Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam brałem udział w tej dyskusji o systemie korzeniowym, przytaczałem opracowania z IUNG. Dla twojej informacji - korzeni się na ponad 1m więc przemieszczenie azotu na 20 czy 30cm głębokosci nie stanowi dla ozimej pszenicy problemu. Gorzej jest w przypadku pszenicy jarej.

Z tego co pamiętam 60% systemu korzeniowego pszenicy ozimej tworzy się na głębokości od 10 do 40cm

Opublikowano

Kiedy temperatura powietrza wynosi 5 stopni wzwyż przeważa parowanie wody z gleby a nie wsiąkanie co za tym idzie woda podsiąka z głębszych warstw gleby do płytszych i ten proces sprawia że azot nie ma zbytnio szans się wymyć. Według szepaniaka letnie opady na poziomie 600 mm mogą spowodować wymycie całych 16 kg azotu ha. Na glebie piaszczystej na ROK wymywa się 12-52 kg azotu. do tego wszystkiego (przynajmniej u mnie dochodzą dość niskie opady od lutego może 10 mm) To jakim cudem cokolwiek może się wymyć? 

Jak jahooo pisze roślina która na początku wegetacji stwierdzi że jest mało pokarmu będzie się starać wydać jakikolwiek plon aby przekazać geny czyli najczęściej byle jaki...

Opublikowano

Podanie azotu w tej temperaturze to strata czasu, pieniędzy i azotu. Tak samo nie ma najmniejszego sensu podawać mikroelementów. Pszenica niewiele  pobierze azotu i pozostałych składników, nie więcej niż z gleby, 80% azotu z nawozu pójdzie w p...du Trzeba czekać na cieplejsze noce, dlatego czekamy z RSM, który podziała od razu jak zrobi się cieplej, rozlany na wilgotną glebę to miodzio dla roślinki. No z saletrą jest nieco gorzej, bo trzeba  czasu na uwolnienie azotu i najlepiej deszczu, ale też swoje zrobi. 

Kolego nie pisz głupot. Forma azotu w saletrze zadziała szybciej niż z rsm.(jest duzo azotanowej)/ W rsm też ona jest ale mało,a amidowa z rsm potrzebuje czasu na przemiane w azotanowa.

Czekaj na zimne zośki:) ja zakonczyłem dzisiaj zasilac rzepaki 2 dawka  i pojutrze kończe siać browar 200ha. za tydzień dwa T1 rzepak. 

północna opolszczyzna

Opublikowano

uff udało się posiac pierwsza dawke 200kg saletry rano deszcz potem słońce i w pole. warunki super w jednym miejscu tylko koleiny bo za duzo naladowalem saletry hehe

Opublikowano

Kiedy temperatura powietrza wynosi 5 stopni wzwyż przeważa parowanie wody z gleby a nie wsiąkanie co za tym idzie woda podsiąka z głębszych warstw gleby do płytszych i ten proces sprawia że azot nie ma zbytnio szans się wymyć. Według szepaniaka letnie opady na poziomie 600 mm mogą spowodować wymycie całych 16 kg azotu ha. Na glebie piaszczystej na ROK wymywa się 12-52 kg azotu. do tego wszystkiego (przynajmniej u mnie dochodzą dość niskie opady od lutego może 10 mm) To jakim cudem cokolwiek może się wymyć? 

Jak jahooo pisze roślina która na początku wegetacji stwierdzi że jest mało pokarmu będzie się starać wydać jakikolwiek plon aby przekazać geny czyli najczęściej byle jaki...

Byłem kiedyś na Narodowym i nie pamiętam czy Grzebisz czy ktoś inny mówił, że w naszych warunkach klimatycznych wymywanie azotu jest znikome ale nie tłumaczył dla czego. Teraz już wiem :) 

Opublikowano

Kolego nie pisz głupot. Forma azotu w saletrze zadziała szybciej niż z rsm.(jest duzo azotanowej)/ W rsm też ona jest ale mało,a amidowa z rsm potrzebuje czasu na przemiane w azotanowa.

Czekaj na zimne zośki:) ja zakonczyłem dzisiaj zasilac rzepaki 2 dawka  i pojutrze kończe siać browar 200ha. za tydzień dwa T1 rzepak. 

północna opolszczyzna

Co sypiesz na drugą dawkę w rzepaku ?

Opublikowano

Kilka lat temu posiałem saletrę pod koniec lutego i na początku marca spadł śnieg do kolana i leżał z 2 tygodnie i też liczyłem że azot poszedł do Bałtyku jednak  po roztopach nie dawałem dawki korekcyjnej  a zboża rosły jak na drożdżach nawet na 6 klasie więc z tym wymywaniem azotu to raczej spokoje, a kolego Ravoj jak tak boisz się wymycia azotu to jak będzie mokry rok to może do żniw nie wysiejesz azotu bo zawsze będą obawy przed wymyciem.

Opublikowano

no dobra, a jakie chwasty mogły przezimować w pszenicy i teraz wschodzą, bo mam takie małe z 4 listkami, podobne do Tobołków, co mogło jeszcze przezimować gwiazdnice?  

Opublikowano

czy już sypiecie saletrę na oziminy  bo  zaczynają się zielenić czy jeszcze poczekać kilka dni aż temperatura wzrośnie

Ja już ich tu wkurwiłem swoimi wywodami,  to Ty lepiej nie zaczynaj.  Poczytaj trzy wcześniejsze strony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v