Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, basserman1989p napisał(a):

To samo mówią Ci którzy tac nie odkarzali, tytoń posiany w ciepło,przyszło zimno,tunel był zamknięty nie wentylowany i max 70%w tackach było, dużo nie powschodzilo bo glony zadusily z braku wentylacji i odkarzania a potem w krzyżyku wypady.widzialem że co odważni już puszczają tacki a w większości,cisza przed tzw burzą;)

Od 5 lat nie odkażałem i nie ma braków. Previcur idzie na krzyżyk 

Opublikowano

Czyli jak?wysadzasz.wrzucasz w magazyn i do następnego sezonu?

Po jakimś czasie może się to zemścić.nie.wiem ja się staram żeby chociaż były umyte po myjka.a.jak nie to kąpiel w domestosie czy agroeca i tak trochę spokojniej śpię...;) w tych na piachu z doświadczeń wiem że dłużej znoszą brak mycia i odkażania.ale jak są całe ranty gór komórek dosłownie jak obesrane to jest problem ze wschodami i utrzymaniem rozsady w zdrowiu 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.03.2026 o 17:06, Piotrek2727 napisał(a):

Cześć, czy ktoś z was kontaktował tytoń w  Tabacco of Poland, podobno firma wcześniej skupowała tylko w Grudziądzu. Kontraktacja była w Łukowie w poprzednim tygodniu ale nie mogłem podjechać? Ktoś może był, jak cena?

Firma skupuje już kilka lat w Łukowej i W Lipinach, więc bez strachu 

Ceny  1 2 3 jak u Pękali

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Zależy od pogody.jak wieje ,zimno śniegiem sypie to zamknięte.na max dwie godzinki lekko lufty czasem otwieram w celu przewietrzenia jak nie tłucze folią na granicy zerwania jej z tunelu bo i takie sezony się trafiały.

Opublikowano

Panowie co teraz stosujecie na wciornastek?Ja w zeszłym roku użyłem Apis 200 AC i nie wiem co się stało ale jedno pole praktycznie do zaorania bo jakiś nalot się trafił. 

Próbował ktoś z was z Limocide? 

Opublikowano

Najważniejsze to w polu bezpośrednio po posadzeniu 2-3 dni zabezpieczyć to w miarę szybko jakimś środkiem układowym na początku i bezpośrednio przed wysadzeniem w tunelu.nie czekać tydzień dwa z opryskiem "do końca sadzenia".i najlepiej żeby wszyscy sąsiedzi uprawiający do okoła tytoń podobnie podchodzili;p. Jeśli pojawiają się porażone rośliny na bieżąco usuwać.naloty przeważnie są w momencie ustąpienia silnych chłodów i przeważnie po nich po około tygodniu do dwóch widać infekcje. Zmieniać co jakiś czas substancje lub coś dodawać w mniejszym stężeniu" innego " do podstawowej dawki na "muszke". W wysokim pH insekcydy słabo działają 

Opublikowano

Szkoda miejsca żeby spamować informacjami z Google;p wystarczy tam wpisać: rodzaj środka,czy informacje o substancji dodać dopisek jakie pH wody i wujek google prawdę powie

.jak tam posiane? Ja dopiero zaczynam.

Teraz, basserman1989p napisał(a):

Szkoda miejsca żeby spamować informacjami z Google;p wystarczy tam wpisać: rodzaj środka,czy informacje o substancji dodać dopisek jakie pH wody i wujek google prawdę powie

1,4 jest wystarczające a nawet duże jak na krzyżyk. Ja miałem w granicach 1.8 1.9 i jeszce go nie paliło.duza roślina wytrzymuje ponad 2.2-2.4. ale po co to tak pytasz ile wytrzyma,gdzie się spieszysz?:p spalić chcesz rozsadę?;p 

Opublikowano
Godzinę temu, basserman1989p napisał(a):

1,4 jest wystarczające a nawet duże jak na krzyżyk. Ja miałem w granicach 1.8 1.9 i jeszce go nie paliło.duza roślina wytrzymuje ponad 2.2-2.4. ale po co to tak pytasz ile wytrzyma,gdzie się spieszysz?:p spalić chcesz rozsadę?;p 

Dałem 80% zalecanej dawki nawozu przed puszczeniem, nic nie mierzyłem i dziś na mi przyjść miernik i będę sprawdzał ile tam tego ec jest 

Opublikowano

Zasiane. Wczoraj tacki puszczone na wodę. Powiem wam,  że za bardzo sie przejmujecie tym ph, ec wody. W pierwszym roku tylko sprawdzałem, a tak od kilku lat nic nie sprawdzam. Podstawa to nie kombinować i musi się udać. 

Opublikowano (edytowane)

Nic nigdy nie sprawdzałem i jest ok. Trzeba po prostu nie przesadzić z nawożeniem i tyle. Zacznij od dawek zalecanych. Jeśli będzie jasny to dosyp... Też miałem kiedyś podejście żeby wszystko było na 100%, ale to bez sensu.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Robią ludziom poorostu bajzel w głowach że jeśli coś zrobisz "inaczej"to nie bd.proponuja nawozy opryski, środki od wszystkiego co jest po sklepach a nikt nie jest w stanie "po chlopsku jak krowie na rowie" powiedzieć wytłumaczyć "zrób to i to uważaj na to ". Próbowali kiedys w uniwersalu zrobić takie szkolenie z hydroponiki ale właśnie uczyli bardziej ludzi tego " co to jest ec i pH". U pękali też coś ponagrywali ale to wiecie, zamiast wiedzy sprzedali "product placement ". Dlatego ludzie nic nie wiedzą wszystkiego się boją kupują te mierniki, bo wychodzą z założenia że miernik wszystko załatwi i bd mądrzejsi. Dobrze jest go mieć bo czasem.w.natloku roboty gdzie robisz 30 rzeczy na raz możesz jakiś basen pominąć.

Z doswiadczenia wiem że najlepiej się dawkuje po 6 harnasich;p bez wagi bez miernika nawóz w basen i tyle.

Sporą różnicę robi doswiadczenie kilkuletnie gdzie wiesz ile jesteś w stanie wysadzić,kiedy puścić jak dawkować, albo jak przetrzymać tytoń w tunelu w razie zalania pola lub ochłodzenia,gdy już był coś cięty a już za bardzo nie ma.. czego.

Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 21:02, basserman1989p napisał(a):

Robią ludziom poorostu bajzel w głowach że jeśli coś zrobisz "inaczej"to nie bd.proponuja nawozy opryski, środki od wszystkiego co jest po sklepach a nikt nie jest w stanie "po chlopsku jak krowie na rowie" powiedzieć wytłumaczyć "zrób to i to uważaj na to ". Próbowali kiedys w uniwersalu zrobić takie szkolenie z hydroponiki ale właśnie uczyli bardziej ludzi tego " co to jest ec i pH". U pękali też coś ponagrywali ale to wiecie, zamiast wiedzy sprzedali "product placement ". Dlatego ludzie nic nie wiedzą wszystkiego się boją kupują te mierniki, bo wychodzą z założenia że miernik wszystko załatwi i bd mądrzejsi. Dobrze jest go mieć bo czasem.w.natloku roboty gdzie robisz 30 rzeczy na raz możesz jakiś basen pominąć.

Z doswiadczenia wiem że najlepiej się dawkuje po 6 harnasich;p bez wagi bez miernika nawóz w basen i tyle.

Sporą różnicę robi doswiadczenie kilkuletnie gdzie wiesz ile jesteś w stanie wysadzić,kiedy puścić jak dawkować, albo jak przetrzymać tytoń w tunelu w razie zalania pola lub ochłodzenia,gdy już był coś cięty a już za bardzo nie ma.. czego.

O właśnie, dobry temat. Jak go przytrzymać? Ja dolewałem wody i pictorem pryskałem ale rósł jeszcze szybciej ino pożółkł 🤣

Opublikowano

Ja już zostawiałem tunele pootwierane na maxa wody świeżej dolewalem tak właśnie aż w pół się żółty zrobił,o połowę ec spadło z 1.5 na 0.7-0.8. potem i tak wiedziałem że pod korzeń jest niedobór azotu to dwa worki saletry wapniowej i dolistnie po posadzeniu 2-3 dni kristalon zielony żeby tytoń się zrobił zielony.to tak na hydroponice a jak miałem tacki na piachu ograniczałem podlewanie.czasem dosłownie wszystko zwiedniete wisiało w ciągu dnia.i podlewalem mniej więcej co drugi dzień od momentu drugiego cięcia i tak ponad tydzień półtorej stał w tunelu 

Opublikowano

Macie już pellet kupiony na sezon czy czekacie jeszcze żeby cena bardziej spadła, zastanawiam się czy nie zamówić wcześniej żeby się nie okazało że znów będzie problem po zimie z zapasami i będzie ciężko dostać.

Skąd w ogóle polecacie, ostatni brałem z olczyka ale mam wrażenie że ta ma trochę niska kaloryka tego pelletu jest

Opublikowano

Witam,  jaką ilość środku  dajecie na chwasty w tytoniu,  mi trochę przepuszcza bo jest kilka lat z rzędu  a nie chciałbym go też zahamować , do zabiegu używam 0,7 comand + 1l devrinolu + adiuwant 

Opublikowano
W dniu 28.03.2026 o 05:39, lka1 napisał(a):

Witam,  jaką ilość środku  dajecie na chwasty w tytoniu,  mi trochę przepuszcza bo jest kilka lat z rzędu  a nie chciałbym go też zahamować , do zabiegu używam 0,7 comand + 1l devrinolu + adiuwant 

1l command lub zamiennik +3 l devrinol +dobry adiuvant. 

Tak kiedyś stosowałem i ok było 

Opublikowano
16 godzin temu, Tobacco321 napisał(a):

Pryskacie czymś na krzyżyk tytoń na hydroponice? Previcurem pryskacie czy to co w wodzie i ma wystarczyć?

A u mnie to różnie, kiedyś dawałem drugą dawkę previcuru do basenów przed pierwszym strzyżeniem, w zeszłym roku pryskałem w fazie 5 listka. Tego roku chyba też opryskam. 10ml/10l.

• Like 1