Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

He u mnie przy głęboszu w upale jest stabilna prawie stówa po wyczyszczeniu solidnym chłodnicy, prostowaniu żeberek, wymianie termostatu na nowy typ.

Przy lżejszej robocie jak podorywka nie przekracza 80 stopni.

Opublikowano

Nowe mają temperaturę 88°C. Jest też identyczny termostat o temperaturze 82°C ale nigdzie nie można go dostać. Ja włożyłem od hondy akord z temperaturą 78°C, ale musiałem delikatnie przerobić obudowę.

Opublikowano

Któryś raz powtórzę że wszyscy w mojej rodzinie twierdzą że temperatura dla ruska to 70*C. Muszę jeszcze wziąć laserowy pirometr na pole i pomierzyć rzeczywistą temp, bo czuję że woda raczej zaniża. Nie mogę go dobrze obciążyć bo za słabe słomy w tym roku.

Opublikowano

To jeszcze zależy od materiału, z którego wykonany jest silnik i głowica. I miejsca pomiaru temperatury, nawet głowica ma różne temperatury w różnych miejscach. W MTZ-50 orginalnie siedzi czujnik temperatury w chłodnicy u góry. Tak że wskazanie na desce i temperatura otwarcia termostatu mają się średnio do rzeczywistej temperatury pracy silnika w obrębie tulei cylindrowych.

Opublikowano (edytowane)

Prawdę powiedziawszy temp silnika 60 a 90 czy nawet 100 w ciśnieniowym układzie dla żadnego z materiałów z jakiego jest ruski silnik zrobiony nie ma znaczenia a na pewno dla samego spalania im niższa... tym gorzej. 

Odnośnie samej turbiny znów bogatszy jestem w nowe doświadczenia plus dodatkowe koszty.

Miałem ukraińską turbinę i wszystko chodziło dopóki w nocy nie poleciał mi wąż od chłodnicy oleju. Ile szedł bez ciśnienia nie wiem. Na drugi dzień wytrzymał w głęboszu około 5 godzin, zgasiłem, napiłem się za pół godziny pale a turbina wyje. Wirnik przytarty wpada w wibracje. 

Kupiłem oryginał białoruski i po 30 minutach jazdy pod butem ciśnienie po rozgrzaniu oleju tak małe że na wolnych zapala się kontrolka a na wysokich ledwo dwa bary. Przekopane panewki.. są ok, pompa oleju ok, filtr oleju z zaworkami ok, chłodnica oleju ok,  nowy olej... to samo. 

Po zdjęciu węża powrotnego z turbiny szok. Ona jest tak przelewana olejem że oryginalna pompa oleju z d-240 na gorącym nie wyrabia.  Trza wymienić. 

Dla ciekawości powiem że białoruska turbina delikatnie się różni, inaczej zachowuje się na niej silnik, inaczej pracuje.

Pompę zakładam z ts-a. Ma inne przełożenie, większy wydatek. 

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

A co to ruska obowiazuja jakies inne prawa fizyki? Najefektywniejsza prace silnik ma przy temp 80-90 st....

I tu się kolego mylisz ... im wyższa temperatura na silniku tym efektywniej silnik pracuje. Niestety płyny eksploatacyjne nie były przewidziane na temperatury pracy powyżej 100-120 o C

Opublikowano
seweryn20

to widzę że twój ruski na dniach przeżył przytarcie, mój tak samo ale wymieniliśmy panewki główne i korbowodowe i na zimnym ma 3at a na gorącym 2at do turbo nie będzie za małe ciśnienie? Chcę założyć turbo więdz jaka turbina najlepsza, jakie problemy wynikły, czy warto zestaw cały kupić czy samemu kompletować wszystko? Filtr powietrza ten standardowy jest dość wydajny? Miałem taką wizję żeby od bizona mu filtr suchy  założyć 

Opublikowano

Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowy zestaw chociaż można to zrobić taniej i nie wiem czy dziś tak bym nie zrobił.

Zamiast zestawu z ukraińską sprężarką kupił bym białoruską, pompę oleju z ts-a od razy, 

http://allegro.pl/agro-mar-kolanko-turbiny-turbo-lacznik-mtz-belarus-i6911856654.html

Takie kolanko które przykręcasz do starego kolektora, dorobił przewód zasilający w olej i powrotny. Ot cała robota. Wyjdzie taniej a masz wydajniejszą pompę oleju.

Filtr powietrza przerobiłem oryginalny wstawiając grubszą rurę pionową.

Co do mojego na szczęście przytarła się tylko turbina. pech po prostu wąż pękł  jak koło przyczep goniłem zanim zauważyłem już ciśnienia nie było. Nie wiem ile szedł ale panewki są ok. Pompe założyłem w sobotę z ts-a jest wydajniejsza o 7 litrów na minutę i wszystko wróciło do normy. 

Opublikowano

to pompę oleju tą w misce trzeba założyć wydajniejszą? Kiedyś pisaliście że żeby turbina była dobrze smarowana musi mieć z 3at ciśnienie ? Czyli dla dobrego smarowania jej musi być duży przepływ oleju a nie ciśnienie?

Opublikowano

W MTZ i tak pompa ma duży wydatek. Jak chcesz jeszcze większy, to wystarczy przełożyć koła napędu pompy z MTZ-50, masz większe obroty pompy oleju = większy ogólny wydatek, zwłaszcza na mniejszych obrotach

Opublikowano

Na ukraińskiej turbinie szedł parę lat i ciśnienia nie brakowało, na białoruskiej już tak. Jest o wiele bardziej przelewana olejem widać to w wężu powrotnym. 

Tryba w mtz-50 to te same co w TS-ie. Pompa w mtz-80 ma wydatek 36 litrów a w ts-ie 43. 

Opublikowano

Ja bym założył restryktor przed turbem, zobaczysz, że będziesz miał olej w kolektorze teraz. Na której jest lepszy gwizd, na czeskiej? Ja po założeniu tłumika nie mam gwizdu wcale, ogólnie moja słabo gwiżdże. Kurde dobrze że ja nie mam żadnego odcinka gumowego przewodu do chłodnicy.

Opublikowano

Byłem dziś u chłopaków w Agromarze i mi mówił ze mają trubo typu 6 i 7 że to skala wydajności, filtry mówił że wszyscy przespawają, ale czy naprawdę nie bedzie za mało wydajny filtr powietrza,? najchętniej założył bym suchy od bizona, ale pytanie czy na pewno był by lepszy, codziennie trzeba by czyścić no i by sterczał z prawej strony poza maską, 

i jak to wygląda z głowicą po regeneracji zwykłą, i miał mój ruski remont 400 mtg temu czy trubo nie zajedzie zaraz silnika?

Opublikowano

Turbo silnika nie zajedzie, zajedzie go katowanie. 

Ja u siebie wspawałem większą rurę w filtr powietrza ale specjalnie różnicy nie zauważyłem. Turbiny tkr-7 nie zakładaj z tego co pamiętam jest ona w 1221. Ktoś na forum ją wcisnął i było tylko gorzej niż na tkr6.