Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku pod pszenice dam około 160kg soli potasowej. Pod soje poszło dużo fosforu po groch też. Kredy w tym roku nie bede sypał ale to jest własnie takie sypanie w ciemno, na pałe. Pod wiosenne zasiewy bede robił badanie gleby i bede wiedział co jak wyglada. Niby na oko jak się patrzy na pszenicy zasianą na polu to niewidzę po niej jakichs niedoborów w postaci bardzo niskiego Ph itp ale wiadomo jak sie bedzie miało na papierku wszsytko napisane czarno na białym to wtedy co innego. Azotu na jesien nie sypie. Jak juz coś to jedynie PK. Ciekwe czy wprowadzą do pobliskich dystrybutorów nawozowych nawozy Holist PK i NK. Gdzie niegdzie już są.

Opublikowano

Musisz sobie co wcześniej i w jakich dawkach sypałeś i wtedy podjąć decyzję. Jeżeli dawałeś zawsze NPK 6-20-30, do tego słoma zostawała to wydaje mi się, że Fosfor byłby wskazany.

Opublikowano (edytowane)

Nie z braku pieniędzy, na działkach gdzie będzie pszenica mamy wysokiebardzo wysokie zawartości PK, dodatkowo połowa działek jest po rzepaku. Po co mam sypać? Po to robiłem próby glebowe żeby wiedzie ile sypać.

Kula ile wyszedł u Ciebie w tym roku nakład na rzepak ? nawozy, śor, paliwo, amortyzacja, ubezpieczenie, podatek, nasiona. 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

W tym roku pod pszenice dam około 160kg soli potasowej. Pod soje poszło dużo fosforu po groch też. Kredy w tym roku nie bede sypał ale to jest własnie takie sypanie w ciemno, na pałe. Pod wiosenne zasiewy bede robił badanie gleby i bede wiedział co jak wyglada. Niby na oko jak się patrzy na pszenicy zasianą na polu to niewidzę po niej jakichs niedoborów w postaci bardzo niskiego Ph itp ale wiadomo jak sie bedzie miało na papierku wszsytko napisane czarno na białym to wtedy co innego. Azotu na jesien nie sypie. Jak juz coś to jedynie PK. Ciekwe czy wprowadzą do pobliskich dystrybutorów nawozowych nawozy Holist PK i NK. Gdzie niegdzie już są.

wlasnie z tymi badaniami gleby to tez trzeba umiec odpowiednio pobrac probki bo mozna sie oszukac. Ale no generalnie jakis tam wyznacznik bedzie na pewno jakkolwiek bys tego nie zrobil.

Opublikowano

Odebrałem wczoraj wyniki z badań wszystkich pól na swoim gospodarstwie i wyglądają one tragicznie. To znaczy domyślałem się, że tak jest bo przejąłem ostatnio mnóstwo zapuszczonych ugorów i niemal na każdej działce mam zasobność niską lub bardzo niską potasu, fosforu i magnezu. pH to osobny temat bo mam zaplanowane wapnowanie, ale w jaki sposób zwiększyć zasobności w P, K i Mg? Czy przedsiewne nawożenie co sezon 400kg nawozu typu Polifoska oraz 100-150kg kizerytu pozwoli na wysycenie gleby czy całą tą dawkę pochłoną rośliny podczas wegetacji? Na jednej działce 4 lata z rzędu stosowałem nawożenie 400kg polifoski 6 a także dość wysokie nawożenie azotowe 130-140kg a w wynikach analizy zawartość P i K są oznaczone jako "niskie". Jest tu sporo osób, które posiadają obszerną wiedzę i liczę, że ktoś się nią ze mną podzieli. :)

Pamietaj o tym że w stacjach badają zawartości składników które są  DOSTĘPNE dla roślin a nie ogólne ilości jakie są w glebie ,przynajmniej tak mi babka mówiła jak ja robiłem próbki,wydaje mi się że kluczem u Ciebie do osiągnięcia wysokich plonów jest podniesienie ph bo te składniki są w glebie tylko roślina nie może ich pobrać,zmniejsz nawożenie PK  a zaoszczędzone pieniadze przeznacz na dobre wapno

Opublikowano

wydaje mi sie ze to nieprawda co mowisz. Bardzo czesto sie zdarza ze jak jest bardzo niskie pH to zasobnosci sa wysokie bo po prostu ida nawozy a nie sa przyswajane i zostaja w glebie. Sam tak mialem z jedna dzialka. I wtedy ta wysoka zasobnosc nie jest wysoka bo rosliny i tak nie moga z niej w pelni korzystac.

Opublikowano

Kupiłem ostroge i planuje siać na kawałku po łące, przedstawiciel z danko powiedział żeby na wiosnę da wejść w pole to prysnac miedzia bo na laskowych polach może być nawet połowa klosow pusta. słyszał ktoś o czym takim??

Opublikowano (edytowane)

Raczej widziałbym problem z PH po łące. A plonu w pierwszych 2-3 latach to szału nie będzie. Wiem, bo sam mam pola po łąkach.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

pole po lace uprawiane jest już 5 lat ale 2 lata temu dostało wapna 3t/ha a w tym roku 500kredy. Czekam na wyniki próbek gleby ale zastanawiam się jakie powinno byc odpowiednie ph dla ziemi tortowej po lace

Opublikowano

sory pisze z kom i nie zauwazylem, oczywiście że torfowej . hmm powyzej 6 ph to sporo bo myslalem ze ok 5- 5.5 przy takiej glebie

Opublikowano

przy niskiej zasobności fosforu w glebie którym specyfikiem operować w pierwszej kolejności rozpuszczalnośc w wodzie > rozp. obojetnym roztworze cytrynianu amonu w wodzie,

Opublikowano

Pare razy przewijało sie to już przez forum jednak pokusze sie o poruszenie tematu sposobu podawania wieloskładnika. Dawniej nie podawałem NPK w pszenicy, od 2 sezonów zarówno pod rzepak i pszenice sypałem przed orką, wydaje mi sie ze agregat nie wprowadzi nawozu do głębokości strefy korzeniowej a fosfor ponoc nie przemieszcza sie w glebie. Jednak na wiosne zauważyłem w pszenicy zwłaszcza na słabych placach (górki itp) pasy pięknych roślin na zmiane z całkiem słabymi mniej wiecej co korpus pługa. Na bardzo słabych polach wyglada to wrecz jak uprawa pasowa, na niektórych wgl nie ma śladu. Zastanawia mnie czy to proces odwracania przez pług powoduje umieszczenie nawozu pasami i taki rozwój roślin? W tym roku spróbuje czesc podać pod agregat jednak większosć nawozu wymieszanego z glebą bedzie nad korzeniami, no chyba ze pogoda dalej bedize tak rozpieszczac to nie wiem kiedy to zasieje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v