Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wy tu mówicie  poróbach siania pierwszej dawki nawozu czy sianiu pszenicy jarej. w mojej okolicy to 2 dawke sieją na pszenice a pszenica jara i jęczmień na wierzchu. dzis zaczęli siać buraki cukrowe i kropić pszenice.w tym tygodniu pewnie bedzie ostre  kropienie  chowacza.

Opublikowano (edytowane)

U Was Gwozd też tak słabo na polach, mokro? kumpel kilka dni temu rozsiewał saletrę ręcznie, bo nie ma zmiłuj

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

tak zrobię, pewnie że poczekam. W ubiegłym roku też pryskałem gdzieś koło 15 kwietnia  i Lancet  spalił w trzy tygodnie przytulię, która miała dobre 20cm, palił, męczył  i dusił ją dobre trzy tygodnie, nie ma niej na tym kawałku śladu do dziś. 

Tylko wtedy miałem rzadką pszenicę, teraz jest trochę lepsza i boję się by nie przysłoniła chwastów i nie wzięła na siebie zbyt wiele środka, ale może tak źle nie będzie i podziała, pojadę z zabiegiem wolniej i dokładniej jak będzie cieplej. 

Na tamtym kawałku niestety ostrożeń i powój pojawił się w czerwcu, ale nie znam środka skutecznego na powój, który pojawia się tak późno jak pszenica kwitnie i rośnie bardzo szybko. 

https://www.yr.no/place/Poland/Lublin/Hrubiesz%C3%B3w/long.html?spr=eng

O ile nic się nie zmieni to na twoim miejscu w sobotę leciał bym z tym lancetem ale zrobisz jak uważasz. 

Opublikowano

u nas dzis rozsiana 1 dawka na pszenice i pszenzyto saletra po 200 kg na ha w niektorych miejscach tak mokro ze kawalki trzeba bylo recznie dosiewac ale juz rozsiane . a takie pytanie mam panowie na jednym kawalku pszenica posiana jest ale keipsko bardzo wyglada mała rzadka dzierzawa to jest te pole niby wapono bylo dawane i wapniak ale moze jeszcze byc kwasne i mysle ze teraz saletra poszla i mysle gdzies za 2 tyg jakby sypnal na wierzch polcal chociaz po te 300 kg na ha co myslicie panowie o tym ? pomoglo by to jej czy co robic ?

Opublikowano (edytowane)

https://www.yr.no/place/Poland/Lublin/Hrubiesz%C3%B3w/long.html?spr=eng

O ile nic się nie zmieni to na twoim miejscu w sobotę leciał bym z tym lancetem ale zrobisz jak uważasz. 

Twojej rady posłucham. Jak nic się nie zmieni sobota ew. po 3 kwietnia będzie po zabiegu.

W sobotę może mi się nie udać, bo na święta na wędzonki materiał będziemy szlachtować, już kilku zapowiedziało, że takiej imprezy nie opuszczą, więc raczej poniedziałek.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Też mokro, dopiero wczoraj sporo ludzi ruszyło z azotem na pszenice. Reszta czeka aż będzie ciepło i zielono ale u nich to sukces wielki 5t. Może dzisiaj uda się zasiać groch, rędziny niby zbielały

Opublikowano

witam dokarmiałem wczoraj pszenice agravita complete + epso top dziś chciałem jechać pryskać na stokłosę wlałem atlantis i na sitku zrobiła się taka jakby galareta nie było tego dużo jakby się zważyło środka tej agrawity zostało tylko tyle co w wężach i tego epso top ale wolę zapytać żeby teraz czy pryskać czy nie żebym teraz pszenicy nie spalił proszę o podpowiedź 

Opublikowano

u mnie dopiero dziś w okolicy ciągniki ruszyły w pole ruch jak w zniwa a ja skończyłem ostatnie pole pszenżyta 200kg saletry, masakra między pierwszym a ostatnim polem jest tydzien różnicy w sianie N dawno tak nie mialem

Opublikowano

Moja pszeniczka tak wygląda. Dziś znowu pochmurno. W tym roku wszystkie pola traktuje głęboszem to może trochę osuszy pola.

A czy tu problem w wilgoci? Po ścieżce nie widać.

Opublikowano

Trochę nie na temat ale może ktoś podpowie: moja pszenica jest w podobnej fazie jak wyżej na zdjęciu czy to dobry czas na prysnięcie stabilanem na rozkrzewienie gdyż jest trochę mała obsada. 3 dni temu dałem 200 saletry. Ile optymalnie powinno byś roślinek na m.kw. odmiana Hondia i ostroga jest podobnie.

Opublikowano

sąsiad ruszył dziś ostro z saletrzakiem potem bronowanie i plon jak złoto hehe tylko przytakiwalem jak mnie uczył

Opublikowano (edytowane)

Tak po bronowaniu odrazu szykuje się poprawka na chwasty jedno i dwuliscienne wraz z owsem głuchym. Nie ta agrotechnika pany sorry.
Ten zabieg ma więcej wad niż zalet niestety.

Marian7k poczekaj niech zacznie działać saletra, zrobi się pierwsze rozkrzewienie, korzenie włośnikowe ok 3-4cm. Ogólnie roślina ma żyć, a nie być flakiem.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Jeśli jeszcze nie stosował nic na chwasty, to jaki problem ?Nie każdy pryska jesienią. Bronowanie napowietrza glebę i wzmaga procesy krzewienia. Podobny zabieg stosuje się na trawnikach - aerator i wertykulator na wiosnę.

Opublikowano

A czy tu problem w wilgoci? Po ścieżce nie widać.

po nie bo to ścieżka która przejeżdżam ze sprzętem kilkakrotnie żeby Bratu kostki nie brudzić. Właśnie po tej ścieszcie tak stwierdziłem że na przyszły rok trzeba sobie ujeździć ścieżki. No i zakupuje głębosz bo ten rok to jakaś masakra. Pocieszam się tym że sąsiedzi też mają bagna na polach i czekają nawet tacy więksi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v