Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U pany i panie przyszla faktura za ubój z konieczności . Nie wiadomo czy śmiać czy płakać . Krowa 564kg mięsa a cena zawrotna 3zl/kg. Ja pindole dobre mięso, rozbój w biały dzień. Ogarniał ktoś kiedyś czy z takiego uboju można zapłacić za ubicie i półtusze zabrać dla siebie?

Mozna. Pisalem o tym kilka stron wczesniej. 

Mozna oficialnie i nieoficialnie.

Oficialnie to po prostu uboj uslugowy w takiej ubojni, ktora sie na to zgodzi i odbierasz mieso, tylko tez beda cie chcieli ostro wydupczyc.

Nie oficialnie to na pw.

P.S

564kg miesa ? Nie pomyliles sie? Ty masz simy, dobrze kojarze?

Edytowane przez asus921
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U pany i panie przyszla faktura za ubój z konieczności . Nie wiadomo czy śmiać czy płakać . Krowa 564kg mięsa a cena zawrotna 3zl/kg. Ja pindole dobre mięso, rozbój w biały dzień. Ogarniał ktoś kiedyś czy z takiego uboju można zapłacić za ubicie i półtusze zabrać dla siebie?

te 564kg to raczej nie mięsa tylko żywej wagi czyli szkieletor i za taką to nie najgorsza cena

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Tylko że sobie ,nie może mieć  np.złamanej nogi, musi sama wejść na bojnię ,bo inaczej weterynarz nie dopuści do ubicia. U mnie złamała nogę w biodrze w sobotę ,to kazał leczyć, żaden ubój, nie wydał papierów. Jak myślicie gdzie ,,wylądowała'' 😐  Jak masz co z tym zrobić, trzeba zrobić ,,jak wyżej''  Asus

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kizak napisał:

Tylko że sobie ,nie może mieć  np.złamanej nogi, musi sama wejść na bojnię ,bo inaczej weterynarz nie dopuści do ubicia. U mnie złamała nogę w biodrze w sobotę ,to kazał leczyć, żaden ubój, nie wydał papierów. Jak myślicie gdzie ,,wylądowała'' 😐  Jak masz co z tym zrobić, trzeba zrobić ,,jak wyżej''  Asus

To było jakąś firmę na miejsce ściągnąć i ubój z konieczności , chociaż z drugiej strony ... Kupują za grosze i cwaniaczki 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Firma z konieczności uboju, nie przyjedzie od tak sobie ,na wszystko papier od powiatowego. A jak zdarzenie od piątku wieczór,do poniedziałku rano,to se się dodzwonisz. Tam nie ma dyżuru . A powiedzmy że jakimś sposobem dyżur zrobią ,dyżur jest ,to ubojnie nie pracują .😐. Weterynarze powiatowi w żywe oczy śmieli się na kursie uboju ,że od chwili jak oni przejęli pieczę wydawania zezwoleń na ,,leżaki'', od weterynarzy z terenu ,cudownie bydlątka pouzdrawiali i nie ma zdarzeń ,cud. O.o   Zgłoszenia są ,tylko każą leczyć sztuki ze złamanym biodrem ,czy kręgosłupem:$ ,i ten chłop co ? wiecie co😶,a kur.. ma na to patrzeć ?,a gdzie tu jest brać ekologów ,nie po drodze ?,śpi, ? ,bydło od piątku w bólach ,czeka do poniedziałku na wyrocznię by  ?  ,,leczyć''. A ubój rytualny najwyżej kilka minut i po sprawie ,i tu be nie wolno.   ,,Ekolog'' jest wtedy ekologiem jak ma w tym interes . Tu jest drugie i trzecie dno🤥

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Firma z konieczności uboju, nie przyjedzie od tak sobie ,na wszystko papier od powiatowego. A jak zdarzenie od piątku wieczór,do poniedziałku rano,to se się dodzwonisz. Tam nie ma dyżuru . A powiedzmy że jakimś sposobem dyżur zrobią ,dyżur jest ,to ubojnie nie pracują .😐. Weterynarze powiatowi w żywe oczy śmieli się na kursie uboju ,że od chwili jak oni przejęli pieczę wydawania zezwoleń na ,,leżaki'', od weterynarzy z terenu ,cudownie bydlątka pouzdrawiali i nie ma zdarzeń ,cud. O.o   Zgłoszenia są ,tylko każą leczyć sztuki ze złamanym biodrem ,czy kręgosłupem:$ ,i ten chłop co ? wiecie co😶,a kur.. ma na to patrzeć ?,a gdzie tu jest brać ekologów ,nie po drodze ?,śpi, ? ,bydło od piątku w bólach ,czeka do poniedziałku na wyrocznię by  ?  ,,leczyć''. A ubój rytualny najwyżej kilka minut i po sprawie ,i tu be nie wolno.   ,,Ekolog'' jest wtedy ekologiem jak ma w tym interes . Tu jest drugie i trzecie dno🤥

Panie Kizak , no k**wa Polska 🤨

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Cześć 

W pachwinie między nogą a wymieniem u wycielonej jałówki powstaje rana, czym to zadusyć? Ewentualnie jak zabezpieczyć?

Szare mydło i ciepła woda kilka dni przemywać i przejdzie jak ręką odjoł

Opublikowano

Akurat. Może z odrobiną szczęścia...

W zeszłym roku tak walczyłem że szok z jałówka z raną, antybiotyki, protego, maści cynkowe , woda z mydłem nic nie pomogło. Dopiero jak się zdajać po szczycie laktacji zaczęła to się zaczęło goić. 

Opublikowano
12 godzin temu, slawek74 napisał:

te 564kg to raczej nie mięsa tylko żywej wagi czyli szkieletor i za taką to nie najgorsza cena

Ja miesiąc temu sprzedawalem krowy jedna też była takiej wagi to 4.30 dostałem. Dali po 3 żeby chłop był zadowolony a sprzedadzą normalnie. 

Opublikowano
9 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Jak wymie nabrane i ciagle jedno z drugim sie styka to ciężko.

Dokładnie, już jedną sztukę miałem co się paprało pół roku. 

Może Alantan od dzieci na odparzenia? 

Opublikowano
11 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Cześć 

W pachwinie między nogą a wymieniem u wycielonej jałówki powstaje rana, czym to zadusyć? Ewentualnie jak zabezpieczyć?

Ja zasypuje zwykłym pudrem , zasypką jak kto woli i to ładnie osusza i się goi wtedy w miarę dobrze .

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

9 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Jak wymie nabrane i ciagle jedno z drugim sie styka to ciężko.

Dokładnie, już jedną sztukę miałem co się paprało pół roku. 

Może Alantan od dzieci na odparzenia? 

raz taka soę trafiła że ledwo poszła na samochód wszystko co sie dało próbowalem skóra się odparzyła alantany spreye chyba z 5 różnych mąka ziemniaczana antybiotyki i nic...

Opublikowano

Współpracuje ktoś z doradcą żywieniowym z agrocentrum Łukaszem Filipkowskim? Gość zna się na rzeczy? Po pierwszej wizycie sprawia wrażenie ogarniętego 

Opublikowano
1 godzinę temu, Luki86 napisał:

Kupuje ktoś teraz elitox? Bo nigdzie nie mogę znaleźć żeby zamówić 

Możesz skontaktować się z over, mają tam overtox, to jest to samo