Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak karmilem dużo skrobi i kiszonki z kuku to lepiej sprawdzała się ta mieszanka gliceryna z melasa a na startujące po wycieleniu lepsza gliceryna. Tak jak kolega wyżej pisał najlepsza farmaceutyczna 99%

Opublikowano

Najlepiej kup czystą gliceryne albo zrób sobie pasze z tłuszczem palmowym 98%  a takie wynalazki już łączone to wiesz oni melasę kupią za grosze bo w cukrowni w swoje mauzery i po 340zl tona to oni kupią jeszcze taniej i te miksy różnie się sprawdzają 

0.5kg  jak widzisz że krowa potrzebuje troche energi przez 2tyg i jak nowo narodzona Ja niedawno po blizniakach miałem słaba krowę to 10 dni po porodzie a pila już gliceryne miala tłuszcz 7.9 i 11 ł dała tylko  ale 3 tyg pila i na kolejnym już 21 dała  i parametry normalne ale już przeszła na pasze z tłuszczem i białkiem chronionym bo gliceryny tak w nieskończoność dawać nie bardzo 

Opublikowano

Ja leje 80 na sztukę ok 150g na dobę. Trzeba uważać na sztuki które kończą laktacje bo łatwo zatuczyc na glicerynie i pod koniec ciąży jak ciele nabiera masy to też lepiej kontrolować . Komodo masz rację z tym mieszaniem. Z melasa trzeba ostrożnie bo zakwasza dosyć szybko więc dawka indywidualnie u każdego i korekty na bieżąco co do ilości. Jak leje 150 gliceryny to melasa nie więcej jak 1/3.

Melasy w vitrze było 700kg do tego 150 gliceryna i 350 woda taki skład to miało nie wiem jak teraz. Dużo pewniej będzie zmiksować samemu jak kolega wyżej pisał. 

Opublikowano

To ty masz gliceryne w dawce przez całą laktacjie dobrze rozumiem?

Ja dużo kukurydzy daje i skrobi ponad 40 jest to bez żadnych dodatków na ostatniej grupie w wynikach powyżej 200dnia białko mam około 4 i jeśli krowa daje jeszcze sporo jest ok ale jak problem z zacieleniem że przyciąga to trzeba już zabierać kukurydzę z dawki bo też masę łapią ale jak kończą nieraz przy 30 czy nawet ponad to problemu nie mam z zatuczaniem

Opublikowano

Jak jadą powyżej tych 30 kg to nie odstawiam. Są tak jak piszesz sztuki które do końca po 40 i nieco powyżej i te mają cały czas.  Zmuszam do zasuszenia to odstawiam i stopniowo na same siano. W ubiegłym roku zrobiłem przerwę i przez 3 miesiące nie dostawały bo większość była już po 200 dniach. Skarmialem przy 32 dorosłych sztukach i z tego doiłem 23 24 paletopojemnik (z vit-try) w 40 dni. Dużo mleka przy wysokich parametrach i zero problemów z metabolicznymi. 

Wszystko zależy od dawki treściwych i co w objetosciowych ale deficyt energii mniejszy lub większy przy dużej produkcji będzie zawsze i dlatego gliceryna roślinna najlepiej z niacyna jak cały czas ze względu na wątrobę. 

Każdy kombinuje po swojemu i jak mu pasuje. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Od lat kombinuję, żeby zrobić część kukurydzy na ziarno w rękaw. Niestety ciężko sciągnąć firmę usługową do małej ilości. 

Może warto kupić swój srutownik? Ja dałem 5 tyś i jestem niezależny. A robotę też zrobi, jedyna wada że rękawa nie napakuje

20180923_065531.jpg

20180819_084830.jpg

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 2
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

19 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Od lat kombinuję, żeby zrobić część kukurydzy na ziarno w rękaw. Niestety ciężko sciągnąć firmę usługową do małej ilości. 

Może warto kupić swój srutownik? Ja dałem 5 tyś i jestem niezależny. A robotę też zrobi, jedyna wada że rękawa nie napakuje

Super to wygląda . Dużo ton na rok zużyjesz ? Z treściwych co dodatkowo dajesz ?

Opublikowano

A zakiszal ktos baloty sianokiszonki tak jakby w rekawie? Widzialem to tylko z daleka, ale to wyglada jakby baloty ustawione jeden przy drugim w poziomie i tylko pierwszy i ostatni tradycyjnie owiniety folia z owijarki. Probowal ktos kiedys? Jakie efekty?

Co do kiszonki z kuku, wlasnie otwarta nowa pryzma, jak narazie strasznie sucha, wiec jakosciowo nie bedzie pewnie najlepiej.

Opublikowano
17 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Co do kukurydzy i sianokiszonki, to dla mnie kukurydza ma tą zaletę, że na każdej glebie i różnych warunkach pogodowych da dobry plon. Co prawda sianokiszonki są lepsze jako pasza dla krów, ale z kolei u nas trawa lubi zawodzić. Kukurydza zapewni stały dostęp do jednakowej paszy całym rokiem. Z traw z kolei każdy pokos będzie inny, i np. jak u mnie w tym roku jedna pryzma wyszła słabo i nie chcą jej jeść. Jednak mieszam to w paszowozie z kukurydzą i jakoś idzie do przodu, chociaż parametry spadły, szczególnie tłuszcz. 

Te spadki parametrow to może nie wina pryzmy, tylko oddajesz mleko do mlekovity? 😀

• Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, komodo napisał:

Trawy jak policzysz cene dobrej mieszanki polifoske i azot po każdym pokosie i folie paliwo na koszenia zbiory prasowanie ja nie widzę żeby to była tania pasza a zrób ten nakład i sprzątanij tylko jeden dobry pokos to policz ile jeden balot cie kosztuje to ja wolę dac pasze ale każdy ma swój kalkulator i przede wszystkim warunki glebowe które mają decydujący wpływ co się bardziej opłaci gdybym miał łąki ok ale na dobrej ornej ziemi zakładać trawy na duża skalę to nie biznes dla mnie

Dlatego w pryzmy robię, żeby koszty i nakład pracy ograniczyć. Korzyści są dodatkowe przy zmniejszeniu zurzycia paliwa przy robieniu paszowozu.

Co do ogólnych korzyści ze skarmiania strawniejszych sianokiszonek z droższych odmian traw niezaprzeczalnym dowodem jest ilość mleka w zbiorniku. Genetykę można o kant d*py potłuc, jeśli dasz krowom samo włókno i zioło.

Jeśli mogę montbeliarda na poziomie 9 tys utrzymać bez wydumanych dodatków i dzięki lepszym sianokiszonkom, to moim zdaniem warto w trawy inwestować nawet przy ryzyku suszy. Strawność, białko i poziom cukrów genialna. Zadowolony pomruk Krzyśka układającego dawkę niezastąpiony😆

3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

20180923_065531.jpg

20180819_084830.jpg

Pryzemki jak marzenie. Zawijasz to w folię tak poprostu? Czy w rękaw jakoś zapakowaliście?

Opublikowano

@misiek-plan jest na ograniczenie traw, a nie zywienie w 100% kukurydzą. Mamy 30ha i w 98% to grunty orne. Plan jest taki, zeby siac jakies 22-25ha kukurydzy na kiszonkę i okolo 5ha lucerny w czystym siewie+ 1-2ha zyta/sorgo dla jałowke. Na chwile obecną kukurydza w dawce dla mlecznych przekracza 70%, tluszcz mamy niski (ost badanie z mleczarni-3.51 jesli dobrze pamietam) za to bialko trzyma sie ok bo w przedziale 3.35-3.4 przy dziennym udoju 36-38l od sztuki (mierzone ze zbiornika). Gdyby ktos nas zapewnil ze po kazdym polosie bedzie przez tydzien padał deszcz a wysiany azot ladnie sie rozpusci to sialibysmy wiecej traw. Ale niestety ostatnimi czasy tak nie jest. Lucerna radzi sobie swietnie ale potasu i fosforu trzeba pod nia niezle nałożyć. Dodatkowo duzo z nia roboty bo zbiór jest 4-5razy (koszenie usługowe 120/ha, zbior 350 za przyczepe z ugniataniem, a przy w miare dobrej pogodzie bywa wiecej jak 1 przyczepa na ha) przy 4 pokosach sam zbior lucerny kosztuje 480+ 1050 (licze 3 przyczepy z 4 pokosow) Łącznie daje to ponad 1500zl (siew kukurydzy 120zl/ha,zbior z ugniataniem 1100zl/ha). Lucerna jako roslina bardzo mi sie podoba, ale nie da sie tylko na niej zywic i jak doi sie krowy 60-70+ litrów to musi byc duzo energii w dawce, zrodel taniego bialka jest sporo, z energią troche trudniej. W tym roku mamy tylko 10ha zaplanowane pod kukurydzę (stado z mlodzieza podchodzi pod 60szt), za rok jest plan jakies 14ha kukurydzy i dosiewamy 5ha lucerny bo to co mamy teraz juz bedzie mialo 5lat. Bylem w Izraelu, na 5 farm ktore zwiedzilismy w zadnej nie bylo kiszonki z traw czy lucerny. Baza to kukurydza, do tego kiszonka z calej pszenicy i sloma pszenna. Na jednej farmie wydrukowali mi dawke po hebrajsku ;). Pomogli z tlumaczeniem- 350krów w doju, serdni udoj dzienny 38-40l i tylko 7kg tresciwych. Baza to kiszonka z kukurydzy, do tego kiszona pszenica i siano z pszenicy+słoma pszenna. Da się? Da się :). U nas ostatnimi czasy pogoda jest bardziej jak w izraelu niz jak na fryzji wiec wybór, jak dla mnie jest oczywisty.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

@Primula94 gdyby to było takie proste, ale raporty wynikowe mi to potwierdzają. 

Opublikowano

GPS to świetna alternatywa dla sianokiszonki. Krowom nie dajemy, ale jałówkom cielnym robiliśmy w tamtym roku i po uzupełnieniu trochę białka ładnie rosną i się nie otłuszczają. Ja trawom nie odpuszczę, bo pogoda jest zmienna i jak mokro będzie, to lucerna w kuper dostanie. Na qq liczę co roku i się spisuje, więc co tu debatować. Nadmiar najwyżej w rękaw zrobię.

Opublikowano

@danielhaker- tak, koszą cała pszenice jak juz sie troche zaczyna klosic i schnie na pokosach. Tam w czerwcu temp.do 50st potrafi dojechac wiec schnie w miare szybko. @przezuwaczka-nasze jalowki i zasuszone zyja na slomie-150kg slomy, 500 kiszonka z trawy/lucerny, 150 kukurydzy. Wyglada jakby to byla sama słoma (150kg wypelnoa prawie caly woz 10m3) nie grzeje sie i nie plesnieje, poki co taki miks styka na 4-5dni. Jakowki do roku dostaja tmr laktacyjny+troche rzepaku.

Opublikowano

My jałówkom robimy wóz z czego popadnie. Muszę kupić dla nich bel, bo GPS się już kończy. Z pryzmy nie dostaną, bo tylko dla krów i maluchów przeznaczona. Zastanawiam się znowu nad sianem albo słomą z qq lub wysłodkami. Kiedyś tak karmiliśmy, to wcale się nie otłuszczały.

Opublikowano

sano tak zywi, bialkowo wyjdzie niezbyt tanio,ale wydaje mi sie,ze jak masz kukurydzę to lepiej kupic srute rzepakową i rozcienczyc to porzadnie slomą niz placic krocie za kiepskiej jakosci bele. Towar dla zasuszonych i jalowek jak naprawde super- zjadaja wiekszosc, mało segregują, mozna zrobic na zapas i sie, póki co nie psuje. Tylko.dla możliwości zrobienia tego miksu warto miec wóz.

Opublikowano

i taka jeszcze jedna ciekawostka od koszernych hodowców. Na jednej z farm (lezy u.podnuży wzgórz Golan) jako komponent dawki dla jalowek oprócz wytloków z oliwek i zielonych bananów uzywają- uwaga-pomiotu kurzego... Bardzo tanie białko. A jałowki naprawde ladne. Mozna kłaść na całej grupie poziomicę. Także jest alternatywa dla odwaznych ;)