i nie mogę pożałować nawozów.  Ptaszkowe też nie jest bo kiszone pod koniec maja, mazury to nie Radom że 10 mają wjade kosić jak ma 10 cm. Rowów nie ma, ziemia czarna ala torf. Zastoisk wodnych też tam nie ma bo to 1 ha na górce.

A polifiska lub inne npk ? Saletra raz w roku to też mało . Obornik niestety tego nie da a mało tego znajduje się później w kiszonce . Nie ważne czy torf czy nie ale trzeba po te 250 kg Poli na wiosnę i z 300 350 kg saletry na pierwszy pokos i na kolejne po jakieś 150 dac . Wiem co mówię bo mam 3 ha na torfie trawy i zawsze dowalalem nawozu nawet na 3 pokos jeszcze 100 kg soli do saletry jak trzeba młodo koszone  ludzie kupowali i chwalili w ostatnich latach mały zbyt był na bele to przy oszczędziłem na nawozach to teraz nikt tego nie chce jeść 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Jak uja było deszczu to i tonę mogłes nasypać .  jedziesz wysiejesz ,no prawie pada ,i tak prawie ze 3 tygodnie i tylko Pioter wkurw.... bo tym azotem brama ruda . 

Opublikowano
33 minuty temu, alfa napisał:

A polifiska lub inne npk ? Saletra raz w roku to też mało . Obornik niestety tego nie da a mało tego znajduje się później w kiszonce . Nie ważne czy torf czy nie ale trzeba po te 250 kg Poli na wiosnę i z 300 350 kg saletry na pierwszy pokos i na kolejne po jakieś 150 dac . Wiem co mówię bo mam 3 ha na torfie trawy i zawsze dowalalem nawozu nawet na 3 pokos jeszcze 100 kg soli do saletry jak trzeba młodo koszone  ludzie kupowali i chwalili w ostatnich latach mały zbyt był na bele to przy oszczędziłem na nawozach to teraz nikt tego nie chce jeść 

Przeraża mnie wasz profesjonalizm. U mnie całe życie saletrzak na pole. Polifoski to ja nie pamiętam. I średnia na ha to może być i 20ton. 

Potężne nakłady. Bo to na dziś 4 tysiące na ha. Kiedy ja się zastanawiam czy pół tony saletry to nie będzie za dużo. No ale na dziadowaniu to też nie sposób wyjść mądrze. 

Opublikowano
PolandOnion napisał:

🤦 taaa🙋‍♂️🤦

saletrę to może na raz na 3 lata siej ...

Opublikowano
5 minut temu, kampl napisał:

Przeraża mnie wasz profesjonalizm. U mnie całe życie saletrzak na pole. Polifoski to ja nie pamiętam. I średnia na ha to może być i 20ton. 

Potężne nakłady. Bo to na dziś 4 tysiące na ha. Kiedy ja się zastanawiam czy pół tony saletry to nie będzie za dużo. No ale na dziadowaniu to też nie sposób wyjść mądrze. 

Ja wychodzę z założenia że to pasza dla krów i ma być ilość i mleko z tego 

Opublikowano

Ja mam takie łąki , że grama nawozu się nie daje bo to na terenie parku , najlepsza krowa w stadzie będzie te siano w powietrzu łapać i koszone w czerwcu najczęściej , wiadomo mlecznym się tego nie daje ale cielne jałówki jedzą bardzo dobrze .

Opublikowano (edytowane)

Linka i wycielacz w krytycznych momentach

38 minut temu, kampl napisał:

A ile macie kawałków? Bo ja chyba 18. Porażka jakaś z takimi polami. Ile jezdzenia

A prawie x4 to co Ty🤭

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Oj Daniel no czepiasz się 🤭 

Trzeba się cieszyć, że wapno poszło... Bo zazwyczaj jest "a na co to komu, nic to nie daje" 😉

A może to wapno poszło po 30stu latach przerwy i trawa w szoku była i niedobra 😁

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Linka i wyciskacz w krytycznych momentach

A prawie x4 to co Ty🤭

No jakbym policzył ile faktycznie działek połączonych to też bym podwoił przynajmniej 

Opublikowano
danielhaker napisał:

PolandOnion napisał:

Nawożenie to obornik co rok i saletra raz w roku.  Także nie z załowania na nawożeniu bo na tym nie żałuję

🤣🤣🤣👍

Opublikowano

U mnie gość z dużej obory solidnie nawozi tylko gnojowica.

Wydajność 13k, łąki torfowe. Nigdy nie narzeka żeby nie jadly. Grunt to skosic możliwie wcześnie jak się da 

Opublikowano (edytowane)

Bajki opowiadasz. Łąki torfowe to dziadostwo,mam i wiem co mówię. U mnie co roku jeszcze zalewa,to mogę pomarzyć o jakości. Obornik wieloskladniki i saletra ba nawet odżywki, nie ważne co dam,dziadostwo.Łąki udało się przesiać, ale co z tego jak trawa wylatuje po roku.Trawy znanych firm.Lepiej zasiać mieszankę z lucerną na gruncie . Przestańcie pisać bajki, te łąki to niech diabli niesie. Znajomy też leje gnojowicę, i z 12 tyś spadł na 10 tyś to wina toffu rzecz jasna😂

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, radekz200 napisał:

https://fermo.pl/lancuch-porodowy-dla-krow-i-klaczy-1-5-m.html

warto w to zainwestować czy lepiej linka?

U  mnie od lat, to się sprawdza. Przede wszystkim łatwo to umyć, w przeciwieśnie do linek. Widzę że forum schodzi na psy. Zamiast doradzać, do obrzucą cię błotem. Mamy sobie pomagać, a nie gnoić za brak wiedzy. Tu nie o to chodzi, aby się chwalić swoimi krowami albo jeszcze gorzej, sąsiada krowami 😂. Sławek taki idealny, a nie stać go na używaną pompe, śmiec na sali 😂🤣. Jeżeli ktoś potrzebuje porady lub pomocy a nie chce być obrzucy stosem kamieni, pisać do mnie na priv. Z chcęcią pomogę 😉

• Like 7
  • Thanks 5
Opublikowano

kto powiedział synek że nie stać 🤔 taki sam smrodek jesteś jak tu wdzyscy.... nie dostał gospo w takiej skali jak Twoje nie znasz mnie...🙋‍♂️ a wiesz w ogóle ile pompa kosztuje znasz moje wydatki? nie masz zielonego pojęcia 🙋‍♂️

• Sad 1