Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, PolandOnion napisał:

To ta srebrno czarna ? Jak tak to też ja mam i jest to najmocniejsza folia jaką miałem.

Tak to ta folia. Używam ją już kilka lat i póki co nie narzekam

5 godzin temu, alfa napisał:

Megallen bez dwóch zdań . Najlepsza 

To chyba megallen nie używałeś 

Kupowałem ją wcześniej ale po jednej akcji z dziurami zmieniłem na silvera i narazie zmiany nie planuję, ale ta megallan 200 to jak plandeka 

Opublikowano

Może nie temat o trawach, ale ruch duży to może ktoś coś podpowie, podsiewal ktoś z was łąki po pierwszym pokosie? Mam sianą trawę drugi rok i bardzo słabo wygląda, myślę podsiać ją jakimiś życicami, ale nie wiem czy to się uda, kombinował ktoś z was w ten sposób?

Opublikowano
19 minut temu, SamaPrawda napisał:

Może nie temat o trawach, ale ruch duży to może ktoś coś podpowie, podsiewal ktoś z was łąki po pierwszym pokosie? Mam sianą trawę drugi rok i bardzo słabo wygląda, myślę podsiać ją jakimiś życicami, ale nie wiem czy to się uda, kombinował ktoś z was w ten sposób?

Da się tylko trzeba trafiać przed deszczem. 

Opublikowano
58 minut temu, SamaPrawda napisał:

Lepiej poczekaj do jesieni i wtedy podsiej.

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Ciekawym sposobem jest zostawienie trawy aby się wykłosiła i zbiór tego na siano. Kolega tak zrobił i darmowym sposobem mocno zagęścił łąkę. Siano poszło dla jałówek

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@danielhakerPotwierdzam. Kiedys glownie bylo robione siano. Tyle razy co to trzebabylo przegarnac to samo sie podsialo. Od kilku lat idzie sama sianokiszonka w terminie koszona i laki coraz gorsze i bede musial przesiewac.

Chyba, ze w tym roku ktorys pokos poswiece na siano jak kiedys. Na hektarze jest nawet kilkaset kg nasion, niech z 10% chociaz wykielkuje to juz jest sporo.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Pierwszy pokos cały kosze w pryzmę , drugi zostawiam trochę na siano, a reszta w kiszonkę, ta łąka nie nadaje się na siano, wiem, że lepiej na jesień, ale testowo, chociaż pół łąki można zasiać, na poprzeczniaku, gdzie trawa zasiana podwójnie to widać, że towaru jest, a na pojedyńczym siewie średnio to wygląda.

Opublikowano
5 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Co znaczy słabo wygląda ? Są puste place ? 

Z własnego doświadczenia powiem ci że jak nie będzie deszczu to nic z tego nie będzie. A jak jest dość gęsta darń to tym bardziej. U mnie sprawdza się podsiew wczesną wiosną lub wczesną jesienią o ile jest dużo wody. W tym roku np wszystko schnie w oczach. Po górkach już zaczęło wypalać trawy. Taka susza jest. Gdzie marzec i do połowy kwietnia było dość fajnie bo chociaz raz w tygodniu coś popadało. Teraz od połowy kwietnia nic nie pada. Tydzień temu trawy były dużo lepsze niż teraz. Susza i przymrozki zrobiły swoje. Myślałem ciąć koło 25 maja ale teraz widzę że jak będzie to początek czerwca to będzie dobrze a i tak zapowiada się połowa plonu tego co w tamtym roku. Nie dość że plon będzie słaby to i byle jaki. 

• Like 1
Opublikowano

Ej bo mam umówioną przyczepę na poniedziałek a jeszcze gorzowskie stoją ( więc termin już spieszny raczej na zbiór), jak mi napada w poniedziałek to nic będzie ?. Chciałem szybciej się wtrącić ale bamber 80ha i 2 dni będą wozić i muszę na poniedziałek :/ 

Opublikowano
16 godzin temu, krzychu121 napisał:

Co znaczy słabo wygląda ? Są puste place ? 

Z własnego doświadczenia powiem ci że jak nie będzie deszczu to nic z tego nie będzie. A jak jest dość gęsta darń to tym bardziej. U mnie sprawdza się podsiew wczesną wiosną lub wczesną jesienią o ile jest dużo wody. W tym roku np wszystko schnie w oczach. Po górkach już zaczęło wypalać trawy. Taka susza jest. Gdzie marzec i do połowy kwietnia było dość fajnie bo chociaz raz w tygodniu coś popadało. Teraz od połowy kwietnia nic nie pada. Tydzień temu trawy były dużo lepsze niż teraz. Susza i przymrozki zrobiły swoje. Myślałem ciąć koło 25 maja ale teraz widzę że jak będzie to początek czerwca to będzie dobrze a i tak zapowiada się połowa plonu tego co w tamtym roku. Nie dość że plon będzie słaby to i byle jaki. 

U nas to samo. Ostatni deszcz 15 dni temu, z początku pięknie rosła, teraz już bieda. Codziennie przymrozek nie pomaga, lucerna dostała po głowie

Opublikowano

Nic nie mów nawet. Dziś zapinam scinacz zielonek i zaczynam kosić górki bo codziennie coraz mniej tej trawy. Dla krow się chociaż przywiezie bo za tydzień nie będzie co kosić. Żyto u niektórych też się poddaję. A mieli siać kukurydzę. Nie wiem jak w takim popiole urośnie 

Opublikowano
43 minuty temu, pedro2 napisał:

Spokojnie, deszcze przyjdą....

...jak trawa będzie do zbioru 😉

To trza kosić zanim pogoda ,wtedy zaczną padać deszcze i kolegów się podratuje😉. U nas na wsi był gospodarz ,że jak on kosił jeden kawałek w tym samym miejscu ,to reszta w pole lepiej nie wyjeżdżać bo zgnije . A Z kolei ja mam łąkę koło 1 ha ,to gdy tam na pole wyjeżdżałem kosić ,to u nich ruch w wiosce bo będzie pogoda .. {ale to było już naście lat wstecz gdy siano królowało].    Przywieżli paliwo Bo  po 6,08.    Chyba za prasowanie po staremu trzeba brać 😐,chociaż części poszły ładnie w górę🤔

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

To trza kosić zanim pogoda ,wtedy zaczną padać deszcze i kolegów się podratuje😉. U nas na wsi był gospodarz ,że jak on kosił jeden kawałek w tym samym miejscu ,to reszta w pole lepiej nie wyjeżdżać bo zgnije . A Z kolei ja mam łąkę koło 1 ha ,to gdy tam na pole wyjeżdżałem kosić ,to u nich ruch w wiosce bo będzie pogoda .. {ale to było już naście lat wstecz gdy siano królowało].    Przywieżli paliwo Bo  po 6,08.    Chyba za prasowanie po staremu trzeba brać 😐,chociaż części poszły ładnie w górę🤔

Wątpię... Siatka/sznurek nadal cena zabójcza 

Opublikowano

U mnie jeden wczoraj zebrał 4ha bo nie miał co dać, niby fajnie trawa wyglądała, a pokosy na drugi dzień poginęły. Jeszcze nie czas, jak to u nas mówią piana nie trawa. 

Opublikowano
23 godziny temu, danielhaker napisał:

Ciekawym sposobem jest zostawienie trawy aby się wykłosiła i zbiór tego na siano. Kolega tak zrobił i darmowym sposobem mocno zagęścił łąkę. Siano poszło dla jałówek

To jest dobry sposób na suche lata na górce 

Umówiona przyczepa na 23 

Od poniedziałku deszcze, może wjadę 

300-350 za przyczepę