Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

Akurat z nadspodakami i spodami nie ma problemu. Zależy jaki towar. Z nadspodakow to bez problemu jedynka szła. 

A teraz robią cyrk z środkowym zrywem.tyton żółty jak cytryna i chcą brać jak było wyżej opisane.w tym roku spodaki zdawalismy w pm dwa lata temu wyszły rewelacyjnie i w uniwersalu krżywo się na nie patrzyli.

VAT na nawozy ma być od lutego 0% ,ktos kto kupił w odpowiednim czasie i tak więcej zyskał. Wczoraj kupiliśmy nawozy pod pszenice 0.o  .

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

A teraz robią cyrk z środkowym zrywem.tyton żółty jak cytryna i chcą brać jak było wyżej opisane.w tym roku spodaki zdawalismy w pm dwa lata temu wyszły rewelacyjnie i w uniwersalu krżywo się na nie patrzyli.

VAT na nawozy ma być od lutego 0% ,ktos kto kupił w odpowiednim czasie i tak więcej zyskał. Wczoraj kupiliśmy nawozy pod pszenice 0.o  .

Jakie ceny na nawozy u ciebie ? jak to nie tajemnica bo u mnie wszyscy czekają bo za drogie .

Opublikowano

Byłem w uniwersalu we wtorek to kupiec pisał mi ładny tytoń po 13.20 a dziś byłem w cewkowie w ltc to kupowali to wszystko po 15.70. Na gorszych klasach z 70gr różnicy na korzyść ltc. Prosta matematyka, żałuje że sprzedałem to we wtorek bo jestem parę stówek do tyłu na JEDNEJ sprzedaży 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grapen23 napisał:

A propo tych VAT, dopłat itp... Teraz taka taktyka żeby wszystko było drogie a państwo łaskawie nam dopłaca..... Głupi się nabierze. 

Z tym vatem to najbardziej po d*pie dostanie rolnik vatoviec bo nie zrobi odpisu z nawozu jeśli wcześniej nie kupił a potem jak sprzeda plony to Państwo się upomni o swoje. Ostatnio oglądałem jakaś sondę uliczna to dziadek krzyczał ze za tego zdrajcy Tuska tak ch*jowo nie było :d cały system zj**... nie ma konkretnych rozwiązań tylko takie jak to z VAT em. Niedawno wylazlem z sortowni to nie wiema czy telewizja reżimu odtrabila wielka chojnosc Pinokia. Im więcej chcą regulować kontrolować tym jest gorzej. I cały system prawno podatkowy skonstruowany jest tak ze nawet jeśli Ci dadzą to gdzieś indziej zabiorą. A jak Ci dzisiaj mówią ze nie zabiorą Ci 10 zł to po tygodniu wezmą  100.

Nie wiem jak będzie brała ŁT u mnie ale ostatnio było też dobrze.w uniwersalu też zachęcali do robienia aneksu...po tych ich "dopłatach" średnia wyszła 15.50 ale samej jedynki nie wozilismy.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
13 minut temu, basserman89 napisał:

Z tym vatem to najbardziej po d*pie dostanie rolnik vatoviec bo nie zrobi odpisu z nawozu jeśli wcześniej nie kupił a potem jak sprzeda plony to Państwo się upomni o swoje.

Jest jakaś różnica gdy wcześniej kupił z vatem i zrobił odpis a teraz gdy kupi bez vatu i  wyda mniej  pieniędzy ,wcześniej odprowadzał vat i teraz odprowadzi vat

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Jest jakaś różnica gdy wcześniej kupił z vatem i zrobił odpis a teraz gdy kupi bez vatu i  wyda mniej  pieniędzy ,wcześniej odprowadzał vat i teraz odprowadzi 

Gdyby ceny  nie zmieniały się z dnia na dzień czy z dostawy na dostawę. Na tonie nawozu pod tyton w krótkim czasie zrobiło się 600 zł roznicy.jesteśmy na ryczalcie i mamy mniejsze gosp a co z tymi co więcej ha mają. Tam skala i suma wydaje mi się bedzie wieksza 

Opublikowano
19 minut temu, witejus napisał:

Co mają zmiany cen do mojego pytania?

Bo wg mnie od sprzedanych produktów i tak ten vat zapłaci.chyba ze z tym vatem ucieknie, i nie koniecznie nawóz po zmianie vatu na 0 będzie tańszy za mc. Albo napisz kolego dokładnie jak powinienem to rozumieć bo ja prosty ryczalt owiec jestem; ) i do karuzeli vatowskiej bym się nie nadawał 

Opublikowano
3 minuty temu, basserman89 napisał:

Bo wg mnie od sprzedanych produktów i tak ten vat zapłaci.

I masz rację ,sprzedawał w cenie netto i dalej sprzedaje w cenie netto,wcześniej kupował brutto i otrzymywał zwrot vatu,teraz od razu kupi netto a pieniądze zostają w kieszeni

6 minut temu, basserman89 napisał:

i nie koniecznie nawóz po zmianie vatu na 0 będzie tańszy za mc.

dokładnie ,bo cena zależy od fabryki i pośredników i ceny mogą się wahać przy zerowym vacie,ja też rr

Opublikowano

Hehe tez ostatnio słyszałem ze Tusk chce wykończyć rolnictwo co do nawozów to żeby się nie skończyło tak ze obniżkę vatu przejmą handlujący a jak za 4 miesiące wróci podatek to będzie drożej . Każdy pamięta jak kiedyś działały dopłaty do tytoniu i szóstka kosztowała 50 groszy …

Opublikowano

Ta zmiana watu nic nie da pośrednicy zarobią na tym a rolnik najwyżej na flaszke wodki niej zapłaci. Przykład u mnie na składzie nawozu ten sam nawóz caly czas jest na stanie a cena rosnie praktycznie co tydzień. Rozumiem zeby byla to nowa dostawa ale to jest stary zapas.

Opublikowano (edytowane)

pisalo w planie ze po starych zasadach i o 75% sprzedanej kontraktacji czyli mysle ze ilosc kontraktacji sie liczy ale musisz miec przedane min. 75%tak jak bylo wczesniej 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Dalali wybór pomiędzy 2018 a 2017 w przypadku wystąpienia negatywnych zjawisk to na pewno nie będzie do kontraktacji tylko zdanych kg. Ludzie mają nie raz dużo więcej zakontraktowane niż sadzą i za dużo kasy by na to poszło. 

Opublikowano

Jak znajdę to wrzucę tu. Ale z tego co zrozumiałem to jeśli miałeś 10 ton i zdałeś 9 to do 9ciu dopłata. Jeśli zdałeś 5 ton to do 7 dopłata. Do każdego zdanego kilograma ale nie mniej jak 70%kontraktacji.

Opublikowano

Okres 2005-2006 zastąpiono okresem 2017-2018.
Płatność będzie przysługiwała rolnikowi, jeśli:
 w 2018 r. był wpisany do rejestru producentów surowca tytoniowego
prowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
oraz
 spełnia kryteria do otrzymywania podstawowego wsparcia dochodów
do celów zrównoważoności.
Płatność będzie przyznawana proporcjonalnie do produkcji tytoniu w roku
2018 (ilość wyrażona w kilogramach), w ramach umowy.
W przypadku, gdy rolnicy byli wpisani do rejestru KOWR w 2018 r., ale
nie zawarli umowy/nie mogą wykazać produkcji w 2018 r. płatności będą
przyznawane proporcjonalnie do produkcji w roku 2017.
Indywidualna ilość referencyjna będzie określona dla każdego beneficjenta
jako ilość surowca dostarczonego do przetwórcy/podmiotu pośredniczącego w ramach umowy zawartej w okresie referencyjnym,

jednak nie mniej niż 70% ilości surowca tytoniowego objętego umową (na

wzór obecnie stosowanego rozwiązania).

Opublikowano
4 godziny temu, tofik420 napisał:

Jak znajdę to wrzucę tu. Ale z tego co zrozumiałem to jeśli miałeś 10 ton i zdałeś 9 to do 9ciu dopłata. Jeśli zdałeś 5 ton to do 7 dopłata. Do każdego zdanego kilograma ale nie mniej jak 70%kontraktacji.

właśnie tak jak piszesz