Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, karol091193 napisał:

205zł za tonę brutto podlaskie 19-104 dostawa 🤔 ani to tanio ale i nie jakoś drogo w porównaniu z kupnem kukurydzy na pniu

To i mi podobnie jeden wycenił tylko że bez faktury to 4500-4700 do zapłaty. Kukurydza w tym roku tania do zakupu tylko zazwyczaj sprzedają tam gdzie w tym roku padało dużo i każdy ma tego pod dostatkiem. W mojej okolicy nie uświadczy ogłoszeń. Kolega chciał mi sprzedać po 6 tys za kukurydzę 3-3.5 m z ładną kolbą ale 60 km ode mnie. Więc przywóz tego by słono kosztował 

24 minuty temu, Karol6130 napisał:

Na 28 września umowiona i nie wiem czy nie przełożyć na październik

20240824_191916.jpg

wody nie brakuje 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Na 28 września umowiona i nie wiem czy nie przełożyć na październik

20240824_191916.jpg

Po tych 75mm to teraz i u mnie wygląda o niebo lepiej, gęsta, soczysta się zrobiła 🤣 kupiec oglądał to mówił, że ta jeszcze postoi, ale swoje musi kosić bo wiór się robi.

Coś zaczyna jęczeć, że się z kasy wypruł... 50 tys w tygodniu na bele wydał.

Możliwe, że jeszcze będę szukał klienta jak nie zapłaci 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

W tym roku maj zawiódł i koniec kwietnia 

Trawy 1 były u mnie słabe 

U mnie wiosna 1,5 miesiąca bez deszczu.  Później zaczęło coś padać. A teraz od 15 lipca znowu beż deszczu bo deszczem raaczej nie mozna nazwać opadu po którym kukurydza nawet się nie wyprostowała. Dlatego u mnie już jest po sezonie kukurydzianym. I deszczu na 2-3 tygodnie do przodu nie widać. Kto ma trochę wyższe laki to krowy zamyka już na dniach w oborze i trzeba zacząć dawać paszę. 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

A ja myślałem, że u nas na 1,5tygodnia do przodu to duża kolejka u usługodawców 🙆‍♂️ Nic tylko Jaguara tam u Was kupować :P

Taki wycielacz w rodzinie jest do sprzedania. Ile można za niego dać?

Messenger_creation_A1114FED-A294-4227-87ED-FBDB49BF202A.png

Doszły 4 sieczkarnie w lubelskim

3 nowe 

2 jaguary i jd

1 Jaguar w gminie a jd w gminie obok

Mi chłop już parę lat kosi, pola zna, się nie spieszy, a przede wszystkim czysto kosi

Nie ma żadnych kupek na polu, nie ma wygniecionej kukurydzy 

Ten wycielacz to słaby 

Powinien ciągnąć nogi na mijano, wtedy rozmasowuje 

200 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano

Mam 70 arów działki na której rosła lucerna, ale na ten moment jest już do likwidacji. 

Warto na tej działce zasiac mieszanke gorzowska? 

Jak podejść do tematu, jakie zastosować nawozenie?

Opublikowano
15 godzin temu, danielhaker napisał:

A ja myślałem, że u nas na 1,5tygodnia do przodu to duża kolejka u usługodawców 🙆‍♂️ Nic tylko Jaguara tam u Was kupować :P

Taki wycielacz w rodzinie jest do sprzedania. Ile można za niego dać?

Messenger_creation_A1114FED-A294-4227-87ED-FBDB49BF202A.png

Mam taki super sprawa . Trzeba uważać bo lekko się cielaka wyciąga ale krowa może tego nie wytrzymać. Czasami miałem takie cielaki że i w 5 by nie wytargał a tym powoli poszło a i tyłem cielak czasami szedł też nie było lekko. Kilka lat temu za nowy dałem 1 tyś zł kupiłem bo czasami sam zostawałem z całym stadem. Najczęściej wyciągam bez tego sprzętu ale jak stoi z boku w pogotowiu to człowiek trochę spokojniejszy. 

Kukurydza Wizna Radziłów Jedwabne idzie ostro pod kosę mało opadów wiór zaczyna się robić kolby opuszczone ciekawe czy sieczkarnia nie będzie gubić. U mnie na wtorek środa usługa umówiona 😎😎😎😎

• Like 1
Opublikowano

Witam, mam pytanie. Zasiałem gorzowska po jęczmieniu i ładnie wzeszła ale przyszła pora sucha i jest cała zachwaszczona komosom, i nie wiem co teraz zrobić. Jest jakiś oprysk? Czy ściąć bardzo wysoko i zostawić na polu?

Opublikowano

Głupie pytanie mam. Czemu mam takie brudne krowy? Co obejrzę jakies fotki to krowy czyste. A u mnie tragedia. Są lekko podkwaszone i luźny kał idzie. Ale to jest wystarczający powód tego? Za wąskie stanowiska 1.1m x1.75? wina kanału gnojowego? Wkurza mnie to. Inna robota przy takich czystych a inna przy brudnych. 

Pryzme z trawy zrobiłem. Ale już mnie ta robota zmęczyła. Tyle pieprzenia z oponami, piaskiem. Nawet nie wiem czy Balicki to nie wygodniejsza opcja. I na koniec lipa bo trawa wysuszona w moment przy takiej pogodzie.  A za tydzień od nowa z kukurydza

Opublikowano
9 minut temu, kampl napisał:

Głupie pytanie mam. Czemu mam takie brudne krowy? Co obejrzę jakies fotki to krowy czyste. A u mnie tragedia. Są lekko podkwaszone i luźny kał idzie. Ale to jest wystarczający powód tego? Za wąskie stanowiska 1.1m x1.75? wina kanału gnojowego? Wkurza mnie to. Inna robota przy takich czystych a inna przy brudnych. 

Pryzme z trawy zrobiłem. Ale już mnie ta robota zmęczyła. Tyle pieprzenia z oponami, piaskiem. Nawet nie wiem czy Balicki to nie wygodniejsza opcja. I na koniec lipa bo trawa wysuszona w moment przy takiej pogodzie.  A za tydzień od nowa z kukurydza

Najprostsza odpowiedz. Są brudne, bo kładą się w odchody. Jak to im jakoś uniemożliwisz to będą czyste. U mnie chodzą luzem, ale u sąsiada jak załatwiają się to w kanał jakoś, a leżą na stanowisku. Może jakoś inaczej to wyprofilowane? Głębszy kanał ma? 

Opublikowano
20 minut temu, greg1985 napisał:

Zależy od sztuki . W stadzie mam dwie takie sztuki że jeszcze trochę a na łeb sobie nasrają 

Hehe. To u mnie połowa. A z kolei kolejna połowa to jest bardzo czysta. Ale wydaje mi się że jest za ciasno, lub inaczej krowy zrobiły się za duże na standardy z lat 80

56 minut temu, plati napisał:

Bez męki nie pójdziesz do nieba. 

W pryzme 10ha się robi za 5h, a ile robił byś to prasą?

Zależy w ilu. Niestety do tej roboty potrzeba ludzi. A mi trochę głupio ojca wykorzystywać. Niby chce, ale to trudny człowiek i już stary i zarobiony. 

Opublikowano

Pryzma jest fajna do momentu aż nie zaczniesz jej okrywać folią i dodatkowo wieje wiatr. U kuzyna pomagamy przy trawach i kukurydzy. Teraz kukurydzę przykrywaliśmy w 5. Jeden roztaczał folię, dwóch ją rozciągało na boki i kolejne dwie osoby A d*pą naciągały siatki, bo inaczej nie było opcji ich okryć. Takie miejsce, że zawsze wieje wiatr i dodatkowo zazwyczaj zawsze mocniej niż słabo 😛 o podkładowej można zapomnieć 😅 a u mnie wręcz odwrotnie było, tzn. mogłem sam okryć. Jak folię rozciągnęliśmy tak przez cały czas leżała spokojnie i nawet jednej opony nie położyłem na nią